Przejdź do treści

Pij wodę, gdy jest zimno!

Pij wodę, gdy jest zimno! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Myślisz, że odwodnić można się tylko w upały? To nieprawda. Gdy zaczynają się przymrozki, a kaloryfery pracują pełną parą, twój organizm potrzebuje dodatkowego nawodnienia. I herbata z sokiem wcale mu nie wystarcza!

Kaloryferowa Sahara

Myślisz, że latem razem z potem tracisz więcej wody niż zimą, kiedy pocisz się sporadycznie na siłowni czy pilatesie? Pamiętaj, że wodę wydatkujesz, także oddychając. W czasie upału (35 st. C), gdy wilgotność wdychanego powietrza dochodzi do 75 procent, tracisz z oddechem około 7 ml wody na godzinę. Kiedy na okiennym termometrze jest 10 stopni na minusie, a wilgotność powietrza wynosi 25 procent, utrata wody wraz z wydechem wzrasta do około 20 ml na godzinę.

Do tego jeszcze dochodzą gorące kaloryfery, które sprawiają, że twój organizm czuje się dosłownie jak na pustyni. W powietrzu przegrzanego mieszkania może się rozpuścić niemal 10 razy więcej pary wodnej niż w takiej samej objętości chłodnego powietrza. To oznacza, że wilgotność powietrza w domu może spaść do zaledwie 10 procent (na większości pustyń wskaźnik wilgoci wynosi mniej niż 20 procent). Nic dziwnego, że w sezonie grzewczym skóra staje się sucha i zaczyna swędzieć, a także doskwiera suchość w nosie i ustach (znak wysuszonej śluzówki). Najwyższa pora zacząć się mocniej nawadniać. Zwiększ wilgotność w domu za pomocą elektronicznych nawilżaczy, a przede wszystkim więcej pij.

Zimowe napary

Problem w tym, że pijąc, nie zawsze nawadniamy organizm. Niektóre płyny mają wręcz przeciwne działanie.

– Napoje zawierające substancje stymulujące, czyli kawa (kofeina) i – w mniejszym stopniu – czarna herbata (teina), mają właściwości ściągające i odwadniające. Więc gdy je pijemy, więcej płynów wydalamy, niż przyjmujemy – wyjaśnia dietetyczka Paulina Jamrozik. – By zachować bilans płynów, teoretycznie powinniśmy każdą filiżankę kawy popijać dwiema filiżankami wody – zimą najlepiej wybrać ciepłą.

Możesz także nawodnić się herbatką ziołową.

– Polecam napary z tymianku, czystka czy lipy. Ostrożnie z zielonymi herbatami, bo mają działanie wychładzające. Można także pić ciepłą wodę z cytryną, imbirem i goździkami, ale tylko wtedy, gdy śluzówka gardła nie jest wysuszona. W przeciwnym wypadku należy zrezygnować z imbiru, który może działać na nią drażniąco – podpowiada Paulina Jamrozik.

– Zimą dobrze zrobi nam też poprawiająca odporność i mająca działanie przeciwzapalne herbata rooibos. Mogą ją pić również dzieci, ponieważ nie zawiera teiny. Najzdrowiej oczywiście pić herbaty i napary bez cukru i ciepłe, lecz nie gorące. Zbyt wysoka temperatura przyjmowanych płynów może podrażnić śluzówkę jamy ustnej i gardła.

Kobieta przegląda się w lustrze

Mokra dieta

Gdy za oknem zimno i ponuro, lubisz pocieszać się „comfort food”. Pizza, grzanki, frytki, zapiekanki, makaron z serem, a przed telewizorem chipsy – jeśli te dania i przekąski goszczą w twoim zimowym menu kilka razy w tygodniu, przygotuj się, że zwiększony obwód w pasie nie będzie jedyną konsekwencją ich nadmiernego jedzenia.

– Gdy przechodzimy na ciężkostrawną, zimową dietę, nasz organizm ma więcej pracy ze strawieniem tłustych, smażonych potraw i z wydalaniem zmetabolizowanych toksyn. Do tego fast foody, potrawy panierowane i słone, chipsy oraz grzanki chłoną wodę z przewodu pokarmowego. Dlatego nie zapominajmy o prawidłowym nawodnieniu – nie chodzi tu o picie od razu po posiłkach. Powinniśmy sięgać po płyny pomiędzy nimi, najlepiej w odstępie od pół godziny do dwóch godzin. Jeśli regularnie nawadniamy organizm, szybciej pozbywamy się produktów przemiany materii – wyjaśnia dietetyczka.

Trudno, by zimowa dieta składała się z samych „nawilżających”, surowych produktów, do których należą m.in. świeże warzywa i owoce, bo twój organizm, zmuszony do walki z chłodem, woła o tłuszcze i porządną porcję białka. Możesz jednak uzupełniać płyny, pijąc koktajle warzywne lub z dodatkiem owoców (można je leciutko podgrzać do temperatury minimalnie wyższej niż pokojowa albo dodać do nich ciepłej wody czy mleka). Innym dobrym sposobem na zwiększenie ilości płynów w diecie są zupy.

– Poleca się je zwłaszcza osobom, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę oraz odporność, bo zupy nie tylko szybko sycą, ale też ogrzewają. Odpowiednio przygotowane mają wysoką wartość odżywczą, a jednocześnie mało kalorii – dodaje ekspert. – Jeśli zjemy nawet wielką miskę sałatki, to nie ogrzejemy organizmu. A gdy czujemy chłód lub zmęczenie, mamy większą ochotę na kaloryczne i słodkie przysmaki, które niweczą efekt zjedzenia lekkostrawnej sałatki.

Pij więcej także wtedy, gdy w trosce o sylwetkę zwiększasz ilość błonnika w diecie. Bo owszem, poprawi on trawienie i da uczucie pełnego żołądka, ale tylko wtedy, gdy go odpowiednio „podlejesz”. Gdy w twoim przewodzie pokarmowym będzie za mało wody, błonnik zwiąże tę resztkę tam obecną, co przyczyni się do zaparć.

Toaletowa lustracja

A jeśli już przy tematach toaletowych jesteśmy, czy wiesz, jak najłatwiej sprawdzić, czy dostarczasz organizmowi odpowiednią ilość wody? Wystarczy szybki rzut oka na kolor moczu.

– Jeśli jest jasnożółty, słomkowy lub niemal przezroczysty, to znaczy, że mamy odpowiedni poziom nawodnienia. Jeżeli jednak ma barwę soku jabłkowego i często towarzyszy mu nieprzyjemny, intensywny zapach, oznacza to, że zdecydowanie za mało pijemy – wyjaśnia Paulina Jamrozik. – Badania wskazują, że już pięcioprocentowe odwodnienie organizmu skutkuje obniżeniem kondycji psychofizycznej aż o 30 procent. Pijmy więc w trosce o nasze ciało i umysł.

Bibliografia:

J. Zieliński, J. Przybylski, Ile wody tracimy z oddechem, „Pneumonologia i Alergologia Polska”, 2012, t. 80, nr 3.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Dzieci muszą pić! Jak często? Jakie napoje będą najlepsze? 5 najważniejszych zasad

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Picie wody – zalety. Co daje przy odchudzaniu? Ile pić wody?

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

woda butelkowana

Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

szklanka wody

Picie wody destylowanej – czy można? Którą wodę wybrać?

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Czy dobrze jest pić wodę na pusty żołądek? A może lepiej z tego zrezygnować?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Woda - jaką pić? / istock

Jaką wodę pić?

Kobieta trzyma szklankę wody

Pijesz w pracy wodę z dystrybutora? Specjalistka tłumaczy, dlaczego nie jest to dobry pomysł

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów