Przejdź do treści

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Pad thai to typowe tajskie danie uliczne. Przygotowywane jest w krótkim czasie, spożywa się je od razu. Łatwiej i szybciej jest je zrobić w woku. Istnieje kilka wersji tego dania – poznajcie naszą, a z łatwością przygotujecie pad thai sami!

Do naszej wersji pad thai dodamy fasolkę szparagową, ponieważ świetnie tutaj pasuje, jest zdrowa i właśnie zaczyna się na nią sezon. Fasolka jest bogata w błonnik, wspomaga układ trawienny, ma niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zawałem serca i ma mnóstwo białka.

W pad thai niezwykle ważny jest wybór makaronu. Nie może to być każdy makaron. Polecamy gruby makaron ryżowy, który po ugotowaniu staje się biały i elastyczny. Warto po niego sięgać, bo jest lekkostrawny, niskokaloryczny i bezglutenowy. Możesz również wybrać nudle ryżowe. Mają różne długości i grubości.

Aby przygotować sos do pad thai, musisz zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Pierwszy z nich to sos rybny ‒ tłoczy się go ze sfermentowanych ryb i z krewetek. Oprócz sosu sojowego jest to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni azjatyckiej.

Sos sojowy także będzie potrzebny ‒ powstaje on w procesie fermentacji ziarna soi, ziarna pszenicy, wody i soli. Sos ten nie tylko poprawia smak potraw, ale ma też walory zdrowotne. Dostarcza naszemu organizmowi białka, jest źródłem błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sos sojowy zawiera witaminy z grupy B i może być stosowany w diecie odchudzającej.

Kolejny ważny składnik to pasta z tamaryndowca. Wykonuje się ją z ze sfermentowanego tamaryndu, ma słodko-kwaśny smak. Klasyczny pad thai zawiera kiełki, szalotkę i orzeszki ziemne. My do naszego dodamy jeszcze świeżą kolendrę.

Dlaczego warto zrobić pad thai w domu? Po pierwsze – bo jest pyszny! Poza tym bardzo szybko się go przygotowuje i można do woli eksperymentować z dodatkami. Sprawdzi się w wersji mięsnej z wieprzowiną, wegetariańskiej z jajkiem i wegańskiej z warzywami (przy przygotowywaniu wersji wegetariańskiej albo wegańskiej możesz pominąć sos rybny i dać trochę więcej sosu sojowego).

To co, gotowi na kulinarną wyprawę do Tajlandii?

Domowy pad thai

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis dla 2‒3 osób):

– jedno opakowanie makaronu ryżowego
– 2 garście świeżej fasolki szparagowej
– 2 szalotki
– pół opakowania kiełków
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 5 łyżek pasty z tamaryndowca
– 3 łyżki sosu sojowego
– garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
– 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia
– pół pęczka kolendry
– wok (jeśli nie masz woka, wystarczy głęboka patelnia) 

Przygotowanie:

Podpraż orzeszki. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek, dymkę i kolendrę. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niego fasolkę i gotuj 5‒8 minut. Po tym czasie dodaj do garnka makaron i gotuj, aż zmięknie. Potem całość odcedź. Postaw wok na ogniu i wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć szalotkę i czosnek, smaż, aż szalotka się zeszkli. Wlej sos rybny, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, dodaj cukier, całość zamieszaj. Do woka wrzuć fasolkę i makaron, mieszaj, aż sos go pokryje. Na koniec dodaj orzeszki, kolendrę i kiełki, delikatnie zamieszaj. Podawaj w głębokich miskach i jedz od razu. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

masz.talerz  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto