Przejdź do treści

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)
Ksylitol (źródło - istockphoto.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lekarka w maseczce ochronnej
Ilu pracowników ochrony zdrowia zmarło w Polsce na COVID-19 od początku pandemii? MZ podaje dane
Kosmetyki Gamarde, Nabea
Świąteczne prezentowniki z naturalnymi kosmetykami. Rozpieść bliskich (lub siebie) naturalnie
Kosmetyki Gamarde, Nabea
Świąteczne prezenty do codziennej pielęgnacji. Podaruj bliskim porcję zdrowia dla ich skóry
Noworodek ze starszą siostrą
„Najstarszy” noworodek świata. Dziewczynka pobiła rekord swojej siostry
prezentownik dla niej, Boże Narodzenie 2020
Dla ciebie i wszystkich ważnych dziewczyn w twoim życiu. Czuły prezentownik na wymagające czasy

Cukier uzależnia i negatywnie wpływa na nasz organizm. Jest często elementem naszych codziennych rytuałów, jak na przykład słodzenie kawy czy herbaty i wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia. A co gdyby był zdrowy i naturalny zamiennik cukru, który zapewniłby nam ulubiony słodki smak? Takim naturalnym słodzikiem może być ksylitol!

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla cukru

Warto poznać ksylitol, który nazywany jest zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Inna jego nazwa to cukier brzozowy. Dokładnie jest to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku – cukrol. Jest to także zredukowana pochodna ksylozy.

Ksylitol  ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny. Dlatego jest zalecany jako zamiennik dla cukru, który ma ponad 40% więcej kalorii od ksylitolu.

Nazwa pochodzi od kory brzozy, z której można uzyskać ten cukier. W obecnych czasach ta nazwa jest jednak myląca, bo do jego produkcji używana jest w głównej mierze kukurydza. 

Jest to biały proszek, bez zapachu, który swoim wyglądem przypomina zwykły cukier. Ksylitol można również napotkać w wielu owocach, takich jak: śliwki, truskawki, maliny. Można go również spotkać w kalafiorze, grzybach.

Ciekawostką jest fakt, że ksylitol, ze względu na zupełnie inny proces metabolizowania, jest produktem zalecanym dla cukrzyków. Do tego można go z powodzeniem używać, jeżeli chodzi o zapobieganiu próchnicy i poprawie mineralizacji szkliwa. 

Ksylitol tak naprawdę został odkryty przez Finlandię w momencie kryzysu podczas II wojny światowej. Wtedy to brakowało podstawowych produktów spożywczych. Finlandia w ten sposób odkryła, że można używać naturalnego słodzika znajdującego się pod korą wspomnianej brzozy. Od tej pory to odkrycie zostało docenione i do dzisiaj ksylitol można spotkać w różnych częściach świata.

Dla kogo jest ksylitol?

Przede wszystkim jest to produkt polecany osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Do tego jego indeks glikemiczny to 9. Jest on metabolizowany bez udziału insuliny, czyli bezpośrednio w wątrobie lub pośrednio w jelicie grubym poprzez fermentację bakteryjną. 

Ksylitol wpływa na niski poziom wzrostu glukozy we krwi w przeciwieństwie do swojego zwykłego odpowiednika. Dzięki temu nie trzeba obawiać się nagłego wyrzutu insuliny. 

Do tego jest to produkt polecany osobom, które chcą schudnąć, ale nie mogą rozstać się ze słodkim smakiem herbat. Mniejsza kaloryczność ksylitolu korzystnie wpłynie na ich sylwetkę. Ciekawostką jest fakt, że ksylitol jest również doskonałym probiotykiem korzystnie wpływającym na mikroflorę jelitową. 

Ksylitol a próchnica

Dla niektórych może być to zaskoczeniem, że tak słodka rzecz pomaga zapobiegać próchnicy. A jednak tak jest. Ksylitol nie jest przekształcany w szkodliwe kwasy przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Dzieje się to przez to, że nie ulega fermentacji. Do tego ksylitol korzystnie wpływa na przywrócenie równowagi kwasowo – zasadowej w ustach. Dzięki niemu nie rozwijają się bakterie Streptococcus mutans odpowiedzialne za rozwój próchnicy.

Ksylitol zalecany jest również kobietom w ciąży, dzięki czemu ich dzieci nie będą narażone na rozwój próchnicy pomiędzy 19 a 31 miesiącem życia dziecka. Na samym końcu należy wspomnieć, że cukier brzozowy powoduje również wydzielanie większej, korzystnej ilości śliny.

Stosowanie ksylitolu

Ksylitol można stosować wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy zwykły cukier. Kawa, herbata, ciasta desery. Należy tylko pomijać ciasto drożdżowe, ponieważ wtedy ciasto na pewno nie urośnie. 

Warto również pomyśleć o stosowaniu cukru brzozowego do różnego rodzaju przetworów, dzięki czemu ich smak będzie wyraźniejszy. Ksylitol nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury. Zwracajmy uwagę jednak na to, aby kupować oryginalny ksylitol, a nie jego podróbki, ponieważ i takie produkty można znaleźć na rynku. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kiedy cukier szaleje, powodem może być... glukometr

Kiedy cukier szaleje, powodem może być… glukometr

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?