Przejdź do treści

Stek bez uboju. Szykuje się rewolucja na rynku spożywczym

mężczyzna trzyma dwa surowe steki na patelni grillowej
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

Produkcja mięsa wiąże się z ubojem zwierząt. Istnieje szansa na zmiany, bo w izraelskim laboratorium powstał pierwszy stek, wyhodowany z komórek wołowych, który idealnie naśladuje prawdziwe mięso. W ciągu następnych dwóch lat ten produkt ma trafić na półki sklepowe.

Do tej pory w laboratoriach powstawały niewielki ilości mięsa, które wykorzystywano w produkcji kiełbas oraz pasztetów. Pomimo wytwarzania ich z  komórek pochodzenia zwierzęcego, nie stanowiły one alternatywy dla prawdziwego mięsa. Izraelska firma technologiczna Aleph Farms dokonała niemożliwego i stworzyła pierwszy stek na bazie komórek wołowych, który zarówno teksturą, kształtem i wyglądem przypomina prawdziwego befsztyka.

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Aby wyprodukować taki stek, w pierwszej kolejności zostają pobrane komórki od żywego zwierzęcia. Później następuje etap dzielenia się komórek, które tworzą w ten sposób tkanki przypominające prawdziwe mięso. Jednym z wyzwań dla naukowców było skłonienie danych komórek do współpracy ze sobą i oddziaływania na siebie, aby stworzyły wielowymiarową i zróżnicowaną strukturę, która będzie wyglądała, jakby została  wyciągnięta z prawdziwego zwierzęcia.

Produkty są wciąż stosunkowo cienkie, ale technologia, którą opracowaliśmy, stanowi prawdziwy przełom i wielki krok naprzód w produkcji steku w hodowli komórkowej. Mięso to złożona tkanka. Obejmuje różne typy komórek spotykane w konwencjonalnych kawałkach mięsa. Hodujemy je razem, ale poza zwierzęciem, aby stworzyć trójwymiarową hodowlę łudząco podobną do mięsa, ale stosując bardziej bezpieczne, zrównoważone i etyczne metody.

Didier Toubia / współzałożyciel i dyrektor generalny Aleph Farms

Firma pracuje już nad wprowadzeniem swojego produktu na rynek spożywczy. Jest to idealne rozwiązanie, ponieważ „steka bez uboju” produkuje się bez zabijania zwierząt i bez użycia antybiotyków, wody, czy specjalnych pasz. Stworzone mięso doczekało się już swojej premiery na talerzu dzięki szefowi kuchni Amir Ilanowi z izraelskiej restauracji Paris Texas. „To mięso ma wspaniały wygląd i oryginalną fakturę steku. Dla mnie to niezwykłe doświadczenie jeść mięso, które ma wygląd i smak wołowiny, ale zostało wyhodowane bez antybiotyków, szkód dla zwierząt i dla środowiska” – powiedział szef kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Wegański stek z drukarki 3D

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

lody agrestowe

Jak agrest skończył w… lodach

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

„Kupowanie żywności bio, eko i slow food jest bardzo modne. Ludzie płacą krocie, ale nikt nie wie, w jakich warunkach hodowla, ubój i produkcja się odbywa” – mówi pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?