Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Słodka alternatywa

Słodka alternatywa
Zdjęcie: Dorota Kamińska

Słodkości… Małe słabości, które zdarzają się nawet najlepszym i najbardziej wytrwałym w zdrowym odżywianiu albo na diecie. Jesienią i zimą dostarczają mi odrobiny słońca i dobrego humoru, o których brak tak łatwo przy nieprzyjemnej pogodzie. Drobne przyjemności takie jak kawa lub gorąca czekolada w towarzystwie sernika i najlepszej przyjaciółki albo ciasteczka, które zagryzam, otulając się ciepłym kocem i oglądając ulubiony film. Jesienią i zimą łatwo się zapominam: andrzejki, święta, sylwester, a pomiędzy nimi wiele domowych spotkań w towarzystwie przyjaciół… i waga w łazience zaczyna pokazywać dodatkowe kilogramy. W tym roku postanawiam podjąć wyzwanie: białe pieczywo i makarony zastępuję razowymi, a zamiast białego ryżu w moim jadłospisie pojawia się ryż naturalny oraz dziki, ciemnobrązowy. A słodkości? Bez nich jesień czy zima zbyt mocno dadzą mi się we znaki. Kalorie spalę na ściance do wspinaczki, łyżwach i snowboardzie, ale w zaciszu mojej kuchni przyjrzę się z bliska deserom, które można przygotować w zdrowszych, lecz wciąż smacznych i kolorowych wersjach.

Muffiny razowe z jabłkami

Kto z nas choć raz nie skusił się w domu, kawiarni czy na przyjęciu na urocze muffiny? Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Upieczone w zdrowszej wersji, na pszennej mące razowej, posłodzone miodem, pięknie pachną pieczonymi jabłkami i cynamonem. 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu rzepakowego
- 100 ml oleju
- 2 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w niewielką kostkę)
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu

Do przygotowania bez miksera. Na 12 szt. muffinów.

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy w misce. Jajka, olej, miód i mleko mieszamy w drugiej misce. Do suchych składników dodajemy jabłka, mieszamy łyżką, następnie dolewamy mokre składniki i mieszamy całość, aż wszystko się połączy.

Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżek do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub posmarowanych delikatnie olejem (masa powinna sięgać niewiele poniżej brzegu foremki - muffiny na mące razowej nie wyrastają tak mocno jak na zwykłej). Wstawiamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 25–30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Papilotki zdejmujemy dopiero tuż przed zjedzeniem.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Ewelindos zapytał(a) 3 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka alternatywa
Upiekłam dziś te muffiny, dodająć do nich garść orzechów, wyszyły na prawdę smaczne. Godne polecenie i błyskawiczne! :)
internautka odpowiedział(a) 3 stycznia 2013
Polecam ciastka owsiane, zdrowa i smaczna przekąska :).
astraja odpowiedział(a) 3 stycznia 2013
Polecam przestawienie się na zdrowe desery w ogóle! Mniejsze wyrzuty sumienia i lepsze sampoczucie niż po kawałku ciacha z kremem :) I do tego jeszcze jakieś pozytywne wartości odżywcze.. same plusy ;-)