Przejdź do treści

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock
Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!

U nas wśród dodatków znalazły się cebula, czosnek i chili, które nadały ostrzejszą nutę potrawie, natomiast fileciki anchois, oliwki i kapary uczyniły ją lekko kwaskowatą. Nie szczędziliśmy ziół – doprawiliśmy danie szczodrze świeżą pietruszką, oregano i bazylią. A na uwieńczenie posypaliśmy przyjemnie chrupiącymi orzechami i parmezanem. Caponatę podaliśmy na zimno z chrupiącym pieczywem, choć równie smaczna jest na ciepło, jako dodatek do makaronu. Jest tylko jedna uwaga: trudno się nie uzależnić od tego rozgrzewającego, słodko-kwaśno-ostrego jednogarnkowca…

Caponata – bigos po włosku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka

Caponata – składniki (na 4 porcje):

– 2 małe bakłażany
– 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki (alternatywnie puszka pomidorów)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka kaparów
– 2 łyżki czarnych oliwek
– garść posiekanej świeżej bazylii
– garść posiekanego świeżego oregano
– garść posiekanej natki pietruszki
– 3 fileciki anchois
– garść uprażonych orzechów włoskich
– parmezan
– sól, pieprz

Do podania: pełnoziarniste pieczywo lub makaron

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Caponata – przygotowanie:

Bakłażany i pomidory kroimy w kostkę, czosnek, cebulkę i chili drobno siekamy, a oliwki kroimy w plasterki. Na dużej patelni szklimy na oliwie delikatnie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając nieustannie przez 3 minuty. Dodajemy bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy przez 10 minut (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy), od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy pomidory malinowe i dusimy przez 15 minut. Dodajemy pokrojone fileciki anchois, świeże zioła, kapary, oliwki doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem lub makaronem, posypane parmezanem i orzechami włoskimi.

Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Przepis na ciasto na pizzę. Zdrowe, bo razowe

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę