Przejdź do treści

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
W Tłusty Czwartek spróbujcie przepisu na pączki nietłuściochy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

A tak, mamy. Pączka w Tłusty Czwartek zjeść trzeba i kropka. Wiadomo. Ale kto powiedział, że musi to być kaloryczny pąk smażony na głębokim tłuszczu? Oto przepis na pączki… pieczone. Lżejsze, zdrowsze i smaczniejsze niż smażeni koledzy.

Tłusty Czwartek to prawdziwy czas próby dla osób będących na diecie: zewsząd atakują lśniące lukrem, wypełnione konfiturą, budyniem, czekoladą, chrupiące, tłuste pączki. Wyjścia z takiej sytuacji są dwa: albo nie opuszczać domu, by nie narażać się na słodką pokusę, albo zapewnić sobie lżejszy, mniej kaloryczny zamiennik. My stawiamy na tę drugą opcję, więc podsuwamy wam przepis na pączki pieczone. Bo pączki można upiec! Nadziane ulubioną marmoladą, oprószone cukrem pudrem, mogą stanowić godnego zastępcę klasycznych pączków, mają od nich o wiele mniej kalorii, a do tego nie zawierają żadnych ulepszaczy, jakie można znaleźć w kupnych słodkościach. Więc zamiast z samego rana w Tłusty Czwartek ustawiać się w ogonku do cukierni, wykorzystajcie nasz przepis na pączki i upieczcie je sobie sami!

Przepis na pączki pieczone ‒ z marmoladą różaną
(proporcje na 1 blachę)

przepis na paczki tlusty czwartek

Przepis na pączki pieczone. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 50 g drobnego cukru
– 2 żółtka
– 150 ml ciepłego mleka
– 50 g stopionego i ostudzonego masła
– szczypta soli
– 4 g suszonych drożdży

na nadzienie:
– ulubiona marmolada lub konfitura (polecamy różaną), najlepiej domowa
– cukier puder do oprószenia 

W robocie kuchennym ucieramy żółtka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i sól, a następnie wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut (najlepiej robić to w robocie, końcówką do ciasta drożdżowego). Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, trwa to kilka minut.

Ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1‒1,5 godziny (powinno niemal podwoić swą objętość). Wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, nie rozwałkowujemy, lecz delikatnie wygładzamy jego powierzchnię. Szklanką wycinamy kółka, na środek każdego z nich dajemy łyżeczkę marmolady i sklejamy brzegi ciasta. Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w znacznych odstępach (sklejeniem do spodu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, a gdy pączki wyrosną, pieczemy je około 15 minut, uważając, by ich nie przypalić. Przed podaniem można (ale nie trzeba) posypać cukrem pudrem. I co, nie taki tłusty ten Tłusty Czwartek?
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację