Przejdź do treści

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
W Tłusty Czwartek spróbujcie przepisu na pączki nietłuściochy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

A tak, mamy. Pączka w Tłusty Czwartek zjeść trzeba i kropka. Wiadomo. Ale kto powiedział, że musi to być kaloryczny pąk smażony na głębokim tłuszczu? Oto przepis na pączki… pieczone. Lżejsze, zdrowsze i smaczniejsze niż smażeni koledzy.

Tłusty Czwartek to prawdziwy czas próby dla osób będących na diecie: zewsząd atakują lśniące lukrem, wypełnione konfiturą, budyniem, czekoladą, chrupiące, tłuste pączki. Wyjścia z takiej sytuacji są dwa: albo nie opuszczać domu, by nie narażać się na słodką pokusę, albo zapewnić sobie lżejszy, mniej kaloryczny zamiennik. My stawiamy na tę drugą opcję, więc podsuwamy wam przepis na pączki pieczone. Bo pączki można upiec! Nadziane ulubioną marmoladą, oprószone cukrem pudrem, mogą stanowić godnego zastępcę klasycznych pączków, mają od nich o wiele mniej kalorii, a do tego nie zawierają żadnych ulepszaczy, jakie można znaleźć w kupnych słodkościach. Więc zamiast z samego rana w Tłusty Czwartek ustawiać się w ogonku do cukierni, wykorzystajcie nasz przepis na pączki i upieczcie je sobie sami! 

Przepis na pączki pieczone ‒ z marmoladą różaną 
(proporcje na 1 blachę)

przepis na paczki tlusty czwartek

Przepis na pączki pieczone. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 50 g drobnego cukru
– 2 żółtka
– 150 ml ciepłego mleka
– 50 g stopionego i ostudzonego masła
– szczypta soli
– 4 g suszonych drożdży

na nadzienie:
– ulubiona marmolada lub konfitura (polecamy różaną), najlepiej domowa
– cukier puder do oprószenia 

W robocie kuchennym ucieramy żółtka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i sól, a następnie wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut (najlepiej robić to w robocie, końcówką do ciasta drożdżowego). Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, trwa to kilka minut.

Ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1‒1,5 godziny (powinno niemal podwoić swą objętość). Wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, nie rozwałkowujemy, lecz delikatnie wygładzamy jego powierzchnię. Szklanką wycinamy kółka, na środek każdego z nich dajemy łyżeczkę marmolady i sklejamy brzegi ciasta. Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w znacznych odstępach (sklejeniem do spodu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, a gdy pączki wyrosną, pieczemy je około 15 minut, uważając, by ich nie przypalić. Przed podaniem można (ale nie trzeba) posypać cukrem pudrem. I co, nie taki tłusty ten Tłusty Czwartek?
 

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Sposób na czarny bez

Buraczkowy detoks

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron sojowy

Przepis na makaron sojowy

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny