Przejdź do treści

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Jedz jabłka, a pij… cydr!
Cydr - wyciśnięty sok z jabłek, fermentowany tak jak wino. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza
„Żyję w ciągłym strachu” Jak przestać się bać? Pytamy psychologów

Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po piwie. Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów. Lubisz jabłka? Polubisz i cydr. Nie lubisz jabłek? I tak możesz polubić cydr.

Cydr wygrywa z piwem

Cydr ‒ najmodniejszy napój tego lata ‒ to po prostu sok wyciśnięty z jabłek, fermentowany tak jak wino. W Polsce nazywany jabłecznikiem, ale nie należy mylić go z winem jabłkowym, które przed fermentacją jest dosładzane cukrem i ma więcej alkoholu (9‒18 proc.) oraz dużo więcej kalorii. Szklanka cydru (200 ml) to 70‒80 kcal (zależnie od jego poziomu wytrawności). To 10‒20 kalorii mniej niż szklanka jasnego piwa, przy czym warto pamiętać, że piwo zawiera maltozę, czyli cukier o bardzo wysokim indeksie glikemicznym (110 IG), który szybko podnosi poziom glukozy we krwi i powoduje m.in. senność. Wyzwala także natychmiastową reakcję trzustki, która za pomocą insuliny próbuje obniżyć poziom cukru w organizmie, czego następstwem jest z kolei pobudzenie apetytu. Cydr ma niższy indeks glikemiczny (40 IG) od piwa, a im niższy indeks glikemiczny potraw i napojów, tym mniejsze wahania glukozy we krwi i zdrowiej dla naszej trzustki. Poza tym jabłecznik, odwrotnie niż piwo, jest bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu. Punkt dla cydru!

Cydr ‒ konkurencja dla wina

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Naukowcy udowodnili, że czerwone wino pite w niewielkich ilościach zwalcza stany zapalne, wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki ‒ polifenole zawarte w skórkach i pestkach czerwonych winogron zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pytanie, czy czerwone wino sprawdzi się jako orzeźwiający trunek w upały. Niekoniecznie. Białe, częściej serwowane w gorące dni, ma już mniej dobroczynnych właściwości. Poza tym gdy termometr pokazuje 28 st. C, alkohol szybciej uderza do głowy. A wino jest dwa razy mocniejsze od cydru (zawiera 11‒16 proc. alkoholu, cydr ‒ 3‒7 proc.), a także jest dwa razy bardziej kaloryczne ‒ 150 kcal w 200 ml. Zatem jeśli szukamy chłodnego orzeźwienia, cydr wydaje się lepszym wyborem. I to nie tylko na imprezę, piknik i do grilla. W wersji wytrawnej może z powodzeniem zastąpić wino do obiadu oraz przekąsek z wędlin i serów pleśniowych, a w wersji półwytrawnej lub słodkiej będzie świetny do ciast i deserów. Podobnie jak wino zawiera antyoksydanty (witaminy C, E i beta-karoten), które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i procesy zapalne prowadzące do wielu chorób, m.in. nowotworów. Jak udowodnili naukowcy z Campden Brewing Research International, niezależnej brytyjskiej organizacji zajmującej się badaniami żywności i napojów, pół litra cydru ma tyle samo przeciwutleniaczy co kieliszek wina. A dodatkowo zawiera kwasy, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Kolejny punkt dla cydru!

Cydr – dobry, bo polski

Polskiego jabłecznika dobrej jakości, który nie smakuje jak oranżada, szukaj raczej w sklepach specjalistycznych z winami (także internetowych) lub bezpośrednio u małych producentów, a nie na półkach w dyskontach. Zawsze czytaj etykiety. Jeśli napój zawiera coś więcej prócz soku jabłkowego, lepiej odpuść, chyba że jesteś fanem niezdrowych dosładzanych gazowanych drinków. Bogatą ofertę cydrów mają też sklepy z produktami z Anglii i Francji ‒ te kraje słyną z produkcji (i konsumpcji) cydru. Jednak jeśli jesz jabłka na złość Putinowi, to wybierz jabłecznik z Polski, który nie ustępuje jakością i smakiem zagranicznym cydrom. A niedługo może być też tańszy. Polska jest największym w Europie producentem jabłek, a w związku z rosyjskim embargiem na jabłka polski rząd rozważa zmniejszenie lub zawieszenie akcyzy na cydr.

And the winner is…

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Kobieta pijąca wino

5 mitów na temat alkoholizmu – obalamy wraz z psychiatrą

karmienie piersią Google

Karmienie piersią a…? Promotorka karmienia piersią odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Twój chłopak jest w okolicach 30? Jeśli tak, powinien przeczytać ten tekst

Budzisz się na kacu i sięgasz po tabletki przeciwbólowe? Lekarz rodzinny Monika Piecuch-Kilarowska tłumaczy po ilu godzinach od picia alkoholu można wziąć leki

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, pijąc wino albo piwo, usprawiedliwia się, że nie ma problemu, bo nie pije wódki”. Terapeuta uzależnień o alkoholizmie kobiet

Masło jabłkowe czyli kanapkowa rewolucja

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…

7 nawyków, które odbierają ci energię. Warto się ich pozbyć

„Co piąta kobieta okazyjnie spożywa napoje alkoholowe przez cały okres ciąży”. Co się dzieje wtedy z twoim organizmem?

Dwie kobiety wznoszące toast winkiem

Po lampce wina oblewasz się rumieńcem i kichasz? Alergolog wyjaśnia, o czym świadczą te objawy

Miksujemy: koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Jak uleczyć sylwestrowego kaca?

10 niezdrowych wieczornych nawyków

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 rzeczy, których nie cierpi twój żołądek

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

Piwko po treningu? Lepiej nie…

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

Pokochaj białe owoce i warzywa!

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Trzymaj się ciepło! - obalamy mity

4 mity na temat ciepła

Leki plus alkohol = niebezpieczne związki