Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
Zdjęcie: erVegan
Czerwcowy sezon na wszelkiej maści warzywa i owoce to doskonały moment na urozmaicenie swojego jadłospisu. Wśród kalafiorów, brokułów i truskawek pojawia się również bób – i to jest świetna okazja, by wzbogacić dietę o wartościowe białko, szczególnie jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej.

Ugotowanym bobem możesz zajadać się prosto z miski, ale możesz również przyrządzić z niego miętowo-cytrynową pastę, zupę krem lub nadziać nim pierogi. Dzisiaj jednak proponujemy chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. To świetna sezonowa przekąska idealna na wieczory ze znajomymi!

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Zdjęcie: erVegan

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki pestek dyni
- połówka cytryny
- garść świeżej mięty
- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- mała biała cebula
- kilka kromek dobrego chleba na grzanki
- pieprz

Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj następnie pestki dyni oraz posiekane suszone pomidory i podpraż całość na złoto. Bób posiekaj i skrop sokiem z połówki cytryny. Dodaj kolejno zawartość patelni i porządnie wymieszaj, ugniatając widelcem masę, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Kromki chleba podgrzej na ciepłej patelni i nakładaj na nie masę z bobu. Na koniec posyp grzanki posiekaną miętą.



 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Magda Wiśniewska zapytał(a) 24 czerwca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
A jak ugotować bób? Jestem jak bób -zielona...

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Pasta z fasoli - polski hummus

Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych...
Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych chwilach nadciąga ona – bohaterska fasola. A konkretnie jej biała odmiana ‒ Piękny Jaś.

Wiosenna pasta kanapkowa

Niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi nie tylko świetnie smakuje na kanapce, ale również posiada...
Niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi nie tylko świetnie smakuje na kanapce, ale również posiada wiele prozdrowotnych wartości. Przygotuj z nim wegański twarożek i przekonaj się sam, że to wiosna w pełni!

Tortilla z bobem i awokado

Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak...
Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju...
Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju kolor – nasycony, niemal czarny fiolet. Przerobimy go na Baba ghanoush!