Przejdź do treści

Przepis na domowe suszone pomidory

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sex coach – kto to taki?
Pod lupę bierze seksualność i relacje intymne. Sex coach – kto to taki i czym różni się od seksuologa?
rozmowy kobiet
Na szefa, na męża, na pogodę, na korki. Na wszystko. Narzekanie rutyną dnia codziennego
kawa po chińsku
Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień
5 mitów na temat bólu gardła.
5 mitów na temat bólu gardła. Prawda czy fałsz? Weryfikujemy je z lekarzem
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!

Gdy sezon pomidorów się kończy, warto zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo ususzyć. Skorzystaj z naszego przepisu na suszone pomidory.

Kiedy kupujesz suszone pomidory w sklepie, nie masz pewności, skąd pochodzą warzywa ani jakiego użyto oleju. I czy przypadkiem nie dodano zbędnej chemii albo mnóstwa konserwantów. Tymczasem do przygotowania suszonych pomidorów potrzebujesz tylko pomidorów, oleju, octu i przypraw. Smakiem domowych pomidorów możesz się cieszyć, dodając je do past, sałatek, dań na gorąco, kanapek, czy nawet jeść je same jako przekąskę.

Dlaczego warto jeść pomidory? Są źródłem likopenu – jest to związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen znajduje się w czerwonych i pomarańczowych warzywach i opóźnia procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Dobrą wiadomością jest, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej, ba, jest go nawet więcej w przetworach. Suszone pomidory zawierają więcej likopenu, błonnika, magnezu, potasu wapnia i fosforu niż świeże!

Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebujemy jej w szczególności teraz, w okresie jesiennym, bo dzięki niej wzmacniamy odporność organizmu. Są również bogate w witaminy A i E, które dobrze wpływają na wygląd skóry. Oprócz tego zawierają sporo potasu (który ma dobry wpływ serce), biotynę, kwas foliowy i beta karoten. Pomidory działają moczopędnie – to przez dużą zawartość wody. Badania wykazują, że regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy i prostaty. Jakby tego było mało, pomidory poprawiają trawienie, są niskokaloryczne, więc można je jeść podczas odchudzania. Zabieramy się do suszenia!

Składniki (na jeden słoik o pojemności 500 ml):

– 10–12 podłużnych pomidorów
– 300–400 ml oleju rzepakowego
– płaską łyżeczkę suszonego oregano
– płaską łyżeczkę suszonej bazylii
– szczyptę soli
– półtorej łyżki octu

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój wzdłuż.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Za pomocą łyżki wydrąż z miąższu (nie wyrzucaj miąższu, dodaj go do sosu albo zupy).

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pomidory rozłóż w foremce do pieczenia. Posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 4–5 godzin. Użyj termoobiegu. Jeśli twój piekarnik nie ma takiej funkcji, to ustaw na pieczenie z góry i dołu oraz lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Możesz użyć suszarki do suszenia grzybów – wtedy czas na pewno będzie krótszy. Pomidory są gotowe, kiedy się skurczą, pomarszczą i będą całkowicie suche. Olej wlej do rondelka i mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Pomidory wyjmij z pieca, przełóż do wyparzonego słoika. Wsyp zioła i wlej ocet. Zalej olejem, zamknij słoik i odstaw do wystygnięcia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej