Przejdź do treści

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Zdjęcie: Clem Onojeghuo / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Truskawki same smakują idealnie. Ale to doskonały owoc także do wypieków! Przetestujcie scones – bułeczki z truskawkami rodem z Wielkiej Brytanii, którymi Brytyjczycy zajadają się podczas tea time. Palce lizać!

Truskawki. W sezonie babcie przygotowują z nich przetwory na zimę, kochankowie zachwycają się ich smakiem w towarzystwie szampana, prawdziwe łasuchy nie odmówią truskawkowo-czekoladowym deserom. A młodzież swój podziw do owocu przekłada na niezliczoną ilość zdjęć na instagramie. To prawda, na punkcie truskawek szaleje cały świat.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Powód może być tylko jeden ‒ ten słodko-kwaśny owoc jest pyszny i przypomina nam to, co najmilsze; dzieciństwo i gorące wakacyjne słońce. Sezon na truskawki w pełni. Czy może być coś lepszego niż rozpoczęcie dnia od zjedzenia pysznych truskawek? Pomysłów na truskawkowe śniadanie jest mnóstwo. Ameryka ma swoje ukochane bajgle, Francja croissanty, scones to wypiek bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Trzymam kciuki, by te słodkie bułeczki dostały swoje pięć minut również w Polsce. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu!

truskawki wypieki - przepis

Zdjęcie: Alicja Rokicka

Scones – bułeczki z truskawkami – składniki

– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody lub drożdży suszonych
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki margaryny roślinnej
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta soli
– parę twardych dojrzałych truskawek
– 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
– brązowy cukier do posypania

Scones – bułeczki z truskawkami – przygotowanie:

Przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski. Dodaj margarynę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Powoli dodaj mleko roślinne. Ciasto powinno być zwarte i lekko lepić się do palców.

Truskawki umyj, osusz i odetnij zielone końcówki. Pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj w masę. Ważne, by kawałki truskawek zostały w całości.

Przełóż ciasto na oproszoną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij je po blacie. Nie wałkuj! Ciasto ma być grube na 2‒4 cm. Możesz pokroić je nożem na trójkąty lub wyciąć koła za pomocą szklanki.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdą bułeczkę brązowym cukrem. Piecz 20‒30 minut, aż bułeczki urosną i się zarumienią.

Podawaj same, z masłem lub ulubioną konfiturą.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu