Przejdź do treści

Truskawki – stworzone do wypieków

Truskawki – stworzone do wypieków
Scones z truskawkami. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Same smakują idealnie. Ale to doskonały owoc także do wypieków! Przetestujcie sconses – bułeczki z truskawkami rodem z Wielkiej Brytanii, którymi Brytyjczycy zajadają się podczas tea time. Palce lizać!

Truskawki. W sezonie babcie przygotowują z nich przetwory na zimę, kochankowie zachwycają się ich smakiem w towarzystwie szampana, prawdziwe łasuchy nie odmówią truskawkowo-czekoladowym deserom. A młodzież swój podziw do owocu przekłada na niezliczoną ilość zdjęć na instagramie. To prawda, na punkcie truskawek szaleje cały świat.

Powód może być tylko jeden ‒ ten słodko-kwaśny owoc jest pyszny i przypomina nam to, co najmilsze; dzieciństwo i gorące wakacyjne słońce. Sezon na truskawki w pełni. Czy może być coś lepszego niż rozpoczęcie dnia od zjedzenia pysznych truskawek? Pomysłów na truskawkowe śniadanie jest mnóstwo. Ameryka ma swoje ukochane bajgle, Francja croissanty, scones to wypiek bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Trzymam kciuki, by te słodkie bułeczki dostały swoje pięć minut również w Polsce. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu!

truskawki wypieki - przepis

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody lub drożdży suszonych
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki margaryny roślinnej
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta soli
– parę twardych dojrzałych truskawek
– 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
– brązowy cukier do posypania

Wykonanie:

Przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski. Dodaj margarynę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Powoli dodaj mleko roślinne. Ciasto powinno być zwarte i lekko lepić się do palców.

Truskawki umyj, osusz i odetnij zielone końcówki. Pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj w masę. Ważne, by kawałki truskawek zostały w całości.

Przełóż ciasto na oproszoną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij je po blacie. Nie wałkuj! Ciasto ma być grube na 2‒4 cm. Możesz pokroić je nożem na trójkąty lub wyciąć koła za pomocą szklanki.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdą bułeczkę brązowym cukrem. Piecz 20‒30 minut, aż bułeczki urosną i się zarumienią.

Podawaj same, z masłem lub ulubioną konfiturą.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. 
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!