Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Zdjęcie: erVegan
Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować pyszne drożdżówki – i tak zrobimy w tym przepisie!

Drożdżówki w roślinnej wersji są puszyste, jednak poprzez dodatek odrobiny więcej tłuszczu niż w przepisach na klasyczne drożdżówki, są chrupiące z wierzchu, a nadal miękkie w środku. Rabarbar to kwaśny gość, więc polubi się z waniliowym budyniem i pistacjami. Wcale nie trzeba go obierać, wystarczy w małym rondlu odrobinę poddusić go z sokiem z cytryny i dodatkiem imbiru. Takie połączenie gwarantuje skok endorfin u zadowolonych gości na pikniku!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

przepis na drozdzowki z rabarbarem

 Zdjęcie: erVegan

Składniki na ciasto (na około 6 większych drożdżówek):

- 250 g mąki pszennej (w części można zastąpić mąką orkiszową)
- 70 g oleju kokosowego
- 150 ml letniego mleka migdałowego lub sojowego
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

budyń:

- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 400 ml mleka ryżowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli

rabarbar:

- 3-4 łodygi rabarbaru
- ksylitol lub syrop klonowy do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
- mały kawałek imbiru (2 cm)
- garść pistacji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misie i wyrób je na elastyczne i gładkie ciasto. Możesz zrobić to mikserem z hakiem lub po prostu rękoma. Gotowe ciasto odstaw na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj budyń wg wskazań na opakowaniu, używając mleka ryżowego, syropu klonowego oraz ekstraktu waniliowego. Rabarbar pokrój w małe kawałki i w rondlu podduś go z sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Pistacje posiekaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i chwilę powyrabiaj. Następnie podziel je na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej drożdżówce zrób wgłębienie, do którego dodaj budyń, rabarbar, a na koniec posyp pistacjami. Ciasto posmaruj odrobiną oleju i syropu klonowego.

Drożdżówki piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190°C. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia na kracie, a następnie zajadaj ze smakiem! Dla dekoracji możesz oprószyć je zmielonym ksylitolem.

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Rabarbarowa owsianka

Ten, kto umie i lubi gotować

Kisiel z buraka i rabarbaru

Ten, kto umie i lubi gotować

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Ten, kto umie i lubi gotować

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować