Przejdź do treści

Rozsmakuj się w comfort food

Rozsmakuj się w comfort food
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
lekarz bada pacjentkę
„Bo ci lekarze to się pozamykali. Tylko przez ten telefon gadają”. Mama Pediatra odpiera zarzuty
Unikasz latem kosmetyków z kwasem salicylowym? Nie musisz! Biotechnolożka Anna Sienkiewicz tłumaczy
Bachata, tańcząca para
Bachata – na czym polega ten taniec? Jakie są style bachaty?
wakacje z koronawirusem, ludzie nad jeziorem
Będą kontrole w miejscowościach turystycznych – zapowiada Łukasz Szumowski
Student AGH znalazł sposób na unikanie zarazków w miejscach publicznych. Dzięki Unikey można bezdotykowo otworzyć drzwi
Student AGH znalazł sposób na unikanie zarazków w miejscach publicznych. Zobacz, jak to działa

Wyobraź sobie kubek, w którym jest pachnące mlekiem, gorące kakao. I kolorową miskę, w której pływa owsianka na mleku, z miodem i rodzynkami. Albo talerz z jajecznicą ze szczypiorkiem. Na chwilę wróciły dawne wspomnienia? Jeżeli tak, to właśnie to dla ciebie jest comfort food!

Comfort food to jedzenie, które dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Czujemy, że nam służy. I nie chodzi tylko o odpowiedni indeks glikemiczny, bogactwo witamin czy brak sztucznych barwników tego jedzenia. Chodzi przede wszystkim o to, że potrawom, którym możemy dać etykietę „comfort food” towarzyszą pozytywne odczucia. Najczęściej spowodowane miłymi wspomnieniami.

O comfort food, nie używając oczywiście tej nazwy, jako pierwszy pisał Marcel Proust w swoim słynnym „W poszukiwaniu straconego czasu”. To właśnie tam główny bohater Swann sięga po magdalenkę – małe cytrynowe ciastko o charakterystycznym, muszelkowatym kształcie. Co dzieje się potem? „Kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz. Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne. Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty. I nagle wspomnienie zjawiło mi się”. Smak francuskiego ciastka obudził w bohaterze obrazy z dzieciństwa, kiedy spędzał wakacje w miasteczku Combray.

I na tej zasadzie tradycyjna jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem przestaje być zwykłą, pospolitą potrawą. W naszej głowie staje się symbolem niedzielnych poranków sprzed lat, kiedy jedliśmy taką jajecznicę z myślą o niedzielnym spacerze, oglądając, na przykład, Teleranek. – Takie wspomnienia potrafią przeszywać na wylot – mówi psycholog Tomasz Wojtoń. – Mamy skłonność do zapamiętywania tego, co przyjemne. Dlatego z dziecięcymi chorobami w pierwszej kolejności nie kojarzy nam się ból, konieczność leżenia długimi godzinami w łóżku czy brak możliwości wyjścia na podwórko, na co wtedy narzekaliśmy. Przychodzi nam na myśl rosół z lanymi kluskami, który gotowała wtedy nasza mama. On też mógłby być zaliczony do potraw comfort food – dodaje psycholog. Krótko mówiąc: comfort food to jedzenie nieobojętne dla nas. To potrawy, które w naszych głowach potrafią wywołać przyjemne obrazy.

Zostawmy jednak XIX-wieczną Francję. Co z idei comfort food wynika dla nas? Przede wszystkim jedno: mamy prostą przyjemność, po którą możemy sięgnąć. Bo komu z nas chodząc po supermarkecie nie zdarzyło się zatrzymać widząc ryżową kaszkę na mleku, bardzo podobną do tej, którą jadł kilkanaście lat temu? – Takie jedzenie zwykle kojarzy nam się z czasami, które zapamiętaliśmy jako przyjemniejsze i bardziej beztroskie niż te obecne – mówi psycholog.

Comfort food to jednak nie tylko jedzenie z przeszłości. To potrawy, które mają swoją historię. Swoją nadbudowę. Czym comfort food na pewno nie jest? Nie jest potrawą typu fast food zjedzoną w pośpiechu na dworcu lub stacji benzynowej, bo „już czas coś przekąsić”, a poza tym „burczy mi w brzuchu”. To nie musi być też jedzenie celebrowane w gronie wielu znajomych czy rodziny na niedzielnym obiedzie.

To może być filiżanka z ulubioną herbatą zaparzoną w ulubionym czajniku, którą pijemy zawsze wieczorem, gdy możemy zrelaksować się po całym dniu. To może być kompot owocowy, który przygotowujemy zawsze w lipcu z własnoręcznie zebranych owoców, gdy są największe upały (zerkając na przykład na ekran telewizora, gdzie ścigają się zawsze, jak to w lipcu, kolarze na Tour de France…). To może być nawet łyk wody mineralnej, gdy schodzimy z bieżni lub wbiegamy na metę biegu i zaczynamy czuć się dobrze. Jedzenie, po które sięgamy w czasie Świąt, to też comfort food. Mazurek pomarańczowy? Żurek w wielkanocny poranek? Tym potrawom też towarzyszy przyjemna historia. I o to chodzi w comfort food. To taki kulinarny storytelling…

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

Masz kiepski nastrój? Podpowiadamy, co możesz zrobić, aby szybko polepszyć samopoczucie

Nie garb się! Będziesz… weselsza

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Ekologiczne kosmetyki na dobry nastrój

Jak nie zwariować po wakacjach?

Jak nie zwariować po wakacjach?

Szczęście rodzi się w... jelitach!

Szczęście rodzi się w… jelitach!

Baby blues - nowa odsłona

Baby blues – nowa odsłona

Skuteczny sposób na świąteczny stres

Skuteczny sposób na świąteczny stres

Masz swoje comfort food?

Masz swoje comfort food?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

woda butelkowana

Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

insulinooporność

Dieta w insulinooporności