Przejdź do treści

Rozsmakuj się w comfort food

Rozsmakuj się w comfort food
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta
Refluks żołądkowo-przełykowy: jakie są objawy? Czego powinnaś unikać?
Jak biegać, żeby schudnąć?
Po wielkanocnym biesiadowaniu trzeba spalić nadmiar kalorii. Podpowiadamy, jak biegać, aby chudnąć
Dziewczyna „chłopięca” czy”dziewczęca”? Po co w ogóle wybierać?! Zobacz świetne zdjęcia, które przełamują ten stereotypowy podział
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie

Wyobraź sobie kubek, w którym jest pachnące mlekiem, gorące kakao. I kolorową miskę, w której pływa owsianka na mleku, z miodem i rodzynkami. Albo talerz z jajecznicą ze szczypiorkiem. Na chwilę wróciły dawne wspomnienia? Jeżeli tak, to właśnie to dla ciebie jest comfort food!

Comfort food to jedzenie, które dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Czujemy, że nam służy. I nie chodzi tylko o odpowiedni indeks glikemiczny, bogactwo witamin czy brak sztucznych barwników tego jedzenia. Chodzi przede wszystkim o to, że potrawom, którym możemy dać etykietę „comfort food” towarzyszą pozytywne odczucia. Najczęściej spowodowane miłymi wspomnieniami.

O comfort food, nie używając oczywiście tej nazwy, jako pierwszy pisał Marcel Proust w swoim słynnym „W poszukiwaniu straconego czasu”. To właśnie tam główny bohater Swann sięga po magdalenkę – małe cytrynowe ciastko o charakterystycznym, muszelkowatym kształcie. Co dzieje się potem? „Kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz. Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne. Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty. I nagle wspomnienie zjawiło mi się”. Smak francuskiego ciastka obudził w bohaterze obrazy z dzieciństwa, kiedy spędzał wakacje w miasteczku Combray. 

I na tej zasadzie tradycyjna jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem przestaje być zwykłą, pospolitą potrawą. W naszej głowie staje się symbolem niedzielnych poranków sprzed lat, kiedy jedliśmy taką jajecznicę z myślą o niedzielnym spacerze, oglądając, na przykład, Teleranek. – Takie wspomnienia potrafią przeszywać na wylot – mówi psycholog Tomasz Wojtoń. – Mamy skłonność do zapamiętywania tego, co przyjemne. Dlatego z dziecięcymi chorobami w pierwszej kolejności nie kojarzy nam się ból, konieczność leżenia długimi godzinami w łóżku czy brak możliwości wyjścia na podwórko, na co wtedy narzekaliśmy. Przychodzi nam na myśl rosół z lanymi kluskami, który gotowała wtedy nasza mama. On też mógłby być zaliczony do potraw comfort food – dodaje psycholog. Krótko mówiąc: comfort food to jedzenie nieobojętne dla nas. To potrawy, które w naszych głowach potrafią wywołać przyjemne obrazy.

Zostawmy jednak XIX-wieczną Francję. Co z idei comfort food wynika dla nas? Przede wszystkim jedno: mamy prostą przyjemność, po którą możemy sięgnąć. Bo komu z nas chodząc po supermarkecie nie zdarzyło się zatrzymać widząc ryżową kaszkę na mleku, bardzo podobną do tej, którą jadł kilkanaście lat temu? – Takie jedzenie zwykle kojarzy nam się z czasami, które zapamiętaliśmy jako przyjemniejsze i bardziej beztroskie niż te obecne – mówi psycholog.

Comfort food to jednak nie tylko jedzenie z przeszłości. To potrawy, które mają swoją historię. Swoją nadbudowę. Czym comfort food na pewno nie jest? Nie jest potrawą typu fast food zjedzoną w pośpiechu na dworcu lub stacji benzynowej, bo „już czas coś przekąsić”, a poza tym „burczy mi w brzuchu”. To nie musi być też jedzenie celebrowane w gronie wielu znajomych czy rodziny na niedzielnym obiedzie.

To może być filiżanka z ulubioną herbatą zaparzoną w ulubionym czajniku, którą pijemy zawsze wieczorem, gdy możemy zrelaksować się po całym dniu. To może być kompot owocowy, który przygotowujemy zawsze w lipcu z własnoręcznie zebranych owoców, gdy są największe upały (zerkając na przykład na ekran telewizora, gdzie ścigają się zawsze, jak to w lipcu, kolarze na Tour de France…). To może być nawet łyk wody mineralnej, gdy schodzimy z bieżni lub wbiegamy na metę biegu i zaczynamy czuć się dobrze. Jedzenie, po które sięgamy w czasie Świąt, to też comfort food. Mazurek pomarańczowy? Żurek w wielkanocny poranek? Tym potrawom też towarzyszy przyjemna historia. I o to chodzi w comfort food. To taki kulinarny storytelling… 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dziewczyna przed komputerem

Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim

Mówią Ci, że jesteś ignorantką? I bardzo dobrze! Ignorancja ma swoje plusy!

Marzysz o ustabilizowanym życiu? Czy na pewno to jest to, czego potrzebujesz?

Młoda kobieta siedzi na moście i jest smutna. Za nią widać ulicę i jadące autą. Kobieta ma założone ręce o kolana i tatuaż skrzydło na prawej ręce.

„Gdybym bardziej w siebie wierzyła to…”. Jak wytrenować pewność siebie?

Wampiry energetyczne – ilu masz wokół siebie?

Jak zamykać sprawy?

Spójrz krytycznie na… krytykę

Spójrz krytycznie na krytykę

Ile powinien trwać urlop?

Zerwij z „Czy zasłużyłem?”

Udawanie kogoś jest groźne

Jak rozpoznać narcyza?

Odkryj potęgę próbowania

Poznaj swój chronotyp

Stosownie czy konsekwentnie ‒ jak się zachować?

Jak być szczerym i nie mieć wrogów?

Kilka faktów o chrapaniu

Jak reagować na złośliwość?

Jak reagować na złośliwość?

Działkowcy są wśród nas

3 sposoby na zapominanie

3 sposoby na zapominanie złych przeżyć

Nie wstydź się sukcesu!

Nie wstydź się sukcesu!

Odkryj potęgę small talku

Odkryj potęgę small talku

Ostrożnie ze wspomnieniami

Ostrożnie ze wspomnieniami

Nie generalizuj!

Nie generalizuj!

Jak działa pozytywne myślenie?

Jak działa pozytywne myślenie?