Ewelina Kaczmarczyk GIS wycofuje ze sprzedaży kaszę gryczaną dostępną w Biedronce. „Nie należy spożywać tej partii produktu” Lubisz kaszę gryczaną? My też! Ale jeśli kupiłaś ją ostatnio, lepiej przeszukaj półki w kuchennych szafkach i sprawdź, jaki produkt dokładnie masz w domu. Jedna seria popularnej kaszy, którą można kupić w Biedronce, została… 25.06.2021 3 min.
Maia Sobczak Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy! Nie wszyscy znają gryczaną, surową blondynę, choć to z niej właśnie po uprażeniu powstaje jej opalona koleżanka o mocniejszym smaku i głębokim aromacie. Obie panie można stosować zewnętrznie w formie okładów lub znacznie… 21.03.2021 3 min.
Alicja Rokicka Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy W codziennym gotowaniu, w wypiekach słodkich i słonych, warto czasem odstąpić od tradycyjnej mąki pszennej. Oczywiście chodzi o gluten, ale także o urozmaicenie. Dziś w roli głównej mało popularna, a doskonała w wielu wydaniach… 04.07.2020 5 min.
Marta Dragan Rakotwórcza substancja w partii kaszy gryczanej. GIS wydał decyzję o wycofaniu W kaszy gryczanej prażonej wyprodukowanej przez Cenos Sp. z o.o. wykryto rakotwórczą substancję. Konkretnie chodzi o przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. GIS poinformował o wycofaniu wadliwych partii ze sprzedaży. 22.01.2020 2 min.
duet masz.talerz Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest bogata w magnez i witaminy z grupy B, więc pomoże złagodzić stres. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego łatwiej z nią schudnąć. Spróbuj jej w nietypowej odsłonie: na… 30.05.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie! 12.04.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami Częściej niż jako składniki dań winogrona traktujemy jako samodzielną przekąskę. Nic dziwnego – są słodkie, soczyste i, jak wszystkie „jednokęsowe” przyjemności, bardzo wciągające. Choć sama uwielbiam zajadać się nimi… 28.03.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę Por jest warzywem trochę niedocenianym. Najczęściej ląduje w zupie, jako nieodzowny składnik włoszczyzny, nadając jej ostry posmak. Ogłaszam więc porową reaktywację i komponuję to zacne warzywo z kaszą gryczaną i tymiankiem.… 07.03.2019 3 min.