Przejdź do treści

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Jedz jabłka, a pij… cydr!
Cydr - wyciśnięty sok z jabłek, fermentowany tak jak wino. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po piwie. Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów. Lubisz jabłka? Polubisz i cydr. Nie lubisz jabłek? I tak możesz polubić cydr.

Cydr wygrywa z piwem

Cydr ‒ najmodniejszy napój tego lata ‒ to po prostu sok wyciśnięty z jabłek, fermentowany tak jak wino. W Polsce nazywany jabłecznikiem, ale nie należy mylić go z winem jabłkowym, które przed fermentacją jest dosładzane cukrem i ma więcej alkoholu (9‒18 proc.) oraz dużo więcej kalorii. Szklanka cydru (200 ml) to 70‒80 kcal (zależnie od jego poziomu wytrawności). To 10‒20 kalorii mniej niż szklanka jasnego piwa, przy czym warto pamiętać, że piwo zawiera maltozę, czyli cukier o bardzo wysokim indeksie glikemicznym (110 IG), który szybko podnosi poziom glukozy we krwi i powoduje m.in. senność. Wyzwala także natychmiastową reakcję trzustki, która za pomocą insuliny próbuje obniżyć poziom cukru w organizmie, czego następstwem jest z kolei pobudzenie apetytu. Cydr ma niższy indeks glikemiczny (40 IG) od piwa, a im niższy indeks glikemiczny potraw i napojów, tym mniejsze wahania glukozy we krwi i zdrowiej dla naszej trzustki. Poza tym jabłecznik, odwrotnie niż piwo, jest bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu. Punkt dla cydru!

Cydr ‒ konkurencja dla wina

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Naukowcy udowodnili, że czerwone wino pite w niewielkich ilościach zwalcza stany zapalne, wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki ‒ polifenole zawarte w skórkach i pestkach czerwonych winogron zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pytanie, czy czerwone wino sprawdzi się jako orzeźwiający trunek w upały. Niekoniecznie. Białe, częściej serwowane w gorące dni, ma już mniej dobroczynnych właściwości. Poza tym gdy termometr pokazuje 28 st. C, alkohol szybciej uderza do głowy. A wino jest dwa razy mocniejsze od cydru (zawiera 11‒16 proc. alkoholu, cydr ‒ 3‒7 proc.), a także jest dwa razy bardziej kaloryczne ‒ 150 kcal w 200 ml. Zatem jeśli szukamy chłodnego orzeźwienia, cydr wydaje się lepszym wyborem. I to nie tylko na imprezę, piknik i do grilla. W wersji wytrawnej może z powodzeniem zastąpić wino do obiadu oraz przekąsek z wędlin i serów pleśniowych, a w wersji półwytrawnej lub słodkiej będzie świetny do ciast i deserów. Podobnie jak wino zawiera antyoksydanty (witaminy C, E i beta-karoten), które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i procesy zapalne prowadzące do wielu chorób, m.in. nowotworów. Jak udowodnili naukowcy z Campden Brewing Research International, niezależnej brytyjskiej organizacji zajmującej się badaniami żywności i napojów, pół litra cydru ma tyle samo przeciwutleniaczy co kieliszek wina. A dodatkowo zawiera kwasy, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Kolejny punkt dla cydru!

Cydr – dobry, bo polski

Polskiego jabłecznika dobrej jakości, który nie smakuje jak oranżada, szukaj raczej w sklepach specjalistycznych z winami (także internetowych) lub bezpośrednio u małych producentów, a nie na półkach w dyskontach. Zawsze czytaj etykiety. Jeśli napój zawiera coś więcej prócz soku jabłkowego, lepiej odpuść, chyba że jesteś fanem niezdrowych dosładzanych gazowanych drinków. Bogatą ofertę cydrów mają też sklepy z produktami z Anglii i Francji ‒ te kraje słyną z produkcji (i konsumpcji) cydru. Jednak jeśli jesz jabłka na złość Putinowi, to wybierz jabłecznik z Polski, który nie ustępuje jakością i smakiem zagranicznym cydrom. A niedługo może być też tańszy. Polska jest największym w Europie producentem jabłek, a w związku z rosyjskim embargiem na jabłka polski rząd rozważa zmniejszenie lub zawieszenie akcyzy na cydr.

And the winner is…

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Pexels.com

Mój partner/partnerka jest DDA (Dorosłe Dziecko Alkoholików). Co mogę zrobić, by żyło nam się lepiej?

dda para

Jesteś DDA (Dorosłym Dzieckiem Alkoholika)? Zobacz, jakich błędów w związku powinnaś unikać

alkohol

5 rzeczy, które dzieją się z tobą, gdy codziennie pijesz alkohol

istockphoto.com

6 grzechów, które w lecie rujnują zdrowie

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

Problem z alkoholem. Sprawdź 8 sygnałów ostrzegawczych, by wiedzieć, czy ciebie też dotyczy

Kobieta prowadzi auto. Obok siedzi mężczyzna, który śpi, opierając sie o ramię kobiety

Niewyspana nie siadaj za kierownicę! Brak snu działa jak alkohol

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Trzy kobiety stoją przy barze w klubie, jeda pije drinka. Śmieją sie i rozmawiają

Leki plus alkohol to zawsze niebezpieczne związki? Sprawdź, które lekarstwa nie lubią się z wyskokowymi trunkami

Czy w ciąży można…? – odpowiada lekarz Łukasz Stelmaszczyk

Jabłka z niespodzianką. Nasz narodowy owoc w nietypowym wydaniu

Mity na temat kaca. Zobacz, czego nie robić, by nie pogorszyć swojego stanu

karmienie piersią Google

Karmienie piersią a…? Promotorka karmienia piersią odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Twój chłopak jest w okolicach 30? Jeśli tak, powinien przeczytać ten tekst

Budzisz się na kacu i sięgasz po tabletki przeciwbólowe? Lekarz rodzinny Monika Piecuch-Kilarowska tłumaczy po ilu godzinach od picia alkoholu można wziąć leki

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, pijąc wino albo piwo, usprawiedliwia się, że nie ma problemu, bo nie pije wódki”. Terapeuta uzależnień o alkoholizmie kobiet

Masło jabłkowe czyli kanapkowa rewolucja

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…

7 nawyków, które odbierają ci energię. Warto się ich pozbyć

„Co piąta kobieta okazyjnie spożywa napoje alkoholowe przez cały okres ciąży”. Co się dzieje wtedy z twoim organizmem?