Przejdź do treści

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
W Tłusty Czwartek spróbujcie przepisu na pączki nietłuściochy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sex coach – kto to taki?
Pod lupę bierze seksualność i relacje intymne. Sex coach – kto to taki i czym różni się od seksuologa?
rozmowy kobiet
Na szefa, na męża, na pogodę, na korki. Na wszystko. Narzekanie rutyną dnia codziennego
kawa po chińsku
Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień
5 mitów na temat bólu gardła.
5 mitów na temat bólu gardła. Prawda czy fałsz? Weryfikujemy je z lekarzem
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!

A tak, mamy. Pączka w Tłusty Czwartek zjeść trzeba i kropka. Wiadomo. Ale kto powiedział, że musi to być kaloryczny pąk smażony na głębokim tłuszczu? Oto przepis na pączki… pieczone. Lżejsze, zdrowsze i smaczniejsze niż smażeni koledzy.

Tłusty Czwartek to prawdziwy czas próby dla osób będących na diecie: zewsząd atakują lśniące lukrem, wypełnione konfiturą, budyniem, czekoladą, chrupiące, tłuste pączki. Wyjścia z takiej sytuacji są dwa: albo nie opuszczać domu, by nie narażać się na słodką pokusę, albo zapewnić sobie lżejszy, mniej kaloryczny zamiennik. My stawiamy na tę drugą opcję, więc podsuwamy wam przepis na pączki pieczone. Bo pączki można upiec! Nadziane ulubioną marmoladą, oprószone cukrem pudrem, mogą stanowić godnego zastępcę klasycznych pączków, mają od nich o wiele mniej kalorii, a do tego nie zawierają żadnych ulepszaczy, jakie można znaleźć w kupnych słodkościach. Więc zamiast z samego rana w Tłusty Czwartek ustawiać się w ogonku do cukierni, wykorzystajcie nasz przepis na pączki i upieczcie je sobie sami!

Przepis na pączki pieczone ‒ z marmoladą różaną
(proporcje na 1 blachę)

przepis na paczki tlusty czwartek

Przepis na pączki pieczone. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 50 g drobnego cukru
– 2 żółtka
– 150 ml ciepłego mleka
– 50 g stopionego i ostudzonego masła
– szczypta soli
– 4 g suszonych drożdży

na nadzienie:
– ulubiona marmolada lub konfitura (polecamy różaną), najlepiej domowa
– cukier puder do oprószenia 

W robocie kuchennym ucieramy żółtka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i sól, a następnie wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut (najlepiej robić to w robocie, końcówką do ciasta drożdżowego). Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, trwa to kilka minut.

Ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1‒1,5 godziny (powinno niemal podwoić swą objętość). Wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, nie rozwałkowujemy, lecz delikatnie wygładzamy jego powierzchnię. Szklanką wycinamy kółka, na środek każdego z nich dajemy łyżeczkę marmolady i sklejamy brzegi ciasta. Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w znacznych odstępach (sklejeniem do spodu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, a gdy pączki wyrosną, pieczemy je około 15 minut, uważając, by ich nie przypalić. Przed podaniem można (ale nie trzeba) posypać cukrem pudrem. I co, nie taki tłusty ten Tłusty Czwartek?
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej