Przejdź do treści

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska
Wyjdź ze swojej głowy! Ile razy myślałeś o osobie spotkanej w windzie, ale bałeś się odezwać? Spot reklamujący obuwie świetnie pokazuje, co tracimy będąc nieśmiałymi
Młoda, przeziębiona kobieta siedzi w łózku, do połowy przykryta kołdrą, wyciera nos w chusteczkę, w ręku trzyma szklankę z herbatą
Czy można uodpornić się na działanie leków?
Najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu
Chcesz przyspieszyć trawienie? Oto najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu
Pamiętasz stres przed pierwszym razem? Kilka słów o tym, jak powinniśmy zacząć przygodę z seksem

Kto lubi karmelki? Słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie dzieciństwo. Te sklepowe zawierają jednak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, utwardzacze i inną chemię. A przecież taki deser możesz samodzielnie przygotować w domu.

Jest prosty w przygotowaniu. Zaangażuj do pomocy dzieci ‒ to będzie dla nich nie lada frajda. Uważaj tylko, aby nie zostawiać ich samych, bo karmel jest bardzo gorący! Takie karmelki możesz sprezentować bliskim na święta czy inną okazję. Nie tylko są smaczne, ale też mogą świetnie wyglądać jako ozdoba na choince. Zapakuj je w papier do pieczenia, przewiąż sznurkiem, daj się ponieść wyobraźni! Obdarowani na pewno docenią pracę włożoną w przygotowania. Nie będzie to najzdrowszy przepis, bo zawiera cukier. Niestety, karmelu nie uzyska się w inny sposób. Święta to taki czas, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę luzu w diecie. Pamiętaj oczywiście, aby nie jeść karmelków bez opamiętania!

Nasz przepis jest wegański! Taki tradycyjny zazwyczaj zawiera tłustą śmietanę i masło. My użyliśmy mleczka kokosowego, dlatego nasze karmelki są nieco jaśniejsze od tych tradycyjnych. Dodaliśmy też rozmaryn i skórkę z cytryny, aby wzbogacić i urozmaicić smak cukierków.

Wegańskie karmelki – składniki:

– 1,5 szklanki mleczka kokosowego
– 0,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
– 1 łyżeczkę startej skórki cytryny
– ok. 1 łyżeczki soli
– 1 łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
– 200 g cukru kokosowego

Wegańskie karmelki – przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlej mleczko kokosowe.

jak zrobić w domu wegańskie karmelki

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj wszystkie pozostałe składniki.

przepis na wegańskie karmelki krok po kroku

Zdjęcie: masz.talerz

Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, ale tak, aby delikatnie bulgotało. Gotuj przez 30‒40 minut. Cały czas mieszaj, aby karmel nie przypalił się na dnie. Naczynie o wymiarach 15 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Odrobinę karmelu wylej na zimny talerz. Jeśli szybko zastyga i jest gęsty, to oznacza, że jest gotowy. Jeśli tak się nie dzieje, gotuj go jeszcze przez chwilę. Jeśli wolisz bardziej twarde karmelki, to potrzymaj garnek o 10 minut dłużej na ogniu. Karmel wylej do naczynia wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia.

przepis na wegańskie karmelki na święta

Zdjęcie: masz.talerz

Odstaw do wystygnięcia. Następnie posyp solą i odstaw do lodówki, aż masa się odpowiednio zetnie i będzie się nadawała do krojenia. Podczas krojenia nóż wkładaj do wrzątku ‒ to ułatwi ci krojenie ciągnącego się karmelu. Karmelki pokrój w kawałki dowolnej wielkości.

przepis na karmelki domowe

Zdjęcie: masz.talerz

Zawiń w papier do pieczenia. Jeśli podczas gotowania nie podjesz za dużo karmelu, to z przepisu uzyskasz ok. 30 cukierków.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy