Przejdź do treści

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Przewodnik dla kawoszy: aeropress
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Aeropress jest najmłodszą metodą alternatywnego parzenia kawy. Parząc kawę w ten sposób, sama decydujesz o stopniu zmielenia kawy, temperaturze wody czy czasie parzenia ziaren. Warto mieć takie urządzenie!

Został stworzony w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek Alana Adlera. Jest to uniwersalne urządzenie do parzenia czarnej kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze, na przykład na wakacjach. Dzięki temu, że jest lekki i zajmuje mało miejsca, możesz go zabierać ze sobą wszędzie.

Parząc kawę za pomocą aeropressu, uzyskasz mętny, herbaciany i bardzo aromatyczny napar. W zależności od tego, jakie wybierzesz ziarna, możesz uzyskać różne walory smakowe. Najczęściej są to cytrusy, kwiaty czy orzechy. Zwróć uwagę na to, by ziarna kawy były jednorodne i pochodziły z dobrej palarni.

Kawa powinna być zmielona drobniej niż w przypadku dripa. Eksperymentuj z temperaturą wody. Każda kawa zachowa się inaczej pod wpływem innej temperatury. Ważne są także filtry do aeropressu. Muszą być specjalne, o okrągłym kształcie. Jak widzisz, samodzielne parzenie kawy to niekończąca się przygoda!

Kawa – pij najzdrowszą

Aeropress – jak to zrobić?

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Potrzebujesz:

­– aeropressu
– filtrów do aeropressu
– wrzątku
– wagi
– termometru kuchennego
– kawy w ziarnach
– młynka do mielenia kawy

Przygotowanie:

Połóż aeropress odwrotną stroną i wlej wrzątek, aby ogrzać sprzęt. Do sitka włóż dwa filtry, które również przelej gorącą wodą. W ten sposób pozbędziesz się smaku papieru.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Odłóż sito na bok. Zmiel dosyć drobno 17 gramów kawy. Zagotuj wodę i poczekaj, aż temperatura spadnie do 85–90 stopni. Wylej wodę z aeropressu. Postaw go na wadze, wsyp zmieloną kawę. Wyzeruj wagę. Włącz stoper i jednocześnie, powoli, cienkim strumieniem zalej kawę do osiągnięcia 40 ml. Poczekaj ok. 30 sekund. W tym czasie zachodzi wstępne parzenie kawy. Patyczkiem zamieszaj dokładnie kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnie okrężnymi ruchami, nie śpiesząc się, zalej kawę do końca.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zakręć sito. Odwróć aeropress, stawiając go na filiżance albo dzbanuszku, i przeciśnij wodę przez sito.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Rób to ruchem jednostajnym, ale nie śpiesz się za bardzo. Napar gotowy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą