Przejdź do treści

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Jedz jabłka, a pij… cydr!
Cydr - wyciśnięty sok z jabłek, fermentowany tak jak wino. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po piwie. Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów. Lubisz jabłka? Polubisz i cydr. Nie lubisz jabłek? I tak możesz polubić cydr.

Cydr wygrywa z piwem

Cydr ‒ najmodniejszy napój tego lata ‒ to po prostu sok wyciśnięty z jabłek, fermentowany tak jak wino. W Polsce nazywany jabłecznikiem, ale nie należy mylić go z winem jabłkowym, które przed fermentacją jest dosładzane cukrem i ma więcej alkoholu (9‒18 proc.) oraz dużo więcej kalorii. Szklanka cydru (200 ml) to 70‒80 kcal (zależnie od jego poziomu wytrawności). To 10‒20 kalorii mniej niż szklanka jasnego piwa, przy czym warto pamiętać, że piwo zawiera maltozę, czyli cukier o bardzo wysokim indeksie glikemicznym (110 IG), który szybko podnosi poziom glukozy we krwi i powoduje m.in. senność. Wyzwala także natychmiastową reakcję trzustki, która za pomocą insuliny próbuje obniżyć poziom cukru w organizmie, czego następstwem jest z kolei pobudzenie apetytu. Cydr ma niższy indeks glikemiczny (40 IG) od piwa, a im niższy indeks glikemiczny potraw i napojów, tym mniejsze wahania glukozy we krwi i zdrowiej dla naszej trzustki. Poza tym jabłecznik, odwrotnie niż piwo, jest bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu. Punkt dla cydru!

Cydr ‒ konkurencja dla wina

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Naukowcy udowodnili, że czerwone wino pite w niewielkich ilościach zwalcza stany zapalne, wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki ‒ polifenole zawarte w skórkach i pestkach czerwonych winogron zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pytanie, czy czerwone wino sprawdzi się jako orzeźwiający trunek w upały. Niekoniecznie. Białe, częściej serwowane w gorące dni, ma już mniej dobroczynnych właściwości. Poza tym gdy termometr pokazuje 28 st. C, alkohol szybciej uderza do głowy. A wino jest dwa razy mocniejsze od cydru (zawiera 11‒16 proc. alkoholu, cydr ‒ 3‒7 proc.), a także jest dwa razy bardziej kaloryczne ‒ 150 kcal w 200 ml. Zatem jeśli szukamy chłodnego orzeźwienia, cydr wydaje się lepszym wyborem. I to nie tylko na imprezę, piknik i do grilla. W wersji wytrawnej może z powodzeniem zastąpić wino do obiadu oraz przekąsek z wędlin i serów pleśniowych, a w wersji półwytrawnej lub słodkiej będzie świetny do ciast i deserów. Podobnie jak wino zawiera antyoksydanty (witaminy C, E i beta-karoten), które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i procesy zapalne prowadzące do wielu chorób, m.in. nowotworów. Jak udowodnili naukowcy z Campden Brewing Research International, niezależnej brytyjskiej organizacji zajmującej się badaniami żywności i napojów, pół litra cydru ma tyle samo przeciwutleniaczy co kieliszek wina. A dodatkowo zawiera kwasy, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Kolejny punkt dla cydru!

Cydr – dobry, bo polski

Polskiego jabłecznika dobrej jakości, który nie smakuje jak oranżada, szukaj raczej w sklepach specjalistycznych z winami (także internetowych) lub bezpośrednio u małych producentów, a nie na półkach w dyskontach. Zawsze czytaj etykiety. Jeśli napój zawiera coś więcej prócz soku jabłkowego, lepiej odpuść, chyba że jesteś fanem niezdrowych dosładzanych gazowanych drinków. Bogatą ofertę cydrów mają też sklepy z produktami z Anglii i Francji ‒ te kraje słyną z produkcji (i konsumpcji) cydru. Jednak jeśli jesz jabłka na złość Putinowi, to wybierz jabłecznik z Polski, który nie ustępuje jakością i smakiem zagranicznym cydrom. A niedługo może być też tańszy. Polska jest największym w Europie producentem jabłek, a w związku z rosyjskim embargiem na jabłka polski rząd rozważa zmniejszenie lub zawieszenie akcyzy na cydr.

And the winner is…

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Piwko po treningu? Lepiej nie…

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Trzymaj się ciepło! - obalamy mity

4 mity na temat ciepła

Leki plus alkohol = niebezpieczne związki

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

Problem z alkoholem ‒ 8 sygnałów ostrzegawczych

7 kłamstw, które odbijają się na twoim zdrowiu

Kac Vegan

5 mitów na temat alkoholizmu

6 produktów, które mogą powodować raka

Jak uleczyć sylwestrowego kaca?

Top 5 leków bez recepty, których lepiej nie łączyć z alkoholem