3 min.
Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Pomidory warto zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo ususzyć. Skorzystaj z naszego przepisu na suszone pomidory.
Kiedy kupujesz suszone pomidory w sklepie, nie masz pewności, skąd pochodzą warzywa ani jakiego użyto oleju. I czy przypadkiem nie dodano zbędnej chemii albo mnóstwa konserwantów. Tymczasem do przygotowania suszonych pomidorów potrzebujesz tylko pomidorów, oleju, octu i przypraw. Smakiem domowych pomidorów możesz się cieszyć, dodając je do past, sałatek, dań na gorąco, kanapek, czy nawet jeść je same jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść pomidory? Są źródłem likopenu – jest to związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen znajduje się w czerwonych i pomarańczowych warzywach i opóźnia procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Dobrą wiadomością jest, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej, ba, jest go nawet więcej w przetworach. Suszone pomidory zawierają więcej likopenu, błonnika, magnezu, potasu wapnia i fosforu niż świeże!
Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebujemy jej w szczególności teraz, w okresie jesiennym, bo dzięki niej wzmacniamy odporność organizmu. Są również bogate w witaminy A i E, które dobrze wpływają na wygląd skóry. Oprócz tego zawierają sporo potasu (który ma dobry wpływ serce), biotynę, kwas foliowy i beta karoten. Pomidory działają moczopędnie – to przez dużą zawartość wody. Badania wykazują, że regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy i prostaty. Jakby tego było mało, pomidory poprawiają trawienie, są niskokaloryczne, więc można je jeść podczas odchudzania. Zabieramy się do suszenia!
Domowe suszone pomidory

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki (na jeden słoik o pojemności 500 ml):
– 10–12 podłużnych pomidorów
– 300–400 ml oleju rzepakowego
– płaską łyżeczkę suszonego oregano
– płaską łyżeczkę suszonej bazylii
– szczyptę soli
– półtorej łyżki octu
Przygotowanie:
Pomidory umyj i przekrój wzdłuż.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Za pomocą łyżki wydrąż z miąższu (nie wyrzucaj miąższu, dodaj go do sosu albo zupy).
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pomidory rozłóż w foremce do pieczenia. Posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 4–5 godzin. Użyj termoobiegu. Jeśli twój piekarnik nie ma takiej funkcji, to ustaw na pieczenie z góry i dołu oraz lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Możesz użyć suszarki do suszenia grzybów – wtedy czas na pewno będzie krótszy. Pomidory są gotowe, kiedy się skurczą, pomarszczą i będą całkowicie suche. Olej wlej do rondelka i mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Pomidory wyjmij z pieca, przełóż do wyparzonego słoika. Wsyp zioła i wlej ocet. Zalej olejem, zamknij słoik i odstaw do wystygnięcia.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020