Przejdź do treści

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Caponata, czyli… bigos po włosku!
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!

U nas wśród dodatków znalazły się cebula, czosnek i chili, które nadały ostrzejszą nutę potrawie, natomiast fileciki anchois, oliwki i kapary uczyniły ją lekko kwaskowatą. Nie szczędziliśmy ziół – doprawiliśmy danie szczodrze świeżą pietruszką, oregano i bazylią. A na uwieńczenie posypaliśmy przyjemnie chrupiącymi orzechami i parmezanem. Caponatę podaliśmy na zimno z chrupiącym pieczywem, choć równie smaczna jest na ciepło, jako dodatek do makaronu. Jest tylko jedna uwaga: trudno się nie uzależnić od tego rozgrzewającego, słodko-kwaśno-ostrego jednogarnkowca…

Caponata – bigos po włosku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 4 porcje):

– 2 małe bakłażany
– 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki (alternatywnie puszka pomidorów)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka kaparów
– 2 łyżki czarnych oliwek
– garść posiekanej świeżej bazylii
– garść posiekanego świeżego oregano
– garść posiekanej natki pietruszki
– 3 fileciki anchois
– garść uprażonych orzechów włoskich
– parmezan
– sól, pieprz

Do podania: pełnoziarniste pieczywo lub makaron

Przygotowanie:

Bakłażany i pomidory kroimy w kostkę, czosnek, cebulkę i chili drobno siekamy, a oliwki kroimy w plasterki. Na dużej patelni szklimy na oliwie delikatnie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając nieustannie przez 3 minuty. Dodajemy bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy przez 10 minut (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy), od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy pomidory malinowe i dusimy przez 15 minut. Dodajemy pokrojone fileciki anchois, świeże zioła, kapary, oliwki doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem lub makaronem, posypane parmezanem i orzechami włoskimi.

 

Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Jajka faszerowane aioli i chorizo

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier