Przejdź do treści

Czosnek jest idealny na poprawę odporności. Ale czy wiesz o nim dostatecznie dużo?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
wigilia
W tym roku Wigilia u… ciebie! Jak przetrwać pierwsze samodzielnie organizowane święta?
kobieta ogląda tv
Co telewizja robi z naszym mózgiem? Od jej oglądania stajemy się głupsi?
Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan
zupa w proszku
Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona
kortyzol
Kortyzol – walcz albo uciekaj!

Teraz częściej niż kiedykolwiek w roku sięgamy po czosnek, sprzymierzeńca w walce z przeziębieniami i osłabioną odpornością. Czosnek zasługuje jednak na to, by niezależnie od pory roku pojawiać się na naszym talerzu.

Naukowcy na całym świecie badają tę roślinę, wyciskają z niej, co najlepsze, obserwują i analizują aktywność jej składników w szkle laboratoryjnym, karmią nią ochotników z różnorakimi zdrowotnymi problemami, i wiedzą, że jej siła drzemie nie tylko we wspomaganiu nas w walce z katarem. Oto, co udało im się ustalić na temat czosnku, a o czym często nie wiemy (choć to tylko część faktów):

Czosnek zapobiega stwardnieniu ważnych naczyń krwionośnych

Codzienna dawka czosnku może zapobiegać groźnemu stwardnieniu aorty, najważniejszej tętnicy, która odprowadza z serca utlenowaną krew – dowiodło badanie  przeprowadzone przez profesorów Gustava Beltza (Niemcy) i Harisiosa Boudoulasa (USA). Odkryli oni też, że zajadanie czosnku działa pozytywnie na cały układ naczyniowy, co jest zasługą wpływu czosnku na śródbłonek – tkankę pokrywającą wnętrze naczyń. Czosnek sprawia, że ta specjalistyczna wyściółka wydziela związki, które rozszerzają naczynia i czynią aortę bardziej elastyczną. Zauważono w badaniu, że zwłaszcza z wiekiem przeciwmiażdzycowa moc czosnku przybierała na sile. – Dzięki temu zapobiegamy też uszkodzeniom innych narządów, wynikającym ze stwardnienia aorty – dodają naukowcy.

Stary czosnek ma więcej antyoksydantów niż świeży

Jeśli przejrzały, kiełkujący czosnek może już tylko co najwyżej wylądować w waszym koszu, to musicie koniecznie poznać eksperyment, który dowiódł, że taki podstarzały czosnek ma jeszcze większą energię przeciwutleniającą niż jego świeższa wersja. Jong-Sang Kim zauważył, że czosnek wypuszczający zielony pęd przez pięć dni wydzielał więcej antyoksydantów oraz produkował inne związki niż jego młodszy odpowiednik. Czosnkowy ekstrakt skuteczniej chronił też komórki żyjące w laboratoryjnych naczyniach przed uszkodzeniami. Dlatego jeśli następnym razem przyjdzie wam do głowy utylizacja leciwego czosnku – stop! Nie marnujmy jego spotęgowanych właściwości.

Czosnek – broń w zakażeniu dróg moczowych

Czosnek pomaga nie tylko w zwalczaniu infekcji gardła, o czym wiadomo od dawna. Ekstrakt z rośliny może być bronią przeciwko opornej na leki bakterii wywołującej zakażenia dróg moczowych. W jednym z badań 56 proc. ze 166 szczepów bakterii wyizolowanych z zainfekowanych obszarów nie dało się pokonać znanymi antybiotykami, ale aż 82 proc. z nich poddało się działaniu surowego ekstraktu z czosnku. Było to – zdaniem autorów – pierwsze na świecie badanie, które sprawdzało wpływ rośliny na tego typu drobnoustroje w infekcji układu moczowego. Więcej informacji znajdziecie w oryginalnej pracy: Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science.

Czosnek na szalejące ciśnienie krwi

Odpowiednia dieta to podstawowa zasada leczenia nadciśnienia tętniczego. To także najważniejszy punkt profilaktyki. Przy jej planowaniu warto uwzględnić czosnek. Jego regularne zjadanie zmniejsza ciśnienie krwi (badanie University of Alabama w Birmingham). Jak to się dzieje? Ochronny efekt przyprawy ma związek z produkcją siarkowodoru rozluźniającego naczynia – cały proces to wynik interakcji składników czosnku z czerwonymi krwinkami.

Czosnek – antidotum na toksyczny ołów

Czosnek może być nie tylko remedium na bakterie, ale i np. na ołów. W jednym z badań „pod lupę” wzięto pracowników fabryki akumulatorów samochodowych. Po podaniu im dużych dawek czosnku okazało się, że stężenie groźnego pierwiastka w ich krwi udało się zmniejszyć o 19 procent. Ograniczono także objawy toksyczności, takie jak bóle głowy i wysokie ciśnienie krwi.

 

Czosnek chroni przed rakiem

Często sceptycznie podchodzimy do odkryć, jakoby jakaś przyprawa czy potrawa działała przeciwnowotworowo. Prawdą jest jednak, że dieta ma ogromne znaczenie w zapobieganiu nowotworom. Bo skoro coś może wywołać raka, to czemu co innego miałoby przed nim nie chronić? Czosnek ma zasługi również w tej dziedzinie – jedno z badań wskazało, że jedzenie surowego czosnku dwa razy w tygodniu może zapobiec rakowi płuc. Wnioski opublikowane w Cancer Prevention Research sugerują, że ten prosty zwyczaj może zmniejszyć ryzyko choroby aż o połowę! To jednak nie wszystko. Czosnek wykazywał w innych analizach właściwości, które mogą zapobiegać rozwojowi raka żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki czy piersi. Odpowiada za to prawdopodobnie zawartość związków antybakteryjnych, zdolność hamowania substancji rakotwórczych, naprawy DNA oraz zmniejszania rozrostu komórek czy wreszcie uśmiercania komórek rakowych.

Zapachu czosnku da się pozbyć!

Martwi was kiepski oddech po zjedzeniu czosnku? Niektórzy stosują na ten problem natkę pietruszki. Nie każdy jednak zachwyca się jej smakiem. Więc może coś smaczniejszego poradzi sobie w walce z oddechem, który odstraszyłby nawet wampira? Badacze z Institute of Food Technologists porównywali  jabłko świeże i gotowane oraz sok z tego owocu, sałatę surową i podgrzaną, surowe liście mięty lub ekstrakt z nich, a także zieloną herbatę, sprawdzając ich skuteczność w likwidowaniu związków lotnych, które odpowiadają za niefajny oddech po zjedzeniu czosnku. Surowe jabłka i sałata zmniejszały ich stężenie o co najmniej 50 proc. po pierwszych 30 minutach od zjedzenia. Inne badanie przeprowadzone na tej samej uczelni dowiodło, że w zwalczaniu czosnkowego oddechu sprawdza się też popijanie przyprawy mlekiem. Efekt niech każdy sprawdzi sam.

Zobacz także

Najnowsze w naszym serwisie

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zima

Dygoczemy z zimna, bo wychłodzony organizm próbuje się ratować. Jak mu pomóc?

kobieta na dworze zimą

Jak zadbać o siebie zimą? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów

Płacząca dziewczyna na rękach mamy

Czy usuwanie migdałków obniża odporność? Jakie są alternatywy dla tego zabiegu? Odpowiada lekarz

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

kobieta zimą

Po co jest mróz?

rzodkiew, brokuł, marchew, sałata

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

zima

5 powodów, by wyjść z domu zimą

skwalen

Odżywcza moc skwalenu. Dlaczego warto go uzupełniać?

Jak poprawić odporność u dzieci w sezonie zimowym?

Kubek z naparem z owoców z dzikiej róży z dodatkiem cytryny

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

kobieta pod kołdrą

Ciepło urządzeni, czyli przepis na jesienno-zimową infekcję

Syrop z czosnku - właściwości, dawkowanie i przygotowanie

Syrop z czosnku – właściwości, dawkowanie i przygotowanie

Wek na odporność: marynowany czosnek

Wek na odporność: marynowany czosnek

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Probiotyk dla dzieci — czym jest, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny?

Probiotyk dla dzieci – czym jest, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny?

Kobieta biegnie ulicą w parku. Jest ubrana w sportowe ciuchy. Dookoła są liście, widać, że jest jesień

Jak wzmacniać odporność jesienią? Farmaceutka Zofia Winczewska podpowiada

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą?

Czy pogoda ma wpływ na układ odpornościowy?

Morsowanie / istockphoto.com

Morsowanie – wady i zalety. Czy naprawdę warto wbiec do lodowatej wody?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Domowe sposoby na siniaki

Siniaki na nogach? Oto kilka domowych sposobów, aby je zmniejszyć

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Toczeń: podstępna choroba. Co warto o niej wiedzieć?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku