Ewelina Kaczmarczyk 31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą” 31-letnia Ewelina Głowacka zabrała ze śmietnika przy Biedronce trochę jedzenia, które nie nadawało się już do sprzedaży, ale uznała, że spokojnie można je było jeszcze zjeść. Została za to ukarana mandatem w wysokości 200… 18.11.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska 153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne Galopująca inflacja, kryzys klimatyczny, trudna sytuacja energetyczna i niepewność jutra…Mimo takich okoliczności, wciąż w koszach lądują tony zmarnowanej żywności. UE marnuje więcej żywności niż importuje. „To jest… 21.09.2022 4 min.
Magdalena Bury 7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz "Przechowywanie żywności to wiedza tak podstawowa, a jednocześnie tak niedostępna, że aż trudno uwierzyć, że tak mało specjalistów o tym głośno mówi" - pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu @zuzia_i_szpinakozerca na… 13.06.2022 5 min.
redakcja Hello Zdrowie Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać Rosół to nasza narodowa potrawa – jest pyszny, aromatyczny i stanowi bazę wielu dań. To idealne jedzenie w stylu zero waste – wywar stanowi smaczną podstawę kolejnej zupy, a z mięsa i warzyw można zrobić drugie danie lub pastę… 11.06.2022 4 min.
Magdalena Bury Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu Korzystasz już z FIFO? To metoda "First-In, First-Out, czyli „co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”. Dzięki niej z łatwością będziesz zarządzać swoją żywnością. "Wykorzystują ją sklepy, restauracje i producenci… 10.06.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Zostały ci resztki ryżu z obiadu? Elwira Rogoda podpowiada, jak je wykorzystać Świeżo ugotowany ryż jest doskonały w smaku. Co jednak zrobić, jeśli ugotowałaś go za dużo i zalega ci w lodówce? Elwira Rogoda, autorka bloga i profilu na Instagramie "Jak ona to robi", ma na to sposoby! W swoim wpisie wyjaśnia… 24.05.2022 3 min.
Agata Michalak Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać Jak się okazuje, skorupki jajek mogą okazać się bardzo przydatne. Możemy ich użyć na przykład do sprzątania albo zrobić z nich maseczkę. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić z jajecznymi odpadami! 18.04.2022 3 min.
Paulina Trofimiec 7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie Tam, gdzie już nie dochodzi światło lodówki, leżakuje skwaśniały ser. BACH do kosza! Na samym końcu szafki kuchennej zieloniutki chleb. BACH! Nad niejedzonymi owocami żerują muszki owocówki. BACH! W ten sposób wyrzucamy jedną… 09.04.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher "Przed świętami lepiej nie ruszać przygotowanego jedzenia, po nich żal wyrzucić" - pisze na swoim profilu na Instagramie eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher. Jak odpowiednio oszacować, ile jedzenia potrzebujemy na święta, żeby… 14.12.2021 4 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Szampon w kostce – jaki wybrać, jak używać, jak zrobić samodzielnie 17.11.2021 6 min.
Ewelina Kaczmarczyk Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować W Halloween przed domami, restauracjami i domami pełno jest ozdób z wydrążonych dyń. Są naprawdę piękne, ale... zastanawiałaś się kiedyś, co dzieje się z miąższem, który w nich się znajdował? Niestety często się go… 29.10.2021 3 min.
Marta Dragan Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo Indianie uważali dynię za świętą roślinę. Dziś doceniane są jej naturalne moce - pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wyjaśnia, jak i gdzie powinniśmy przechowywać dynię, by jak najdłużej… 21.09.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu „Dziwne zachowanie Chylińskiej, wszyscy byli w szoku”, "Ale WSTYD” - nagłówki o podobnej treści pojawiły się w mediach, kiedy Agnieszka Chylińska na jednej z imprez poprosiła o zapakowanie na wynos kilku ciastek dla swoich… 07.09.2021 3 min.
Dominika Chirek Jak kupować mniej ubrań? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad Hasło „nie mam się w co ubrać” codziennie powtarzają tysiące kobiet, otwierając szafę, która wcale nie jest pusta. Problem w tym, że najczęściej wybieramy kilka sprawdzonych zestawów, a sukienki „na specjalną okazję”… 29.08.2021 4 min.
Anna Jastrzębska Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia „Wiadomo… Jedzenie nie nadaje się do kosza na śmieci! Jednak jeśli powinie nam się noga, warto wiedzieć, jak odpowiednio wyrzucić żywność – pisze w najnowszym poście na Instagramie Jagna Niedzielska. Propagatorka kuchni zero… 23.08.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni Cukinię wykorzystujemy w kuchni coraz częściej i coraz chętniej. Występuje nawet w całkiem nieoczywistych daniach, np. chętnie robimy z niej ciasta. Ale co z kwiatami z cukinii? Czy je tez możemy przemycić w kulinarnych… 20.08.2021 3 min.
Marta Dragan „Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia 12.07.2021 3 min.
Marta Dragan Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników Pachnące, soczyste, słodkie. Owocami truskawek potrafimy zajadać się bez opamiętania, ale co z szypułkami? Najczęściej lądują w koszu? To błąd. Zielone części tych smacznych owoców nie tylko można, ale nawet powinno się… 23.06.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jeden Polak emituje ponad 8 ton CO2 rocznie. Paulina Górska podpowiada, jak zmniejszyć ślad węglowy Wiesz, że dieta wysokomięsna generuje nawet 2,5 razy większy ślad węglowy niż roślinna, a lot samolotem to to 1 tona CO2? Skutki dużej emisji dwutlenku węgla mogą być katastrofalne dla naszej planety, a co za tym idzie -… 15.06.2021 4 min.
Magdalena Bury Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres 14.06.2021 7 min.
Magdalena Bury Rusza EkoOkres, czyli akcja edukacyjna rzecz promocji wielorazowych produktów menstruacyjnych. Hello Zdrowie patronem medialnym W Europie co roku zużyte jednorazowe podpaski i tampony generują 590 tys. ton odpadów. To ogromne obciążenie dla środowiska, które możemy zminimalizować, wybierając wielorazowe alternatywy: kubeczek menstruacyjny, podpaski… 03.03.2021 2 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska Jak przedłużyć trwałość żywności i nie marnować jedzenia, które zostało po świętach? Jagna Niedzielska - kucharka i doradca kulinarny - podpowiada, że jednym z takich sposobów jest pasteryzacja. Tylko jak się do tego… 29.12.2020 4 min.
Marta Dragan Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty Aby magii Świąt nie zrujnowała wizja zmarnowanego jedzenia, znana blogerka Sylwia Majcher przygotowała kilka praktycznych porad, jak uratować dania, które zostały nam po świętach. 27.12.2020 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska Co jeśli wolimy przygotować potrawy na święta wcześniej, a nie tuż przed Bożym Narodzeniem? Albo zostanie nam dużo jedzenia po odejściu od stołu i nie mamy, co z nim zrobić? Mrozić czy wekować? Oto jest pytanie! Z ratunkiem… 22.12.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi przekonanie, że choć, jak zwykle, zapewne będziemy jeść dużo, to zostanie nam mnóstwo jedzenia po świętach. Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety i blogerka Jagna… 10.12.2020 4 min.
Anna Jastrzębska 92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia „153 kilogramy - tyle jedzenia w Polsce trafia do kosza w każdej sekundzie. Przez cały rok” – to jedna z wielu szokujących informacji, które pojawiają się w najnowszym instagramowym wpisie Sylwii Majcher. Ekoaktywistka… 01.12.2020 3 min.
Marta Dragan „Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni Po każdym gotowaniu powinniśmy przyjrzeć się swoim odpadkom. Może okazać się, że czegoś nie musimy wyrzucać, np. liści z kalafiora czy głąbów z kapusty, które są przepyszne. Jak wdrożyć zasady „zero waste”, kiedy… 22.11.2020 9 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste Zależy ci na tym, żeby segregować śmieci, ale masz małą kuchnię, w której ciężko pomieścić kilka pojemników na różne rodzaje odpadów? Z pomocą przychodzi Kasia Wągrowska, autorka profilu na Instagramie @kasia_ograniczamsie. 26.10.2020 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy Zero waste to trend jak najbardziej godny pochwały, ale tak jak ze wszystkim, można z nim przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła pisze, kiedy zero waste może być złe i dlaczego. 09.10.2020 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik Często zamawiasz jedzenie na wynos? A przyglądasz się temu, w jakim są opakowaniu? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik, podkreśla, że niektóre pudełka mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. 09.10.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty Kupiłaś za dużo pieczywa i zaczęło czerstwieć, a nie chcesz go wyrzucać? Pomysłów na to, jak możemy wykorzystać nadmiar chleba czy bułek jest wiele. Przeczytaj, co proponuje Kasia Wągrowska na swoim profilu na Instagramie… 11.09.2020 4 min.
Marta Chowaniec „Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga 31.07.2020 7 min.
Ewelina Kaczmarczyk Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad Sposoby na komary to ostatnio najbardziej gorący temat. Ich ugryzienia potrafią nam zepsuć nawet najlepsze spotkanie z przyjaciółmi albo grilla z rodziną. Ale czy koniecznie z komarami musimy walczyć chemicznymi środkami? Jagna… 30.07.2020 3 min.
Ewa Wojciechowska W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość? Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. 22.06.2020 2 min.
Marta Chowaniec „Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci” Jaskółcze gniazdo, kompostownik, szampon w kostce czy torba z koszuli – o tym, że nieśmiecenie jest twórcze i przyjemne, rozmawiamy z Julią Wizowską, autorką książki "Nie śmieci" oraz bloga nanowosmieci.pl 15.04.2020 11 min.
Ewelina Kaczmarczyk Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka Gdy już wyjdziemy do sklepu, wolimy kupić więcej, na zapas. Bo czasie pandemii nierozsądnie jest wychodzić co chwilę po kilka rzeczy. Jak uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła. 23.03.2020 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska Kupić jest łatwo. Przechować jedzenie tak, żeby się nie zmarnowało - trudniej. Autorka książki "Bez resztek" Jagna Niedzielska wzięła na warsztat popularn owoce. Radzi, o czym powinnyśmy pamiętać, jeśli nie chcemy, żeby nasze… 26.02.2020 4 min.
Marta Dragan 7 sposobów naszych babć na bycie zero waste Nasze babcie były zero waste zanim to stało się modne! Sylwia Majcher, blogerka, i autorka książki „Wykorzystuję, nie marnuję” podaje 7 dowodów na to, że to właśnie babcie należy uznawać za prekursorki ruchu niemarnowania… 21.01.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków "W Polsce z roku na rok śmiecimy coraz bardziej" alarmuje dziennikarka Sylwia Majchrzak. Co z tym zrobić? Ograniczenie ilości śmieci nie jest wcale tak trudne, jak się wydaje. 19.11.2019 4 min.
Marta Dragan Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa 20.08.2019 3 min.
Magdalena Bury „Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką? 01.08.2019 3 min.
Urszula Gruszka HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej 10.06.2019 11 min.
duet masz.talerz Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki Włoszczyzna. Już sprzedawcy na targu pytają, czy oderwać od niej liście. A jak nie, to piękne i zdrowe nacie selera, marchwi czy pietruszki i tak lądują w domowym koszu. To przecież niesmaczne części – usprawiedliwiacie… 23.05.2019 2 min.
duet masz.talerz Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków Picie świeżo wyciskanych soków staje się coraz modniejsze. I dobrze, bo są zdrowe. Ale co dzieje się z resztkami po wyciśnięciu takiego soku? Zazwyczaj po prostu je wyrzucamy. To błąd! Takie resztki to świetna baza do wielu dań… 29.04.2019 2 min.
Marta Dragan Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi” 19.04.2019 5 min.
Marta Dragan „Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie 05.04.2019 11 min.