NIEZŁE ZIÓŁKO: Uważano, że tam, gdzie rośnie, zaburzony jest przepływ energii, a krzew przywraca równowagę i spokój. Tak samo miał działać na ludzi Jolanta Pawnik 29.09.2023
„Ma dziwny kolor, ale działa”. Powstało pierwsze na świecie mydło z tworzyw sztucznych Aleksandra Tchórzewska 27.09.2023
NIEZŁE ZIÓŁKO: Dym z jego gałązek odpędzał czarownice, a przed jego krzakiem należało zdjąć czapkę z głowy Jolanta Pawnik 15.09.2023
„Stańcie po stronie dzieci i polskich rodzin” – apeluje mama 11-letniego Maćka, cierpiącego na schorzenia związane ze smogiem Aleksandra Tchórzewska 13.09.2023
Michał Książek: Najważniejsze, żebyśmy się spotykali – ludzie i ta cała bezbronna reszta świata, którą tak olewamy Klaudia Kierzkowska 08.09.2023
NIEZŁE ZIÓŁKO: Wierzono, że noszenie jej w kieszeni chroni przed nocnymi zmorami, a korale na szyi pomogą znaleźć miłość Jolanta Pawnik 08.09.2023
Ścieki zaczną ogrzewać nasze domy? Innowacyjny projekt polskich naukowców Aleksandra Tchórzewska 29.08.2023
„Duma, z jaką działkowiec prezentuje swe dorodne jabłka czy aksamitną różę, jest często nie mniejsza niż duma z sukcesu zawodowego” Ewa Bukowiecka-Janik 29.08.2023
Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Istnieje plan żywieniowy, dzięki któremu w 2050 roku moglibyśmy wyżywić wszystkich mieszkańców Ziemi, jednocześnie nie niszcząc planety Monika Głuska-Durenkamp 28.08.2023
Stosujesz dietę roślinną? Chronisz nie tylko środowisko, ale także własne zdrowie Aleksandra Tchórzewska 27.07.2023
„Nie zawsze wejście w nowe technologie sprawia, że problemy znikają. Mięso hodowane w laboratoriach pozostawia 25-krotnie większy ślad węglowy, niż mięso z hodowli” – mówi dr hab. inż. Sylwester Tabor Alicja Cembrowska 25.07.2023
„Widzisz butelkę z przytwierdzoną nakrętką? Nie odrywaj jej na siłę!”– apeluje ekoaktywistka Paulina Górska Aleksandra Tchórzewska 19.07.2023
„Teraz ludzie nie przywiązują się do roślin. Wolimy je wymieniać, niż nad nimi pracować”. O domowych roślinach kiedyś i dziś mówią Basia Jakóbek i Paulina Kmiecik Anna Sierant 14.07.2023
„To nie jest zwykła mgiełka do twarzy. To 50-mililitrowa butelka systemowej zmiany”. Cara Delevingne wystąpiła w nietypowej kampanii Aleksandra Tchórzewska 11.05.2023
Bateria, którą można będzie po prostu… zjeść. Naukowcy stworzyli innowacyjny produkt Aleksandra Tchórzewska 08.05.2023
Na trawniki wyjechały już pierwsze kosiarki. „Trawnik jest chorym burackim mitem” – grzmi botanik Łukasz Łuczaj Ewa Wojciechowska 27.04.2023
Tradycja ważniejsza niż ochrona zwierząt? Decyzja Camilli wzbudza ogromne kontrowersje Aleksandra Tchórzewska 24.04.2023
„Miejskie wyspy ciepła sprawią, że latem w nocy temperatura nie będzie spadać. Przełoży się to na nasze zdrowie”. O betonozie i miastach przyszłości mówi Weronika Rafał Alicja Cembrowska 14.04.2023
Ryzyko nowotworów i zaburzeń hormonalnych. Co jeszcze grozi nam przy niewłaściwym sprzątaniu? Aleksandra Tchórzewska 07.04.2023
Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat? Alicja Cembrowska 26.03.2023
Czeka nas zakaz jedzenia mięsa i korzystania z aut? Raport C40 a fakenewsy Ewa Wojciechowska 21.02.2023
Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie… Aleksandra Tchórzewska 10.01.2023
„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa? Alicja Cembrowska 04.01.2023
„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska Alicja Cembrowska 07.12.2022
„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny Alicja Cembrowska 29.11.2022
„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek Alicja Cembrowska 24.11.2022
„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda Klaudia Kierzkowska 06.11.2022
Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! Magdalena Bury 27.10.2022
Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia Magdalena Bury 25.10.2022
„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda Aleksandra Zalewska-Stankiewicz 20.10.2022
Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher Magdalena Bury 18.10.2022
Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego” Alicja Cembrowska 10.10.2022
Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia Magdalena Bury 03.10.2022
153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne Aleksandra Tchórzewska 21.09.2022
Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję Aleksandra Tchórzewska 20.09.2022
W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność” Aleksandra Tchórzewska 05.09.2022
„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek Agnieszka Łopatowska 02.09.2022
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek Magdalena Bury 29.08.2022
„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek Alicja Cembrowska 29.08.2022
Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022” Aleksandra Tchórzewska 01.08.2022
„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek Alicja Cembrowska 14.07.2022
Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna” Alicja Cembrowska 06.07.2022
Jak wygląda „klasyczny Janusz” na polskiej plaży? Ta kampania jest hitem sieci Ewa Wojciechowska 04.07.2022
Sylwia Majcher o suszy w Polsce: „Kolejne gminy wprowadzają ograniczenia przy korzystaniu z wody. A my często lejemy ją bezrefleksyjnie” Ewa Wojciechowska 30.06.2022