Przejdź do treści

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)
Ksylitol (źródło - istockphoto.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziecko z gorączką
Z przeziębieniem na SOR? Do rzecznika praw pacjenta trafiło kilka tysięcy skarg na przychodnie
Niedługo premiera poradnika Akcji Menstruacja stworzonego przy współpracy z Hello Zdrowie. „My również nie lubimy zakazanych tematów”
Wkrótce premiera poradnika Akcji Menstruacja stworzonego przy współpracy z Hello Zdrowie. „My również nie lubimy zakazanych tematów”
Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Koktajl z natką pietruszki
Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?
Zapalenie zatok w ciąży - co pomoże?
Zapalenie zatok w ciąży – leki. Co pomoże na ból zatok w ciąży?

Cukier uzależnia i negatywnie wpływa na nasz organizm. Jest często elementem naszych codziennych rytuałów, jak na przykład słodzenie kawy czy herbaty i wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia. A co gdyby był zdrowy i naturalny zamiennik cukru, który zapewniłby nam ulubiony słodki smak? Takim naturalnym słodzikiem może być ksylitol!

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla cukru

Warto poznać ksylitol, który nazywany jest zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Inna jego nazwa to cukier brzozowy. Dokładnie jest to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku – cukrol. Jest to także zredukowana pochodna ksylozy.

Ksylitol  ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny. Dlatego jest zalecany jako zamiennik dla cukru, który ma ponad 40% więcej kalorii od ksylitolu.

Nazwa pochodzi od kory brzozy, z której można uzyskać ten cukier. W obecnych czasach ta nazwa jest jednak myląca, bo do jego produkcji używana jest w głównej mierze kukurydza. 

Jest to biały proszek, bez zapachu, który swoim wyglądem przypomina zwykły cukier. Ksylitol można również napotkać w wielu owocach, takich jak: śliwki, truskawki, maliny. Można go również spotkać w kalafiorze, grzybach.

Ciekawostką jest fakt, że ksylitol, ze względu na zupełnie inny proces metabolizowania, jest produktem zalecanym dla cukrzyków. Do tego można go z powodzeniem używać, jeżeli chodzi o zapobieganiu próchnicy i poprawie mineralizacji szkliwa. 

Ksylitol tak naprawdę został odkryty przez Finlandię w momencie kryzysu podczas II wojny światowej. Wtedy to brakowało podstawowych produktów spożywczych. Finlandia w ten sposób odkryła, że można używać naturalnego słodzika znajdującego się pod korą wspomnianej brzozy. Od tej pory to odkrycie zostało docenione i do dzisiaj ksylitol można spotkać w różnych częściach świata.

Dla kogo jest ksylitol?

Przede wszystkim jest to produkt polecany osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Do tego jego indeks glikemiczny to 9. Jest on metabolizowany bez udziału insuliny, czyli bezpośrednio w wątrobie lub pośrednio w jelicie grubym poprzez fermentację bakteryjną. 

Ksylitol wpływa na niski poziom wzrostu glukozy we krwi w przeciwieństwie do swojego zwykłego odpowiednika. Dzięki temu nie trzeba obawiać się nagłego wyrzutu insuliny. 

Do tego jest to produkt polecany osobom, które chcą schudnąć, ale nie mogą rozstać się ze słodkim smakiem herbat. Mniejsza kaloryczność ksylitolu korzystnie wpłynie na ich sylwetkę. Ciekawostką jest fakt, że ksylitol jest również doskonałym probiotykiem korzystnie wpływającym na mikroflorę jelitową. 

Ksylitol a próchnica

Dla niektórych może być to zaskoczeniem, że tak słodka rzecz pomaga zapobiegać próchnicy. A jednak tak jest. Ksylitol nie jest przekształcany w szkodliwe kwasy przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Dzieje się to przez to, że nie ulega fermentacji. Do tego ksylitol korzystnie wpływa na przywrócenie równowagi kwasowo – zasadowej w ustach. Dzięki niemu nie rozwijają się bakterie Streptococcus mutans odpowiedzialne za rozwój próchnicy.

Ksylitol zalecany jest również kobietom w ciąży, dzięki czemu ich dzieci nie będą narażone na rozwój próchnicy pomiędzy 19 a 31 miesiącem życia dziecka. Na samym końcu należy wspomnieć, że cukier brzozowy powoduje również wydzielanie większej, korzystnej ilości śliny.

Stosowanie ksylitolu

Ksylitol można stosować wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy zwykły cukier. Kawa, herbata, ciasta desery. Należy tylko pomijać ciasto drożdżowe, ponieważ wtedy ciasto na pewno nie urośnie. 

Warto również pomyśleć o stosowaniu cukru brzozowego do różnego rodzaju przetworów, dzięki czemu ich smak będzie wyraźniejszy. Ksylitol nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury. Zwracajmy uwagę jednak na to, aby kupować oryginalny ksylitol, a nie jego podróbki, ponieważ i takie produkty można znaleźć na rynku. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?