Przejdź do treści

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 prostych sposobów na pogorszenie odporności dziecka
Wabi-sabi, czyli niedoskonałe jest piękne
Koniec hygge, czas na wabi-sabi. Niedoskonałe jest piękne!
Motywacjo, gdzie jesteś!? Co zrobić, by odnaleźć w sobie chęci do działania?
6 mitów o raku, w które nadal wierzymy
Ból pleców ‒ jak sobie pomóc?

Makaron jest niedrogi, prosty w przygotowaniu, odżywczy i uniwersalny smakowo – łatwo komponuje się z większością składników. Pogłoski o jego kaloryczności już dawno zdementowano. Przegląd zaczynamy od makaronu pszennego.

Ten wyrabiany już przez nasze prababcie określamy mianem jajecznego. Dodatek jaj nadawał mu ładną barwę i sprawiał, że jego struktura stawała się delikatniejsza, niestety wzmacniał również kaloryczność pasty. Makaron bez jajek określamy po prostu mianem pszennego.

Ale żeby nie było za łatwo, należy wspomnieć, że makaron makaronowi nierówny. Ten z białej mąki jest uboższy w składniki odżywcze niż ten wyprodukowany w mąki z pełnego przemiału (pszennej razowej – nie mylić z razową żytnią), który jest bogatszy w mikroelementy i błonnik. Makaron pszenny razowy trawi się dłużej, dzięki czemu po jego zjedzeniu dłużej mamy uczucie sytości, sprawia również, że poziom cukru we krwi wolniej wzrasta.

Od „polskiego” makaronu pszennego trzeba odróżnić ten z pszenicy durum, najpopularniejszy we Włoszech. Durum to odmiana pszenicy o twardszych i trochę większych ziarnach, wskutek czego stosuje się rozróżnienie na twardą i miękką pszenicę. Mąkę, jaka powstaje z przemiału tego zboża, określa się mianem semoliny. I tu uwaga: polscy producenci często mylnie nazywają semoliną kaszę mannę, która nie jest produkowana z durum, lecz z naszej polskiej pszenicy.

Dzięki twardości pszenicy durum makaron z niej wykonany jest bardziej sprężysty, mniej klei się po ugotowaniu i ma piękny żółty kolor (mimo braku jajek). Nas oczywiście najbardziej interesują jego wartości odżywcze i jak się okazuje, również w tej działce wygrywa pasta z semoliny. Zawiera ona bowiem więcej błonnika, białka, fosforu, potasu, żelaza, miedzi, cynku czy kwasu foliowego niż ta na bazie zwykłej pszenicy. Jest również bogata w witaminy z grupy B, a dzięki obecności luteiny wspomaga wzrok i opóźnia procesy starzenia. Makaron z mąki durum ma mniej kalorii niż ten ze zwykłej oraz niski indeks glikemiczny. Ważne, by nie rozgotować makaronu, bo wówczas jego indeks glikemiczny rośnie! Optymalny czas gotowania pasty to 9–12 minut. Znany wszystkim zwrot al dente jest więc tu kluczem do zachowania wartości odżywczych makaronu (każdego!). Dobry makaron nie wymaga dodatku oleju, wystarczy, by gotował się w dużej ilości lekko osolonej wody (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).

Niestety, pszenica durum nie nadaje się do uprawy w naszej strefie klimatycznej, za to świetnie przyjęła się w basenie Morza Śródziemnego, Kanady czy Argentyny. Jesteśmy więc „skazani” na semolinę sprowadzaną np. z Włoch, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

W ramach walki z jesienną szarugą polecam makaron z dyniowym pesto z dodatkiem orzechów włoskich i z zielonym akcentem – pietruszką.

Pesto z pieczonej dyni z orzechami włoskimi i pietruszką

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Składniki (na 4 porcje)

na pesto:

– 1 mała dynia o wadze ok. 1 kg
– 4 łyżki tartego parmezanu
– 3–4 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz

makaron:

– 4 porcje pszennego makaronu razowego lub durum, ugotowanego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu

dodatki:

– 1/2 pęczka kolendry
– garść orzechów włoskich

Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy z niej pestki. Połówki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. przez mniej więcej 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy dynię do ostygnięcia.

W blenderze umieszczamy słonecznik, czosnek, parmezan, oliwę i cytrynę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy wydrążony miąższ z dyni i miksujemy jeszcze chwilę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Gorący makaron mieszamy z pesto, posypujemy orzechami włoskimi i kolendrą. Makaron można skropić przed podaniem odrobiną oliwy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Joga powięziowa

„Na zajęciach jogi powięziowej masz czas, żeby zastanowić się, co się dzieje w twoim ciele, a ciało jest nośnikiem tego, co w głowie i w sercu” – mówi Patrycja Adaszewska, trenerka jogi powięziowej.

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Aneta Cybula

„Jak ktoś dobrze wygląda, ładnie pachnie i umie się wysłowić, to nie może mieć HIV – osoby, które myślą w ten sposób, trafiają do szpitala już na etapie AIDS” – mówi dr Aneta Cybula, specjalistka chorób zakaźnych

Została mamą w wieku 16 lat

„Kobiety 30-letnie piszą do mnie, że jestem gówniarą i niepotrzebnie się chwalę synem. Że powinnam siedzieć w domu, zamiast wypisywać bzdury” – mówi Patrycja Koziej, która urodziła syna w wieku 16 lat

Zainteresują cię również:

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Przepisy z owocu czarnego bzu – poznaj trzy wyjątkowe propozycje

Wegeburgery z prawdziwkami

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?