Przejdź do treści

Stek bez uboju. Szykuje się rewolucja na rynku spożywczym

mężczyzna trzyma dwa surowe steki na patelni grillowej
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie lakieru hybrydowego z paznokci
Nie wiesz, jak zregenerować paznokcie zniszczone po hybrydzie? Skorzystaj z trików kosmetyczki
Zdjęcie małego Leonardo DiCaprio wywołało burzę w Internecie. „Czuję jak śmierdzi to zdjęcie”
Kobieta w mieszkaniu
Wilgoć w domu może skutkować pleśnią albo grzybem na ścianie. Co zrobić, aby pozbyć się wilgoci?
Gwiazdy „Sex Education” uczą się mówić „siusiak”, „cipka” i „jaja”. To świetna promocja bardzo dobrego i potrzebnego serialu
Spuchnięte stopy
„To było jak chodzenie z baniakami u nóg”. Opuchnięcia w ciąży to większy problem, niż nam się wydaje, ale można sobie pomóc

Produkcja mięsa wiąże się z ubojem zwierząt. Istnieje szansa na zmiany, bo w izraelskim laboratorium powstał pierwszy stek, wyhodowany z komórek wołowych, który idealnie naśladuje prawdziwe mięso. W ciągu następnych dwóch lat ten produkt ma trafić na półki sklepowe.

Do tej pory w laboratoriach powstawały niewielki ilości mięsa, które wykorzystywano w produkcji kiełbas oraz pasztetów. Pomimo wytwarzania ich z  komórek pochodzenia zwierzęcego, nie stanowiły one alternatywy dla prawdziwego mięsa. Izraelska firma technologiczna Aleph Farms dokonała niemożliwego i stworzyła pierwszy stek na bazie komórek wołowych, który zarówno teksturą, kształtem i wyglądem przypomina prawdziwego befsztyka.

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Aby wyprodukować taki stek, w pierwszej kolejności zostają pobrane komórki od żywego zwierzęcia. Później następuje etap dzielenia się komórek, które tworzą w ten sposób tkanki przypominające prawdziwe mięso. Jednym z wyzwań dla naukowców było skłonienie danych komórek do współpracy ze sobą i oddziaływania na siebie, aby stworzyły wielowymiarową i zróżnicowaną strukturę, która będzie wyglądała, jakby została  wyciągnięta z prawdziwego zwierzęcia.

Produkty są wciąż stosunkowo cienkie, ale technologia, którą opracowaliśmy, stanowi prawdziwy przełom i wielki krok naprzód w produkcji steku w hodowli komórkowej. Mięso to złożona tkanka. Obejmuje różne typy komórek spotykane w konwencjonalnych kawałkach mięsa. Hodujemy je razem, ale poza zwierzęciem, aby stworzyć trójwymiarową hodowlę łudząco podobną do mięsa, ale stosując bardziej bezpieczne, zrównoważone i etyczne metody.

Didier Toubia / współzałożyciel i dyrektor generalny Aleph Farms

Firma pracuje już nad wprowadzeniem swojego produktu na rynek spożywczy. Jest to idealne rozwiązanie, ponieważ „steka bez uboju” produkuje się bez zabijania zwierząt i bez użycia antybiotyków, wody, czy specjalnych pasz. Stworzone mięso doczekało się już swojej premiery na talerzu dzięki szefowi kuchni Amir Ilanowi z izraelskiej restauracji Paris Texas. „To mięso ma wspaniały wygląd i oryginalną fakturę steku. Dla mnie to niezwykłe doświadczenie jeść mięso, które ma wygląd i smak wołowiny, ale zostało wyhodowane bez antybiotyków, szkód dla zwierząt i dla środowiska” – powiedział szef kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

10 pytań o HPV

Z wirusem HPV miała lub będzie miała kontakt co druga aktywna seksualnie osoba. Niestety, mimo powszechnego występowania dla większości ludzi wirus ten jest bardzo tajemniczy. Wokół HPV krąży wiele niedopowiedzeń, z którymi rozprawimy się raz na zawsze. Jak uchronić się przed zakażeniem i co robić, jeśli już cię dopadnie?
Grzegorz Pawłowski coach oddechem

Oddychaj, nie bój się żyć i cieszyć się z bycia długodystansowcem. Rozmowa z coachem oddechem

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Wegański stek z drukarki 3D

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Ten problem dotyczy wielu z nas, zwłaszcza zimą. Podpowiadamy, jak sobie z nim radzić

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia