Przejdź do treści

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Trzustka odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych oraz wytwarza hormony. Bez niej prawidłowa przemiana materii w organizmie jest niemożliwa. Więc bądź dla niej dobry!

Trzustka długo nie daje sygnałów, że jej coś dolega. Potrafi spełniać swoje funkcje nawet wtedy, gdy jest chora, dlatego jej uszkodzenia są późno wykrywane. A gdy już zaczyna boleć, to zwykle oznacza coś poważnego, np. ostre zapalenie. Choć waży zaledwie około 100 gramów, pełni ważną funkcję w naszym organizmie. W ciągu dnia jest w stanie wyprodukować od 1 do 3 litrów soku trzustkowego, który bierze udział w procesach trawiennych. Odpowiada za trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. To jedna jej funkcja. Druga to wytwarzanie hormonów, między innymi insuliny i glukagonu (odgrywają ważną rolę w procesie przemiany materii oraz odpowiadają za utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi). Co możesz dla niej zrobić?

Ogranicz tłuszcze

Podstawową rzeczą, jaką prewencyjnie możemy zrobić dla trzustki, jest zadbanie o zdrową dietę. Jedz często, ale niewielkie porcje, żeby się nie przejadać. Unikaj smażonych potraw i tłustych sosów na bazie masła, śmietany i majonezu. Trzustka pokocha cię za potrawy przygotowywane na parze, gotowane oraz pieczone w folii bez tłuszczu. Możesz za to używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz jak najczęściej sięgać po ryby – kwas oleinowy oraz kwasy omega-3 działają ochronnie na trzustkę. Natomiast rzadziej pozwalaj sobie na tłuste mięsa. Wskazany jest raczej drób.

Ostrożnie z papierosami i alkoholem

Alkohol jest przyczyną ponad połowy przewlekłych zapaleń trzustki i ponad jednej trzeciej przypadków jej ostrego zapalenia. Regularne picie jego nadmiernych ilości niszczy struktury trzustki, które produkują enzymy trawienne oraz insulinę. Wątroba potrafi się zregenerować, a szkody wyrządzone przez alkohol w trzustce są nieodwracalne.

Zobacz też: Alkohol a antybiotyki

Papierosy też warto ograniczyć, a najlepiej rzucić. Zespół badawczy z Nowej Zelandii pod kierownictwem dr. Maxa Petrova i profesora Johna Windsora z Uniwersytetu w Auckland przeprowadził badania, z których wynika, że palenie tytoniu jest najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób trzustki i zwiększa to ryzyko aż o 87 proc. w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie palili.

Zrób badania krwi

Każdy internista powinien bez problemu wypisać ci skierowanie na badania. Istotny jest poziom enzymu amylazy. To jeden z ważniejszych enzymów trzustkowych, odpowiada za trawienie węglowodanów. Podwyższony poziom amylazy może świadczyć m.in o ostrym zapaleniu trzustki czy chorobach nerek. Ważna jest też lipaza – to enzym wydzielany w trzustce do przewodu pokarmowego, rozkłada triglicerydy. Lekarz pewnie zleci też zbadanie poziomu transaminazy biorącej udział w metabolizmie białek. Badania enzymów wątrobowych i trzustkowych warto robić co 2 lata.

 

Jedz wiśnie, winogrona i borówki

Te owoce są naturalnym, bogatym źródłem przeciwutleniaczy i alkoholu perillylowego, które zapobiegają rakowi trzustki. Czerwone winogrona zawierają resweratrol, który jest znakomitym przeciwutleniaczem – zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych i zmniejsza stan zapalny.

Przyprawiaj

Dr Andrew Weil z USA zaleca dla zdrowia trzustki stosowanie ziół przeciwzapalnych, takich jak kurkuma i imbir. Ten drugi ma silne działanie przeciwzapalne – to za sprawą związków fenolowych. Kurkuma również ma działanie przeciwzapalne. I to wszystko prosto z natury!

Pokochaj szpinak i brokuły

Badania opublikowane przez angielskie czasopismo „Journal of the National Cancer Institute” dowodzą, że dieta bogata w szpinak chroni trzustkę przed rakiem. Szpinak jest źródłem roślinnej sekretyny. To hormon wydzielany w organizmie, biorący udział w procesie trawienia. Sekretyna pobudza trzustkę do produkcji soku.

Brokuły z kolei zawierają flawonoidy, które chronią tkanki trzustki – ale uwaga – tylko brokuły jedzone na surowo albo na chwilę wrzucone na wrzątek, bo proces gotowania pozbawia je składników odżywczych.

 

Pij zieloną herbatę

Regularne picie naparu z zielonej herbaty może pomóc zapobiec rakowi trzustki. W jednym z badań amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Baltimore porównali grupę osób pijących zieloną herbatę z tymi, którzy jej nie pili. Doszli do wniosku, że w przypadku osób pijących zieloną herbatę prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki jest mniejsze – wśród kobiet o połowę, a w przypadku mężczyzn o 37 proc.

Jedz jogurt i tofu

Żywe kultury bakterii probiotycznych pomagają organizmowi zwalczyć chorobę i chronią układ odpornościowy. Pomagają też złagodzić objawy zapalenia trzustki. Znajdziesz je w jogurcie naturalnym, greckim, zsiadłym mleku, maślance. Tofu natomiast jest doskonałym źródłem białka, a jednocześnie jest niskotłuszczowe. Zamiast tłustych porcji mięsa wieprzowego (nadmiar tłuszczu może uszkodzić trzustkę) włącz do swojego jadłospisu tofu, a dostarczysz organizmowi porcję białka niezbędnego do odbudowy mięśni i narządów, nie obciążając jednocześnie trzustki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

plaster serduszko

Trisomia 18 – czym jest zespół Edwardsa i jak się objawia?

dziecko z rurką w nosie

Trisomia 13 – jakie są przyczyny i objawy tej rzadkiej choroby genetycznej?

mężczyzna umiera

Rak płuc – objawy, przyczyny, leczenie

szczepienie

Tężec – objawy. Jak szybko rozpoznać chorobę?

naukowiec

Objawy salmonelli – jak je szybko rozpoznać?

dziecko z wysypką

Różyczka – objawy u dzieci i dorosłych. Jak je rozpoznać?

dziecko z rotawirusem

Rotawirus u dzieci i niemowląt – jakie daje objawy?

reumatyzm

Reumatyzm – objawy chorób tkanki łącznej. Jak rozpoznać reumatyzm?

lekarka ogląda zdjęcie płuc

Rak płuc – rokowania, objawy, przebieg i leczenie

Zdjęcie płuc

Rak płuc – objawy, wykrywanie raka płuc we wczesnym stadium

rak kości wynik badania

Rak kości – objawy i przyczyny

kobieta chora na raka

Rak jelita grubego – objawy wczesne i późne. Jak rozpoznać raka jelita grubego?