Przejdź do treści

Stek bez uboju. Szykuje się rewolucja na rynku spożywczym

mężczyzna trzyma dwa surowe steki na patelni grillowej
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sałatkowy dream team: jabłka i maliny
Sałatkowy dream team: jabłka i maliny
para z testem ciążowym
Odpowiednia dieta ma wpływ na jakość spermy. Dowiedz się, jak podkręcić jego płodność
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Zgaga – jak jej uniknąć? Poznaj kilka sposobów
Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Produkcja mięsa wiąże się z ubojem zwierząt. Istnieje szansa na zmiany, bo w izraelskim laboratorium powstał pierwszy stek, wyhodowany z komórek wołowych, który idealnie naśladuje prawdziwe mięso. W ciągu następnych dwóch lat ten produkt ma trafić na półki sklepowe.

Do tej pory w laboratoriach powstawały niewielki ilości mięsa, które wykorzystywano w produkcji kiełbas oraz pasztetów. Pomimo wytwarzania ich z  komórek pochodzenia zwierzęcego, nie stanowiły one alternatywy dla prawdziwego mięsa. Izraelska firma technologiczna Aleph Farms dokonała niemożliwego i stworzyła pierwszy stek na bazie komórek wołowych, który zarówno teksturą, kształtem i wyglądem przypomina prawdziwego befsztyka.

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Aby wyprodukować taki stek, w pierwszej kolejności zostają pobrane komórki od żywego zwierzęcia. Później następuje etap dzielenia się komórek, które tworzą w ten sposób tkanki przypominające prawdziwe mięso. Jednym z wyzwań dla naukowców było skłonienie danych komórek do współpracy ze sobą i oddziaływania na siebie, aby stworzyły wielowymiarową i zróżnicowaną strukturę, która będzie wyglądała, jakby została  wyciągnięta z prawdziwego zwierzęcia.

Produkty są wciąż stosunkowo cienkie, ale technologia, którą opracowaliśmy, stanowi prawdziwy przełom i wielki krok naprzód w produkcji steku w hodowli komórkowej. Mięso to złożona tkanka. Obejmuje różne typy komórek spotykane w konwencjonalnych kawałkach mięsa. Hodujemy je razem, ale poza zwierzęciem, aby stworzyć trójwymiarową hodowlę łudząco podobną do mięsa, ale stosując bardziej bezpieczne, zrównoważone i etyczne metody.

Didier Toubia / współzałożyciel i dyrektor generalny Aleph Farms

Firma pracuje już nad wprowadzeniem swojego produktu na rynek spożywczy. Jest to idealne rozwiązanie, ponieważ „steka bez uboju” produkuje się bez zabijania zwierząt i bez użycia antybiotyków, wody, czy specjalnych pasz. Stworzone mięso doczekało się już swojej premiery na talerzu dzięki szefowi kuchni Amir Ilanowi z izraelskiej restauracji Paris Texas. „To mięso ma wspaniały wygląd i oryginalną fakturę steku. Dla mnie to niezwykłe doświadczenie jeść mięso, które ma wygląd i smak wołowiny, ale zostało wyhodowane bez antybiotyków, szkód dla zwierząt i dla środowiska” – powiedział szef kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Wegański stek z drukarki 3D

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Migdały czy fistaszki – które orzechy są zdrowsze?

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

kawa

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

5 pomysłów na jednodniowy detoks

5 pomysłów na jednodniowy detoks. Co poleca Kasia Bem?

„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Detoks? Naturalnie! Zobacz, jak zrobiła to Kasia Bem

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Miksujemy: koktajl na trawienie

Miksujemy koktajl na lepsze trawienie

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami