Przejdź do treści

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?
Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze? Źródło: istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krowa za bramą
Hodowla zwierząt wyrządza większe szkody dla klimatu niż auta, podaje raport Greenpeace
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie

Cydr zawdzięcza swoje właściwości jabłkom. Jako niskoprocentowy napój o orzeźwiającym smaku i aromatycznym zapachu jest świetną alternatywą dla innych trunków. Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po piwie. Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów. Jeśli lubisz cydr lubelski sprawdź, co pijesz i jak możesz zrobić cydr w domu.

Co to jest cydr?

Cydr ‒ najmodniejszy napój tego lata ‒ to po prostu sok wyciśnięty z jabłek, fermentowany tak jak wino. W Polsce nazywany jest jabłecznikiem, ale nie należy mylić go z winem jabłkowym, które przed fermentacją jest dosładzane cukrem i ma więcej alkoholu (9‒18 proc). Cydr jest niskoprocentowym alkoholem (1,2 – 8,5%) o złotej barwie, świeżym aromacie i owocowym smaku.

Najbardziej popularnym w Polsce cydrem jest cydr lubelski. Na lubelszczyźnie znajduje się ponad 22 tysiące hektarów sadów, z których zbiera się 500 tys ton jabłek rocznie. W skład cydru lubelskiego wchodzi jedynie świeżo tłoczony sok z polskich jabłek. Cydr lubelski ma 4,5 % alkoholu, nie zawiera barwników i konserwantów. W 100 mililitrowej butelce znajdują się 53 kalorie. Cydr lubelski produkuje się z jabłek antonówek oraz odmiany Red Love. Można też spotkać cydr lubelski z dodatkiem miodu albo… cydr z gruszek. Rzadziej spotykanym cydrem jest cydr sopocki. Jest to półsłodki/ półwytrawny napój o lekko kwaskowym smaku.

Jak się robi cydr z jabłek?

Cydr wytwarzany jest metodami tradycyjnymi lub przemysłowymi. W produkcji tradycyjnej cydr powstaje w dwóch etapach:

  • Etap pierwszy –  owoce zostają zmiażdżone przy pomocy prasy mechanicznej, dzięki czemu z jabłek zostaje wyciśnięty sok.
  • Etap drugi –  fermentacja. Przy udziale drożdży cukry są przekształcane w etanol (fermentacja alkoholowa). Następnie kwas jabłkowy zostaje konwertowany w kwas mlekowy (fermentacja jabłkowo- mlekowa). Dzięki temu procesowi cydr staje się mniej kwasowy.

W produkcji przemysłowej wykorzystywany jest tylko jeden etap – fermentacja alkoholowa.

Jak zrobić domowy cydr?

Domowy cydr można zrobić w bardzo prosty sposób korzystając z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 25 kg owoców: około 40% jabłek kwaśnych oraz 60% słodkich
  • drożdże
  • pożywka dla drożdży

Sposób wykonania:

Jabłka trzeba umyć, pokroić (owoców nie obieramy ze skórki, aby nie utracić składników aromatycznych i garbników) i wycisnąć w sokowirówce. Owoce można również zmiażdżyć przy pomocy prasy. Jeśli odstawimy sok na 2-3 godziny do lodówki, będziemy mogli ściągnąć z niego tworzący się u góry „kożuch”, co sprawi, że cydr będzie bardziej klarowny. Moszcz przelewamy do tzw. balona, dodajemy drożdże i pożywkę i pozostawiamy w miejscu o temperaturze 20-24 stopnie Celsjusza. Po upływie 2-3 tygodni, w czasie których zaszła fermentacja, przelewamy cydr znad osadu i pozostawiamy na kolejne 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu. Ostatnim etapem jest przelanie cydru do butelek. Cydr jest gotowy do picia, ale najlepiej smakuje z dodatkiem cytryny i mięty.

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Ile kalorii ma jabłko a ile cydr?

Jedno małe jabłko (100 g) ma około 50 kalorii, średniej wielkości jabłko (150g) – 75 kalorii. Duże jabłko waży średnio 200g i dostarcza około 100 kcal. Jabłko bez skórki i ogryzka traci około 25% swojej masy, więc 100 gramowe obrane jabłko ma 37,5 kalorii. Na 100 gram owoca znajdziemy w nim 10 gramów węglowodanów, 2 gramy błonnika oraz 0,4 grama białka. A ile kalorii mają suszone jabłka? Zdecydowanie więcej. Jeden plasterek suszonego jabłka (10 gram) ma 26 kcal i 5 gramów węglowodanów. Tymczasem szklanka cydru (200 ml) to 70‒80 kcal (zależnie od jego poziomu wytrawności).

 

Cydr ‒ konkurencja dla wina i piwa

Wino jest dwa razy mocniejsze od cydru (zawiera 11‒16 proc. alkoholu, cydr ‒ 1,2-8,5 proc.), a także dwa razy bardziej kaloryczne – zawiera 150 kcal w 200 ml. Zatem jeśli szukamy chłodnego orzeźwienia, cydr wydaje się lepszym wyborem. I to nie tylko na imprezę, ale i na piknik lub grilla.

Cydr ma niższy indeks glikemiczny (40 IG) od piwa (110 IG). Indeks glikemiczny wina wytrawnego wynosi 0, wina czerwonego półsłodkiego i słodkiego – 30, a wina białego półsłodkiego lub słodkiego – 50. Im wyższa zawartość węglowodanów, tym wyższy indeks glikemiczny napoju. Im niższy indeks glikemiczny potraw i napojów, tym mniejsze wahania glukozy we krwi i zdrowiej dla naszej trzustki. Piwo zawiera maltozę, czyli cukier, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi i powoduje m.in. senność. Wyzwala także natychmiastową reakcję trzustki, która za pomocą insuliny próbuje obniżyć poziom cukru w organizmie, czego następstwem jest z kolei pobudzenie apetytu. Jabłecznik, w przeciwieństwie do piwa, jest bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu.

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Źródło: shutterstock.com

 

Wino także ma wiele zalet. Naukowcy udowodnili, że czerwone wino pite w niewielkich ilościach zwalcza stany zapalne, wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki ‒ polifenole zawarte w skórkach i pestkach czerwonych winogron zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pytanie, czy czerwone wino sprawdzi się jako orzeźwiający trunek w upały. Niekoniecznie. Białe, częściej serwowane w gorące dni, ma już mniej dobroczynnych właściwości. Poza tym gdy termometr pokazuje 28 st. C, alkohol szybciej uderza do głowy.

nalewka cytrynówka

Gdzie kupić cydr?

Polskiego jabłecznika dobrej jakości, który nie smakuje jak oranżada, szukaj raczej w sklepach specjalistycznych z winami (także internetowych) lub bezpośrednio u małych producentów, a nie na półkach w dyskontach. Zawsze czytaj etykiety. Jeśli napój zawiera coś więcej prócz soku jabłkowego, lepiej odpuść, chyba że jesteś fanem niezdrowych dosładzanych gazowanych drinków. Bogatą ofertę cydrów mają też sklepy z produktami z Anglii i Francji ‒ te kraje słyną z produkcji (i konsumpcji) cydru.

Czy cydr jest zdrowy?

Właściwości cydru lubelskiego jak i cydrów pochodzących z innych produkcji są obiecujące. Jak udowodnili naukowcy z Campden Brewing Research International, niezależnej brytyjskiej organizacji zajmującej się badaniami żywności i napojów, pół litra cydru ma tyle samo przeciwutleniaczy (kemferol, kwercetyna, katechina) co kieliszek wina. Przeciwutleniacze regulują poziom cholesterolu we krwi, a witaminy C, E i beta-karoten zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i procesy zapalne prowadzące do wielu chorób, m.in. nowotworów.

Spożywanie cydru w umiarkowanej ilości zmniejsza ryzyko powstawania guzów nowotworowych, miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Dodatkowo zawarte w cydrze kwasy działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.W wersji wytrawnej cydr może z powodzeniem zastąpić wino do obiadu oraz przekąsek z wędlin i serów pleśniowych, a w wersji półwytrawnej lub słodkiej będzie świetny do ciast i deserów.

Bibliografia:

[1] Majda D., „Cydr to cydr”, Przegląd Gastronomiczny, 2013.

[2] Paulina Wiza i wsp., “ Wytłoki winogronowe jako dodatek do produkcji cydru domowego”, Postępy Tech. Przetwórstwa Spożyuwczego, vol. 2, 2018.

[3] Dobrawa Kwaśniewska and Daria Wieczorek, “Ocena właściwości przeciwutleniających cydrów”, ŻYWNOŚĆ. Nauk. Technol. Jakość, vol. 6, no. 109, pp. 80–89, 2016.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta, która nie chce się budzić

Aspiryna na kaca. Czy brać ją i inne leki po alkoholu?

Wino – wiesz, ile możesz wypić? Sprawdź, ile ma procent

Ile można wypić?

Ile alkoholu mogę wypić?

7 mitów o alkoholu

Piwko po treningu. Czy wysiłek i alkohol to dobre połączenie?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Drink w ciągu dnia? To, kiedy sięgasz po alkohol, ma duże znaczenie

Po winie zawsze boli cię głowa? Znamy winowajcę

Alkohol jest dobry dla zdrowia? Najnowsze badania wskazują na jego wpływ na funkcje poznawcze

Ile to “za dużo” alkoholu? Sprawdź, jak procenty wpływają na organizm

Wieczór bez kieliszka wina nie istnieje? Sprawdź, co się dzieje, gdy pijesz codziennie

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

alkohol

Skutki picia alkoholu. Co się dzieje, gdy sięgasz po niego codziennie?

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Twoje dziecko, partner czy inna bliska ci osoba nadużywa alkoholu lub narkotyków? O tym, jakie masz prawa i w jaki sposób możesz pomóc, mówi adwokat Ilona Grembowska

Czy alkohol tuczy?

Czy alkohol tuczy? Zbyt częste spożywanie alkoholu pogarsza wydolność, ale co ze spalaniem tkanki tłuszczowej?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Alkohol a metryka

Alkohol a metryka. Im więcej mamy lat, tym mniej nam potrzeba?

Złe nawyki, które odbierają ci energię. Zobacz, czego warto się pozbyć

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?