Ten, kto umie i lubi gotować Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem Jesień to czas jabłek, czyli jednych z najzdrowszych owoców. Chrupiemy ja na surowo, a żeby osłodzić sobie pochmurne dni – wykorzystamy też do wypieków. Nie, tym razem nie będzie szarlotki. Będzie coś dużo lepszego! 20.11.2022 4 min.
Małgorzata Buchkovska Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze Ser ma wielu swoich zwolenników na całym świecie. Jemy go na kanapkach, jest dodatkiem do wielu potraw, pożywną przekąską. Niektórzy mogą jeść go tonami. Jednak należy pamiętać, że jest on kaloryczny i ciężkostrawny,… 19.11.2022 4 min.
Przemysław Ćwik Jedzcie sery – będziecie zdrowsi! Wielbiciele serów mają powody do radości. Przybywa badań, które nie tylko obalają mit o szkodliwości tłustych przetworów mlecznych, ale też sugerują, że camemberty, roqueforty i inne dzieła serowarstwa działają korzystnie na… 22.10.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego” Kupiłaś ostatnio ser kozi w Lidlu? Koniecznie sprawdź, jaką ma serię na opakowaniu. To bardzo ważne, ponieważ, jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, pięć z nich może zawierać metal. "Nie należy spożywać partii… 19.09.2022 2 min.
Natalia Suchocka Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze? 09.09.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak Ciągnący się ser, chrupiący chleb i... ten zapach! Powodów, dla których kochamy tosty z serem jest mnóstwo i pewnie każdy ma swój. Ale jest też naukowe uzasadnienie miłości do nich. Fenomen tej przekąski wyjaśnia na swoim… 28.06.2022 3 min.
Lucyna Michalak Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je. 20.03.2021 4 min.
Ewa Wojciechowska Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie Dwa lata temu Finowie byli tak entuzjastycznie nastawieni do przepisu na zapiekany makaron feta w piekarniku, że sera chwilowo zabrakło w sklepach. 09.03.2021 3 min.
Małgorzata Buchkovska Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź Badania wykazały, że masz wysoki poziom cholesterolu we krwi? Zapewne od razu przed oczami stanął ci ser, który tak kochasz i inne, podwyższające cholesterol przysmaki. Pocieszający jest jednak fakt, że nie musisz całkowicie… 23.08.2020 4 min.
Marta Malinowska Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić Być może, kiedy bardzo się spieszysz, wolisz użyć gotowych produktów podczas przygotowywania posiłków. Prawdopodobnie zdarza ci się również używać gotowego, rozdrobnionego sera prosto z paczki. Często jednak takie przetworzone… 30.07.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie W serze korycińskim producenta Zarzeccy, dostarczanym do Lidla, wykryto m.in. listerię i gronkowce, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Ze względów ostrożności wycofano wszystkie jego rodzaje - informuje Główny Inspektorat… 24.07.2020 4 min.
Małgorzata Piasek Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować Z roku na rok zwiększa się liczba prawdziwych pasjonatów smaku i aromatów sera. Aktualnie mamy prawdziwy zawrót głowy, jeśli chodzi o wybór serów w sklepach. Sery na każdą okazję: do kanapek, do sałatek, do wina, wieczornego… 10.07.2020 4 min.
Mariola Kolary Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz Gatunków sera jest wiele i każdy ma inny smak. Jedne są łagodne, inne ostrzejsze. Ser kojarzony jest ze sporą ilością tłuszczu, jednak z powodu zawartych w nim składników odżywczych warto po niego sięgać. 08.07.2020 3 min.
duet masz.talerz Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku! Ten specjał pochodzi z Libanu. Uzyskuje się go po odsączeniu serwatki z jogurtu – najlepiej domowego albo greckiego. Dlaczego warto go zrobić? Bo to wyjątkowy smak i morze kulinarnych możliwości. 22.02.2020 2 min.
duet masz.talerz Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele Prawdopodobnie niektórzy pomyślą, że samodzielne przygotowanie sera ricotta w domu jest skomplikowanym procesem. W rzeczywistości łatwiej być nie może! Aby zrobić taki ser, potrzebujesz dosłownie dwóch składników i kilku… 09.01.2020 2 min.
Joanna Grochal Migreniku, uważaj na ser! Jeśli jesteś migrenikiem, zapewne umiesz przewidzieć, kiedy dopadnie cię ból głowy. Ale czy wiesz, że do czynników, które mogą spowodować atak, należy jedzenie… sera? Zanim jednak wykreślisz sery na stałe z jadłospisu,… 14.12.2019 2 min.
Ania Włodarczyk Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych, zupy z soczewicą i chili... Ale jedną z moich ukochanych jest zupa serowa – przekonajcie się, że nie musi być bombą kaloryczną. 14.01.2019 3 min.