Przejdź do treści

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Facebook / Paulina Górska
Facebook / Paulina Górska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Pijesz wodę prosto z kranu? To dobrze. Wiele badań wskazuje na to, że nie niesie to ze sobą żadnego zagrożenia dla organizmu.  – I jeśli pijecie kranówkę w domu, to pijcie ją też w restauracjach. Bo czemu nie? Namawiajcie miejsca, w których jecie na podawanie kranówki – napisała Paulina Górska, blogerka, która praktykuje ekologiczny styl życia i zachęca do tego innych. 

– Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani – takie słowa usłyszałam ostatnio w restauracji. Inne teksty? – Jest Pani pewna? Ja nie piję, bo boję się! Jest Pani pierwsza, która prosi o kranówkę! Nie możemy jej podać! Nie mamy kranówki (to jest najlepsze!!!).

Rozumiem, że czasem kranówka w małych miejscowościach, na wsi czy w bardzo starych budynkach z równie starymi rurami, może być problemem. No, ale ja mówię o kranówce w Warszawie, w restauracjach czy barach. Po prostu ta świadomość, że kranówka jest ok i nie zachorujemy od jej picia, a nawet, że zawiera minerały, jest jeszcze po prostu bardzo słaba – napisała Paulina Górska w poście na swoim fanpage.

Paulina Górska

Blogerka szerszej publiczności znana jest z pokazywania tego, jak każdy z nas może praktykować ekologiczny styl życia we własnym domu. Pamiętacie zdjęcie dziewczyny, która trzyma w dłoni słoik pełen petów? To właśnie Paulina Górska. Blogerka podczas 20 minutowego spaceru po Parku Szczęśliwickim zebrała ich litrowy słoik. Kobieta na co dzień ogranicza produkcję odpadów. Jest świadomą konsumentką, propagatorką filozofii zero waste.

W poście dodała, że i tak tego typu zachowania nie przeszkadzają jej w proszeniu o kranówkę w restauracjach.

– Ciekawe jest obserwowanie, jak ludzie na to reagują i ostatecznie w 80% przypadków dostaję kranówkę, w 10% przypadków muszę negocjować, a 10% to już proszenie o menadżera (też działa).

Kranówka jest ze wszystkich stron przebadana przez Sanepid. Ja po prostu z zaufaniem podchodzę do niemałego sztabu ludzi, którzy tę wodę codziennie badają i monitorują, a na koniec dopuszczają do obiegu. Tych badań rocznie jest około 170 tysięcy, badań mikrobiologicznych jest 30 tysięcy. Dziennie to kilkaset badań! – pisze Paulina Górska.

Zdrowa kranówka

Woda z oczyszczalni spełnia wszystkie wymogi WHO. Jest czysta mikrobiologicznie i zawiera naturalne składniki mineralne, m.in. związki wapnia i magnezu. Warto także zdawać sobie sprawę, że w wielu przedsiębiorstwach czystości wody chronią małże. Gdy wyczują one jakiekolwiek skażenie, zamykają swoje muszle.

„I jeśli pijecie kranówkę w domu, to pijcie ją też w restauracjach. Bo czemu nie? Namawiajcie miejsca, w których jecie na podawanie kranówki. Róbcie sobie zdjęcia z kranówką z hashtagiem#pijekranowkę, żeby popularyzować kranówkę. To, co u nas jeszcze raczkuje w restauracjach, w świetnych europejskich restauracjach jest normą – tam mieszkańcy po prostu do posiłku dostają kranówę” – dodaje blogerka.

My też, w redakcji Hello Zdrowie, pijemy wodę z kranu. Dołączacie do nas?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

istockphoto.com

Mydło wraca do łask!

Zrób to sama: ekodetergent do zmywarki

Unsplash

Czy twoje ubranie jest „zdrowe”? Polska marka modowa oceniła wartość zdrowotną najczęściej spotykanych materiałów

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

plastik

Recyklomaty w Warszawie. Wymienisz plastikową butelkę lub metalową puszkę na wejściówki do kina

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Zostań miejską ogrodniczką!

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Foodsi aplikacja

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

Paulina Górska

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

„Jestem niesamowita”, „Nie przepraszam za…”. Marzec należał do kobiet. Oto nasze podsumowanie miesiąca

Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii

greta thunberg

„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla

Pozwolisz swojemu dziecku pójść na wagary? W piątek odbędzie się Młodzieżowy Strajk Klimatyczny. „Nasza przyszłość decyduje się właśnie teraz” – piszą organizatorzy

Trash Challenge opanował świat. Ludzie zbierają śmieci w świetnej akcji mediów społecznościowych

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Kobieta układa bukiet kwiatów

5 kroków, które pomogą ci wejść na ścieżkę eko

Smog i Warszawa w tle. Beauty&theSmog to niezwykły projekt polskiego fotografa zwracający uwagę na zanieczyszczenie powietrza