Przejdź do treści

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

Patenty babci na bycie zero waste
Patenty babci na bycie zero waste / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Matka z córką rzucają confetti
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
męska grypa
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
szczepienie przeciw koronawirusowi
Coraz więcej Polaków chce się zaszczepić przeciwko COVID-19 – wskazuje najnowszy sondaż
Mikołaj Foks
Jak wychować pewne siebie dziewczynki? Radzi Mikołaj Foks [WIDEO]
8 mitów na temat medytacji według Kasi Bem. Sprawdź, czy któryś z nich cię zaskoczy
8 mitów na temat medytacji według Kasi Bem. Sprawdź, czy któryś z nich cię zaskoczy

Nasze babcie były zero waste, zanim to stało się modne! Sylwia Majcher, blogerka i autorka książki „Wykorzystuję, nie marnuję”, podaje 7 dowodów na to, że to właśnie babcie należy uznawać za prekursorki ruchu niemarnowania żywności i ograniczania odpadów. Poznajcie ich genialne sposoby na domowy recykling.

Chociaż babcie nie segregowały śmieci do pięciu pojemników, nie pakowały kanapek w woskowijki, ani nie myły zębów bambusową szczoteczką, to lepiej ugryźć się w język niż powiedzieć, że nie miały pojęcia o ekologii. Co prawda nie znały takich modnych słów jak zero waste, less waste, recykling czy biodegradowalny, ale ich styl życia mocno do nich nawiązywał.

O ich zasługach w ratowanie planety w dniu ich święta pisze Sylwia Majcher. Aktywistka i blogerka w swoim wpisie na Instagramie przyznaje, że wszystko co wie o niemarnowaniu żywności, nauczyła się od swojej babci.

„Babcie były zawsze absolutnymi promotorkami idei, która dziś ma swoje hasztagi, produkty i publikacje w mediach. Nie miały pojęcia o katastrofie klimatycznej, dwutlenku węgla, ale intuicyjnie, świadomie i bardzo rozsądnie dbały o środowisko i to, co dostały od natury. Z szacunku dla Ziemi, która żywi Je i Ich rodziny” – przyznaje Majcher.

„Nie używały słów w stylu recykling, upcykling, odpady. Nie jadły pomidorów w styczniu, doceniały kiszonki i warzywa korzeniowe” – dodaje.

Słowo jednorazowy w słowniku naszych babć nie istniało. Potrafiły wykorzystać niemal wszystko. Ze sreberka po czekoladzie robiły ozdoby świąteczne, dziurawe rajstopy używały do czyszczenia zabrudzeń, ze starych firanek szyły siatki na owoce, w opakowania po mące pakowały kanapki dzieciom, z podartych prześcieradeł robiły ściereczki kuchenne, szklane butelki po mleku traktowały jak relikwie. Można by tak wymieniać jeszcze długo, bo dowodów na to, że o życiu zero waste nasze babcie wiedziały sporo, jest niezliczona ilość. Nie tylko potrafiły wtórnie wykorzystywać rzeczy, ale również gotować tak, by nic się nie zmarnowało.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

7 patentów babci na bycie zero waste

Majcher przygotowała również grafikę z patentami naszych babć na bycie zero waste.

  1. Siatka na zakupy 
    Babcia torby dziergała na szydełku albo szyła ze starej koszuli.
  2. Bez folii
    Babcia zamiast workiem śmietnik wykładała gazetą, która chłonęła wilgoć.
  3. Słoik
    Podstawa – wiadomo.
  4. Ściereczki, chusteczki, ręczniki
    Wszystko z materiału – bez jednorazowej fanaberii.
  5. Z własnym kubkiem
    W podróż z termosem i jajkiem na twardo. Babcina klasyka.
  6. Do naprawy i wymiany
    Cerowanie, odzyskiwanie i naprawianie babci się opłacało.
  7. Bez resztek
    Babcia była mistrzynią kulinarnej kreacji. Nic się u niej nie marnowało – wymienia Majcher.

View this post on Instagram

Babcia zero waste. Wszystkiego, co wiem o niemarnowaniu,nauczyłam się od babci. Mam szczęście, bo miałam od kogo obficie czerpać inspiracje. W obu książkach pisałam o tym, jak ważne są te powroty do korzeni i ile zysku dają w pakiecie. Babcie były zawsze absolutnymi promotorkami idei, która dziś ma swoje hasztagi, produkty i publikacje w mediach. Nie miały pojęcia o katastrofie klimatycznej, dwutlenku węgla, ale intuicyjnie, świadomie i bardzo rozsądnie dbały o środowisko i to, co dostały od natury. Z szacunku dla Ziemi,która żywi Je i Ich rodziny. Potrafiły wykorzystywać niemal wszystko. Nie używały słów w stylu recykling, upcykling, odpady. Nie jadły pomidorów w styczniu, doceniały kiszonki i warzywa korzeniowe. Mogłabym tak wymieniać długo. Najważniejsze inspiracje zebrałam w grafice. Udostępniajcie śmiało. Niech babcie będą dumne, bo mają olbrzymie zasługi w ratowaniu planety, choć zupełnie nie zdają sobie z tego sprawy. Doceniajmy Je! Nie tylko dziś, gdy świętują. A Wy jakie eko nawyki przejęliście od babci? Podzielcie się inspiracjami. #dzienbabci #babcia #babciazerowaste #duma #mojababcia #wykorzystujęniemarnuję #gotujęniemarnuję #recykling #odpady #śmieci #rodzina #ekobabcia #nowaste #lesswaste #ekologiczne #ecolifestyle #tradycja #nowastefood #podajdalej #family #goingtozerowaste

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

A wy czego o byciu zero waste nauczyłyście się od swoich babć?

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Marta Jermaczek-Sitak: Żyjemy w coraz większym stresie, chaosie, lęku i próbujemy sobie z nim poradzić, „porządkując” przyrodę

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

noworodek

Kaya Szulczewska: antynatalizm wywodzi się z empatii i troski, nie jest przeciwko żyjącym, ani nawet pragnącym się rozmnożyć

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

filiżanka z herbatą

Recykling zużytych ekspresówek. Nie wyrzucaj, wykorzystaj

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

„Jedna planeta, jedno dziecko”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje

Śmieci, źródło: Gettyimages.com

Żółty pojemnik na śmieci – czy wiesz, co i jak do niego wrzucać? Czytamy Etykiety wyjaśnia

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

„Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga

Kosmetyczny Adam Słodowy

Kosmetyki domowej roboty – jak zrobić? Przepisy na kosmetyki

Najpopularniejsze

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Ubrania, które nas trują. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

Jak oddychać? Proste ćwiczenie czyni cuda

Jak oddychać? Kasia Bem przedstawia proste ćwiczenie, które czyni cuda

poranne wstawanie

7 rzeczy, które ułatwią poranne wstawanie

Jak poprawić krążenie w nogach? Ćwiczenia, które warto wykonywać

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać