Przejdź do treści

Jesienna zupa na bogato

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza spodu do pizzy. A jak smakuje upieczony… Pycha!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje rozgrzania od środka. I dlatego mamy dla was przepis na zupę krem z mnóstwem przypraw, sezonowymi pomidorami i pieczonym kalafiorem.

Kalafior zawiera m.in. mnóstwo błonnika, wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Jest bogaty w witaminy z grupy B, C i K. Doskonała wiadomość dla osób będących na diecie odchudzającej – kalafior jest niskokaloryczny, można go wcinać nawet codziennie. Oprócz tego warzywo to dobrze wpływa na pracę jelit i nerek, reguluje ciśnienie krwi i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie kalafiora może opóźnić procesy starzenia się mózgu. Jakby tego było mało, działa oczyszczająco na nasz organizm.

Składniki:

– 1 duża cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 duży batat,
– 1 duży kalafior
– 800 g pomidorów w puszce (najlepiej samodzielnie wcześniej przygotowanych),
– 2 łyżki wędzonej papryki,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 łyżki kurkumy,
– 1 łyżka garam masali,
– olej kokosowy,
– 2-3 szklanki wody,
– sok z jednej cytryny,
– ulubiona wędzona ryba,
– ​natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kalafiora obierz z liści i pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż w naczyniu do pieczenia. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp wędzoną papryką, kurkumą i garam masalą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj 2–3 łyżki oleju kokosowego, dołóż rozgnieciony czosnek w łupinach i włóż do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby kalafior był pokryty przyprawami i olejem. Cebulę pokrój w dużą kostkę. To samo zrób z batatem. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż przez 2 minuty.

Dodaj bataty i pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj upieczony kalafior i czosnek (wyjmij wcześniej z łupiny). Wszystkie warzywa powinny być zakryte płynem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej wodę. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zupę zmiksuj na krem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z wędzoną rybą i natką pietruszki. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto