Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

3 desery z awokado

3 desery z awokado
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Czy pamiętacie dzień, w którym opatentowano budyń czekoladowy z awokado? Ja też nie – ale nie mam wątpliwości, że od tamtej pory receptura podbiła naprawdę liczne serca i podniebienia. Nie przesadzam chyba, mówiąc, iż deser stał się wizytówką pewnej nowej ery. Ery, w której niemal wszyscy coraz więcej uwagi poświęcamy temu co i jak jemy, w której bardziej niż telewizja ekscytuje nas pichcenie i kuchenne eksperymenty, a efektami tych ostatnich są często zdrowe i pożywne substytuty dla naszych rozmaitych grzesznych przyjemności.

Czekoladowy budyń z awokado jest niezawodny, powoli wchodzi więc do kanonu tradycyjnych słodkości, po jakie sięgamy, szukając pomysłu na deser, za który organizm nam podziękuje. Świetnie, róbmy to więc jak najczęściej! Z tego samego owocu możemy ulepić finezyjne czekoladowe trufle, ukręcić orzeźwiający tropikalny pudding z mango i kokosem, a nawet stworzyć jedyne w swoim rodzaju deserowe carpaccio, które sprosta najbardziej wysublimowanym podniebieniom podczas specjalnych okazji.

Podstawą wszelkich działań z awokado jest upewnienie się, że owoce są idealnie dojrzałe. Do deserów najlepsza jest odmiana hass – charakteryzuje się chropowatą, czarną skórką, a jej miąższ jest wyjątkowo kremowy i delikatny. W dojrzałych sztukach z łatwością odchodzi on od skorupki i smakuje wybornie. Do roboty! 

Trufle czekoladowe z awokado

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (ok. 30 trufli w zależności od rozmiaru):

- 250 g czekolady deserowej (50–60% kakao)
- 1 awokado
- szczypta soli morskiej
- 4–5 łyżek kakao

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (połamaną na kostki umieszczamy w misce, którą ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą; od czasu do czasu mieszamy). Kiedy będzie zupełnie płynna, zdejmujemy z rondelka i lekko studzimy. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i wyciągamy miąższ łyżką. Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy go na gładką pastę ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy płynną, ale przestudzoną czekoladę. Blendujemy tak długo, aż całość ładnie się połączy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia na płaski talerz wysypujemy kakao. Schłodzoną masę nabieramy łyżeczką i w dłoniach formujemy kulki. Każdą obtaczamy dokładnie w kakao. Gotowe! Przechowujemy do 5 dni w lodówce lub mrozimy. Trufle najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, ale nawet mocno schłodzone kremowo rozpływają się w ustach.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij