Przejdź do treści

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Jabłko
Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą - a wręcz powinny - być spożywane przez osoby z insulinoopornością/ Pexels, fot. Zen Chung
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na szczepieniu
EMA zatwierdziła trzecią dawkę szczepionki na COVID-19 Moderny dla osób pełnoletnich
Odporność na COVID-19 zapisana w genach? W badania zaangażowani są polscy naukowcy
Kobieta przez rok chorowała na COVID-19. Wirus zmutował w jej ciele
Kobieta przez rok chorowała na COVID-19. Wirus zmutował w jej ciele
Osoby zaszczepione nie będą testowane przed przyjęciem lub wpuszczeniem do szpitala
Waldemar Kraska zapowiada zmiany w szpitalach. Dotyczą zaszczepionych przeciwko COVID-19
Bożena Dykiel
Fundacja „Twarze Depresji” zakończyła współpracę z aktorką Bożeną Dykiel

„Spośród świeżych owoców nie ma takich, których należy unikać. Możesz jeść nawet banany i winogrona pod warunkiem, że porcja jest rozsądna i nie są one bardzo dojrzałe” – wyjaśnia dietetyczka Zofia Pomes. Na co jednak warto zwrócić uwagę?

Owoce w diecie przy insulinooporności

O insulinooporności, czyli obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny, zaczęło się robić głośno stosunkowo niedawno, od kiedy coraz więcej osób się z nią zmaga. W społeczeństwie krąży jednak wiele mitów na jej temat, przez co niektórzy mają wątpliwości, jakie produkty mogą spożywać. Jednym z nich jest informacja o wyeliminowaniu ze swojego menu owoców, które zawierają węglowodany proste wpływające na poziom glukozy we krwi. Problem ten poruszyła w mediach społecznościowych dietetyczka Zofia Pomes. Autorka profilu na Instagramie @holistyczniezdrowi zaznacza, że osoby z insulinoopornością nie muszą obawiać się spożywania owoców.

„Zjedzenie owocu nie równa się zjedzeniu np. słodyczy zawierających podobną ilość węglowodanów, ze względu na przykład na zawartość błonnika. Owoce mogą, a wręcz powinny ze względu na swoje wartości odżywcze być spożywane przez osoby z insulinoopornością” – wyjaśnia.

Ekspertka tłumaczy w swoim wpisie, że dzienna porcja owoców w naszej diecie powinna wynosić około 200 – 300g. Przy insulinooporności warto tę ilość podzielić na dwie porcje.

Owsianka w insulinooporności / istock

Jakie owoce wybierać przy insulinooporności?

Dietetyczka wyjaśnia, że najlepiej sięgnąć po owoce świeże, surowe i jeść je ze skórką.

„Spośród świeżych owoców nie ma takich, których należy unikać. Możesz jeść nawet banany i winogrona pod warunkiem, że porcja jest rozsądna i nie są one bardzo dojrzałe. Świetne są również owoce tzw. jagodowe, czyli borówki, jagody, jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki, które zawierają stosunkowo mało węglowodanów” – wymienia.

Pomes dodaje, że owoce warto również łączyć z produktami bogatymi w białko i tłuszcze. W ten sposób spowolnimy ich trawienie i uwalnianie glukozy do krwi.

„Na przykład z orzechami, jogurtem, serkiem, kefirem czy mlekiem sojowym bez cukru. Można też dodawać je jako dodatek do sałatek warzywnych, czy jeść jako deser po obiedzie” – tłumaczy.

Uważaj na suszone owoce

Jak zaznacza ekspertka, przy insulinooporności lepiej unikać owoców kandyzowanych, suszonych czy w syropie. Nie ma jednak obaw, jeśli kilka sztuk takich owoców dorzucimy do posiłku.

„Owoce suszone, jako „skoncentrowaną” formę owoców, należy stosować tylko jako minimalny dodatek, jeżeli jest konieczny. Jednak kiedy w musli z orzechami znajdzie się suszona morela czy daktyl, nie musisz się obawiać” – wyjaśnia.

Warto jednak zwrócić uwagę na białka w diecie. To właśnie ono może być winowajcą wyrzutu insuliny do krwi, jeśli np. do owsianki dodamy mleko krowie.

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą. To trudna dolegliwość, która skutecznie obniża jakość życia chorujących. Jej objawy to m.in. senność, napady „wilczego głodu”, rozdrażnienie czy wzrost masy ciała (szczególnie widoczny w okolicach brzucha).

Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego spalenia lub zmagazynowania, co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny. Jakie to może mieć skutki?

Czasem tkanki reagują na to zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno, dając objawy reaktywnej hipoglikemii, co objawia się osłabieniem, drażliwością, nadmiernym poceniem się. A po drugie: trzustka działa na wysokich obrotach, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania.

Zofia Pomes – kim jest?

Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowaną naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”. Prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością. Jej profil obserwuje ponad 5 tys. osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siniaki a celiakia - jakie jeszcze objawy daje ta choroba?

Pokazała posiniaczone nogi. „Przemoc domowa? Nie”. To objaw nieuleczalnej choroby – wyjaśnia psychodietetyczka

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Cukrzyca jest chorobą przewlekła.

Cukrzyca – objawy, przyczyny, leczenie. Cukrzyca typu 1 i 2

Insulina a procesy rozrodcze. Przeczytaj fragment książki „Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów” Benjamina Bikmana

Książka „Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów” Benjamina Bikmana już dostępna! Hello Zdrowie patronem medialnym

Joanna Jaworska

3 najważniejsze zasady treningu dla osób z insulinoopornością. Wyjaśnia Joanna Jaworska [WIDEO]

insulinoopornosc warzywa

Koleżanka mówi ci, że ma insulinooporność. Jak możesz jej pomóc?

Kobieta i mężczyzna

Kobiety z cukrzycą mogą bezpiecznie stosować antykoncepcję? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

chora na cukrzycę

„Sztuczna, inteligentna i zautomatyzowana trzustka”. Nowe odkrycie naukowców to świetna wiadomość dla cukrzyków

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Lipidogram a insulinooporność. Dietetyczka kliniczna tłumaczy związek między nimi

Lipidogram a insulinooporność. Dietetyczka kliniczna tłumaczy, dlaczego związek między nimi jest tak istotny

Kobieta leży na łóżku

Stan przedcukrzycowy to problem ok. 5 mln osób. Większość będzie miała kiedyś cukrzycę!

Peptyd C – co to jest, badanie, norma, C peptyd a cukrzyca

awokado

„Ręka awokado”. Coraz więcej osób zgłasza się do lekarzy z poważnym problemem

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kobieta

Masz PCOS i nieregularny okres? Zwróć uwagę na indeks glikemiczny! Wyjaśnia dietetyczka Zofia Pomes

Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch

Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Kobieta z wodą

Odwodnienie organizmu u dzieci i dorosłych – objawy i leczenie

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

przeziębiona kobieta

Żółty katar – objaw infekcji, którą trzeba leczyć. Jak pomóc dziecku a jak dorosłemu?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

kobieta pijąca zioła

Naturalne odrobaczanie. Czy naprawdę wszyscy mamy pasożyty?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kim jest wysoko wrażliwa osobowość?

„Osoby wysoko wrażliwe (WWO) wchłaniają nastroje ludzi dookoła, silniej przeżywają stres, mają żywsze sny, bogatszą wyobraźnię i błyskotliwe poczucie humoru” – mówi dr psychologii Monika Baryła-Matejczuk

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm