Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ratattouille – gulasz, ale z warzyw

Ratattouille – gulasz, ale z warzyw
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Ratatouille to nic innego jak warzywny gulasz. We Francji, skąd pochodzi, danie podaje się ze świeżą bagietką albo grillowanym mięsem. My postanowiliśmy odrobinę zamieszać w garnku i dodać orientalne przyprawy oraz komosę ryżową.

Nie bez przyczyny zamiast bagietki czy ryżu sięgnęliśmy właśnie po komosę ryżową, inaczej zwaną quinoa lub ryżem peruwiańskim. Ma mnóstwo wartości odżywczych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo ceniona - często nazywa się ją matką zbóż albo świętym zbożem. Zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz tego jest bogata w błonnik, wapń, potas, fosfor oraz cynk. Zawiera witaminy z grupy A, B i E. Może być doskonałą alternatywą dla mięsa, głównie ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Zapobiega chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Tylko ją jeść!

Nasze danie jest lekkie, rozgrzewające oraz sycące. Dodatkowo nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc weganie też powinni być zadowoleni. I jest pyszne!

Składniki:

- 500 g młodych, małych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 2 duże czerwone papryki
- 200 g zielonego groszku
- 160 g pomidorów
- 1 suszona papryczka chilli
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca

- pestki dyni do posypania
- świeża kolendra
- 2 garści komosy ryżowej
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka mielonej kurkumy
- łyżeczka nasion kozieradki
- pół łyżeczki kopru włoskiego

- pół łyżeczki czarnej gorczycy
- łyżeczka kminu
- łyżeczka czarnuszki
- pół łyżeczki kardamonu
- olej ryżowy do smażenia
- 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj tak, aby były prawie miękkie.

Ratattouille przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę.

przepis na ratatuj

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć paprykę i cebulę. Dodaj szczyptę soli i pastę z tamaryndowca. Smaż przez 3 minuty. Dodaj groszek i pokrojone w duże kawałki pomidory. Wlej wodę i włącz duży ogień, niech woda trochę odparuje. W międzyczasie ugotuj komosę. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Do gulaszu dodaj ziemniaki. Wszystkie przyprawy, razem z chilli, umieść w moździerzu i połącz ze sobą. Dodaj do dania. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z komosą, pestkami dyni i świeżą kolendrą.

przepis na ratatuj z warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Spróbuj być wege przez 2 dni

Długość trwania: 8 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Gulasz vege to jest to!

Gulasz wegetariański to prawdziwy raj dla kulinarnej wyobraźni. Zobaczcie, jak zastąpić smutne kawałki...
Gulasz wegetariański to prawdziwy raj dla kulinarnej wyobraźni. Zobaczcie, jak zastąpić smutne kawałki mięsa w burym sosie oryginalnymi połączeniami warzyw i owoców z mocą pachnących przypraw, w aromatycznych, barwnych sosach. Proste i pyszne!

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku...
Quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku bezglutenowe. Macie ochotę na spotkanie z komosą ryżową? Zapraszamy na warzywny pasztet i zdrowe domowe gofry.

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę...
Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna!

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie...
Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie chce. Tymczasem kolacja jest równie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak śniadanie czy obiad! Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.