Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Bez dwóch zdań Pan Rabarbar to majowy gwiazdor. Kto nie pamięta a dzieciństwa kompotu z rabarbaru z obowiązkowymi farfoclami? Odkrywamy to warzywo na nowo – co powiecie na pyszny rabarbarowy kisiel z nutką imbiru?

Rabarbar, czyli rzewień zwyczajny, to wieloletnia roślina ogrodowa. Jadalną jej część stanowią różowe łodygi zawierające w swoim składzie sporą porcję witamin: A, E, C, a także solidną dawkę błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu. Żeby nie było zbyt kolorowo, obecny jest w nich również kwas szczawiowy - to właśnie on odpowiada za ten kwaśny smak rabarbaru. Wiąże wapń, dlatego nadmiar szczawianów w organizmie może przyczyniać się do osłabienia naszych kości oraz zębów. Warto pamiętać jednak, że te szkodliwe związki obecne są tylko w surowych łodygach, w ugotowanym lub pieczonym rabarbarze nie ma po nich śladu. Ostatnie odkrycie naukowców dotyczy właściwości antynowotworowych naszego wiosennego przysmaku. Już po 20 minutach pieczenia wzrasta w nim stężenie polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Zachęceni? To jeszcze ostatnia wskazówka: wybierając na targu rabarbar, zwróćcie uwagę na jego wygląd. Musi być sprężysty i twardy. Najsłodsze są różowe i czerwone łodygi, które kryją w sobie lekko malinowy smak.

Kisiel rabarbarowy z nutką imbiru

kisiel rabarbarowy

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki:

- 200 g rabarbaru
- 400 ml wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml wody
- 4 plastry kandyzowanego imbiru
- kilka truskawek (do dekoracji)

Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wrzucam go do rondelka, dodaję cukier i 400 ml wody. Gotuję do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać (ok. 8 minut). Następnie w szklance rozrabiam 150 ml wody wraz z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej, wlewam miksturę do pulpy rabarbarowej i gotuję kisiel na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty - do zgęstnienia. Na samym końcu kroję w kosteczkę kandyzowany imbir i wrzucam do rondelka, mieszam.

Gotowy kisiel przelewam do małych słoiczków/szklaneczek, dekoruję truskawkami i podaję na ciepło lub zimno. Smacznego!

 

Olga Kruszewska z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Ten, kto umie i lubi gotować

Domowy kisiel z żurawin

Ten, kto umie i lubi gotować

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Ten, kto umie i lubi gotować

Polski Rabarbar

Agata Michalak

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować