Magdalena Bury Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia Usłyszałaś niedawno, że mandarynki są trujące? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako "Mama Chemik", uspokaja: "Nie! Mandarynki nie są trujące. Jedynie ich skórki mogą być złe dla naszego zdrowia. Zresztą… 12.12.2022 2 min.
Justyna Mazur Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy 29.10.2022 6 min.
Aleksandra Tchórzewska Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono Kolorowa papryka, łagodna cukinia, a może słodkie figi? Wrzesień obfituje w warzywa i owoce, które nie tylko wzbogacą smakowo nasz posiłek, ale dostarczą nam również witamin i energii. O tym, po co najlepiej sięgać w pierwszym… 12.09.2022 3 min.
Magdalena Bury Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny Często kupujesz arbuza? Na pewno więc wiesz, że czasem jest on niedobry w smaku, wodnisty, mdły bądź przejrzały. Z pomocą przychodzi Agnieszka Pocztarska, która na swoim profilu na Instagramie dzieli się garścią porad… 04.08.2022 3 min.
Aleksandra Tchórzewska Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką! Ma działanie przeciwzapalne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i poprawia pamięć. Zalet jagody kamczackiej jest jednak znacznie więcej! Owoc ten, zaliczany do tzw. kategorii superfood, ma tyle właściwości… 18.07.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher "Różnorodność i prostota - to hasło tego miesiąca. Te propozycje są tak smaczne, że nie potrzebują długiej obróbki termicznej" - pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wymienia, czym powinniśmy… 05.07.2022 3 min.
duet masz.talerz Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata To śniadanie nie tylko dla osób, które nie jedzą produktów mlecznych. Będzie idealne dla każdego, kto szuka pomysłu na zdrowy i sycący najważniejszy posiłek dnia. 03.07.2022 2 min.
Ewa Wojciechowska Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem” "O ile jedna spleśniała malina to jeszcze nie tragedia, to jeśli po powrocie do domu odkryjecie, że we właśnie kupionym pojemniczku na dnie jest dużo spleśniałych owoców ja odradzałabym ich jedzenie" - ostrzega Sylwia Panek na… 27.06.2022 3 min.
Aleksandra Tchórzewska Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki! W marcu, jak w garncu. A w naszym garnku, jak i na talerzu, może być w tym czasie smacznie i zdrowo. A to wszystko właśnie za sprawą marca, miesiąca obfitującego w pierwsze dary natury. 03.03.2022 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu Owoce kaki, choć dla wielu nazwa ta nadal brzmi mocno egzotycznie, są coraz bardziej popularne w Polsce. Dojrzałe owoce są słodkie, w smaku przypominają nieco śliwkę, można wyczuć w nich także nieco posmaku gruszki, moreli, a… 26.12.2021 5 min.
Ewa Wojciechowska Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością "Spośród świeżych owoców nie ma takich, których należy unikać. Możesz jeść nawet banany i winogrona pod warunkiem, że porcja jest rozsądna i nie są one bardzo dojrzałe" 01.06.2021 4 min.
Przemysław Ćwik Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe Przepraszam, czy te truskawki są pryskane? – dziś, zadając takie pytanie, można się raczej wygłupić, niż doinformować. Stosowanie pestycydów w uprawie roślin to obecnie standard. Warzywa i owoce różnią się jednak pod… 30.05.2021 5 min.
Żaneta Michalak Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn? Fioletowo-czarne owoce jeżyny to wyjątkowo smaczne, soczyste i bardzo zdrowe produkty. Warto spożywać je nie tylko w sezonie, ale także mrozić i wykorzystywać w okresie zimowo-wiosennym. Co można zrobić z jeżyny i z jakim… 09.04.2021 5 min.
Natalia Puciłowska Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok! Deszcz, wiatr, chłód, brak słońca. Do gabinetu dietetyka przychodzą przygnębieni i rozżaleni pacjenci i mówią: Koniec wakacji zwiastuje koniec owoców i warzyw. W takich okolicznościach nie da się utrzymać zdrowej diety... A ja… 15.09.2020 5 min.
Monika Krzyt Truskawki nie wyglądają najlepiej? Wypróbuj prosty trik, dzięki któremu znów będą apetyczne Choć kupić truskawki możemy kupić cały rok, zwykle w plastikowym pojemniczku, czekamy jednak na te świeże, które pojawiają się na straganach w maju i czerwcu. Co należy zrobić, aby truskawki jak najdłużej wyglądały ładnie i świeżo? 15.06.2020 2 min.
Ewa Wojciechowska Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik Czy da się konsekwentnie pozbyć toksycznych substancji ze skórki cytrusów? Płukanie, mycie mydłem, sodą, octem, kwaskiem cytrynowym - czy to pomoże? 19.11.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik Myjesz cytryny, pomarańcze czy mandarynki przed spożyciem? Uważaj! Mogą zawierać szkodliwe substancje, wywołujące nowotwory i bezpłodność. Ponadto samo mycie nie wystarczy! 18.11.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety” Mała, kwaśna i pełna witamin. Żurawina to niepozorny owoc, który jest wyjątkowo skuteczny w leczeniu wielu chorób. Uznawana za naturalny antybiotyk. 13.11.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki” "Czy w dzisiejszych czasach pełnych chemii i substancji trujących są produkty nimi nieskażone?" pytają prowadzący bloga "Zielone koktajle" 22.10.2019 3 min.
Ewa Wojciechowska Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone? Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. 21.10.2019 3 min.
Agata Deja Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku Młode jabłka, czereśnie, agrest… Teraz jest ich czas. Ale jeśli chcecie zachować letnie aromaty na zimę, zróbcie owocowe chutneye. Podkręcimy ich smak przyprawami – oto 3 chutneye z charakterem! 22.08.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru Ten pochodzący z Włoch deser jest prosty i smaczny, ale można go nieco odmienić. My mamy dla was przepis na panna cottę wegańską - bez żelatyny i śmietany. Do tego bezcukrową! 09.07.2019 3 min.
duet masz.talerz Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i… 25.06.2019 2 min.
Natalia Puciłowska Owocowa paranoja Sezon owocowy w pełni! Borówki, maliny, morele, śliwki, arbuzy... Jednak co macie zrobić, gdy w internecie, gazetach i na kawie ze znajomymi przeczytaliście i usłyszeliście, że owoce to sam cukier, że na diecie owoce trzeba… 16.08.2017 5 min.
Julia Szostak 13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi Czerwone kolie porzeczek, maliny jak rubiny, truskawkowe diamenty. Letnie precjoza, czyli owoce sezonowe, są wdzięcznym dodatkiem do lekkich wypieków. Zaglądamy więc na najpiękniejsze blogi kulinarne i serwujemy wam 13 przepisów na… 24.06.2014 4 min.