Przejdź do treści

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować pyszne drożdżówki – i tak zrobimy w tym przepisie!

Drożdżówki w roślinnej wersji są puszyste, jednak poprzez dodatek odrobiny więcej tłuszczu niż w przepisach na klasyczne drożdżówki, są chrupiące z wierzchu, a nadal miękkie w środku. Rabarbar to kwaśny gość, więc polubi się z waniliowym budyniem i pistacjami. Wcale nie trzeba go obierać, wystarczy w małym rondlu odrobinę poddusić go z sokiem z cytryny i dodatkiem imbiru. Takie połączenie gwarantuje skok endorfin u zadowolonych gości na pikniku!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

przepis na drozdzowki z rabarbarem

 Zdjęcie: erVegan

Składniki na ciasto (na około 6 większych drożdżówek):

– 250 g mąki pszennej (w części można zastąpić mąką orkiszową)
– 70 g oleju kokosowego
– 150 ml letniego mleka migdałowego lub sojowego
– 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli

budyń:

– 1 opakowanie budyniu bez cukru
– 400 ml mleka ryżowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 3 łyżki syropu klonowego
– szczypta soli

rabarbar:

– 3-4 łodygi rabarbaru
– ksylitol lub syrop klonowy do smaku
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
– mały kawałek imbiru (2 cm)
– garść pistacji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misie i wyrób je na elastyczne i gładkie ciasto. Możesz zrobić to mikserem z hakiem lub po prostu rękoma. Gotowe ciasto odstaw na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj budyń wg wskazań na opakowaniu, używając mleka ryżowego, syropu klonowego oraz ekstraktu waniliowego. Rabarbar pokrój w małe kawałki i w rondlu podduś go z sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Pistacje posiekaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i chwilę powyrabiaj. Następnie podziel je na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej drożdżówce zrób wgłębienie, do którego dodaj budyń, rabarbar, a na koniec posyp pistacjami. Ciasto posmaruj odrobiną oleju i syropu klonowego.

Drożdżówki piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190°C. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia na kracie, a następnie zajadaj ze smakiem! Dla dekoracji możesz oprószyć je zmielonym ksylitolem.

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Wegański pasztet krok po kroku

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową

Pasta… bezjajeczna!

Wegańska pasta bezjajeczna

Morelowe batoniki mocy

Morelowe batoniki mocy

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Bakłażan nieźle nadziany

Bakłażan nieźle nadziany

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana