4 min.
Jak przyspieszyć metabolizm, aby czuć się lepiej i stracić kilogramy?

Fot. llhedgehogll/AdobeStock
„Jak przyspieszyć metabolizm” – to pytanie często zadają sobie osoby w różnym wieku, zwłaszcza zmagające się z nadwagą i kobiety po menopauzie. Czasami mimo zdrowego odżywiania występują problemy z trawieniem i zaparciami.
Spis treści
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
Marta Dąbrowska
lekarz
Przyspieszenie metabolizmu zależy nie tylko od osobniczych predyspozycji, ale też od rodzaju i sposobu odżywiania się. Podstawowa przemiana materii mówi o minimalnej ilości energii wyrażonej w kaloriach, jaka potrzebna jest do przeżycia doby. Ilość ta różni się pomiędzy płciami i wiekiem. Jest większa u mężczyzn niż u kobiet i znacznie większa u osób prowadzących aktywny tryb życia. Kiedy podaż kalorii jest większa niż dziennie zapotrzebowanie, zaczyna przybywać dodatkowych kilogramów.
Jak naturalnie przyspieszyć metabolizm?
Przyspieszenie metabolizmu u mężczyzn i kobiet może odbywać się z pomocą rozsądnej diety i aktywności fizycznej. Ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad:
- Nie wolno zapominać o śniadaniach. Dietetycy uważają, że przyspieszenie metabolizmu w celu schudnięcia nie może być skuteczne bez codziennego spożywania śniadań, ponieważ jest to pierwszy posiłek dnia, który daje energię na znaczną jego część. Najlepiej, aby śniadanie było wysokobiałkowe, np. jajecznica. Pozwoli to na długo zachować uczucie sytości.
- Błędem jest powiązywanie chudnięcia z głodowaniem. Aby przyspieszyć metabolizm, np. po 40 roku życia, należy jeść około 4–5 posiłków dziennie w miarę równych przedziałach czasowych. Opuszczenie posiłku wywołuje głód, w czasie którego organizm przechodzi w stan awaryjny i magazynuje, tzn. odkłada, tkankę tłuszczową.
- Naturalnym sposobem na przyspieszenie metabolizmu jest używanie przypraw. Do najcenniejszych wspomagaczy szybkiego metabolizmu zalicza się: imbir (rozgrzewa, obniża poziom cholesterolu, detoksykuje organizm), curry (zwalcza tkankę tłuszczową, hamuje ośrodek głodu w mózgu), cynamon (reguluje gospodarkę węglowodanową, zapobiegania magazynowaniu cukrów), bazylia (łagodzi niestrawności, ułatwia przyswajanie pokarmu), kminek (ma działanie rozkurczowe), majeranek (ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, pobudza trawienie roślin strączkowych), anyż (zwiększa wydzielanie soków trawiennych) oraz koper włoski (stymuluje wydzielanie soków żołądkowych).
- Metabolizm można przyspieszyć w nocy. Kluczowe jest tu nienajadanie się na noc. Zaleca się spożycie ostatniego posiłku około 2–3 godzin przed snem (przy czym ostatni posiłek musi być lekkostrawny i najmniej kaloryczny). Nie bez znaczenia jest też temperatura pomieszczenia. Sypialnia musi być najchłodniejszym miejscem w domu. Wówczas organizm zmuszony jest do zużycia nieco większej ilości energii służącej do ogrzania i sięga po zapasy tłuszczu.
- Aby szybko przyspieszyć metabolizm organizmu, nie ma nic lepszego niż regularne (około 3–4 razy w tygodniu) treningi na siłowni. Szybkie efekty dają treningi cardio, czyli takie, które w szybkim czasie przyspieszają tętno i cechują się dużą intensywnością. Jeśli ćwiczenia są zbyt trudne lub istnieją ku nim przeciwwskazania (np. bóle stawów), nie gorszym pomysłem jest joga.
- Może wydawać się to paradoksem, ale kiedy pije się dużo wody, to mniej zatrzymuje się jej w organizmie. Niewielkie nawadnianie sprawia, że organizm zaczyna gromadzić zapas wody w ciele, co powoduje opuchnięcia. Wszystkie procesy trawienia, aby przebiegały poprawnie, potrzebują wody. Zaleca się picie około 1,5 l wody mineralnej każdego dnia. Naturalnie przyspiesza to metabolizm i wspomaga chudnięcie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jak przyspieszyć metabolizm przy niedoczynności tarczycy?
„Podkręcenie” metabolizmu przy chorobach tarczycy może okazać się sporym wyzwaniem, zwłaszcza biorąc pod uwagę chroniczne zmęczenie, które towarzyszy niedoczynności tarczycy. Poza leczeniem hormonalnym ważna jest także dieta. Powinna być bogata w białko, warzywa i owoce. Dopuszcza się spożywanie węglowodanów, ale tylko z niskim indeksem glikemicznym (często niedoczynności towarzyszy insulinoopornosć).
Zobacz także
Rola błonnika w przyspieszaniu metabolizmu
Błonnik wspomaga metabolizm, ale tylko spożywany w określonych ilościach. Zbyt duża ilość może zaburzać wchłanianie cennych składników, np. magnezu, cynku, wapnia, żelaza oraz witamin A i D3. Naturalnie błonnik występuje w roślinach strączkowych, produktach zbożowych, owocach i warzywach. Zaleca się, aby dziennie spożycie nie przekraczało 40 g. Można go przyjmować również w postaci siemienia lnianego, zalanego na noc wodą. Taką kleistą masę powinno się pić rano, na czczo przed posiłkiem.
Najnowsze w naszym serwisie

28.03.2023
Wyprysk potnicowy (potnica) – z czym różnicować zmiany skórne i jak je leczyć?

28.03.2023
LZO – niewidoczne lotne związki organiczne, które wyniszczają organizm

28.03.2023
Czym jest medycyna alternatywna i czym się różni od medycyny komplementarnej?

28.03.2023
Hepatocyty – niezwykłe i najszerzej wyspecjalizowane komórki ludzkiego organizmu
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.03.2023
Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat?

24.03.2023
Uważano, że ich przyczyną może być smutek, post, a nawet ciąża. Jak kiedyś leczono galopujące suchoty, czyli gruźlicę

22.03.2023
„Neurolog uznał, że nie mam zespołu Tourette’a, bo nie mam tiku przeklinania, który dotyczy 10 proc. chorych” – mówi Piotr, który z zaburzeniem tym żyje od 25 lat

21.03.2023