Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Jeśli nie ukochaliście sobie lunchów w wersji wege, a chcecie przygotowywać je sami i nie spędzać nad tym całego wieczoru – oto propozycja dla was. Trzy rewelacyjne mięsne lunche do zrobienia w 10 minut!

Wszyscy wiemy, że najlepiej przygotować lunch samemu – wtedy wiemy, co jemy. Wielu z was przygotowanie posiłku, który zawiera mięso, może się kojarzyć z godzinami spędzonymi w kuchni. A ślęczenie w kuchni jest akurat ostatnią aktywnością, na którą mamy ochotę po ciężkim dniu w pracy. Mamy dobrą wiadomość ‒ kluczem do sukcesu jest prostota! Tak naprawdę trochę zdrowych składników i kilka minut spędzonych w kuchni wystarczy, żeby z czystym sumieniem i stuprocentową pewnością co do jakości składników pożywić się w pracy, w drodze czy w innych okolicznościach poza domem.

Oto trzy proste przepisy, których czas wykonania nie przekracza 10 minut, a efekty wzbudzą zazdrość kolegów i koleżanek spoglądających na wasze talerze lub pojemniki znad styropianowych pudełek z obiadami na dowóz. Każdy z przepisów jest zgodny z zasadami paleo, a więc przeznaczony dla typowych mięsożerców unikających produktów zbożowych i mlecznych. W każdym z nich znajdziecie za to warzywa, o których musimy pamiętać, komponując swój codzienny jadłospis.

Paleo burger

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki:

- ok. 150 g mielonego mięsa wołowego (tłustego, np. karkówki)
- 2 grube plastry dużego bakłażana
- 2‒3 plastry pomidora
- czerwona cebula
- sałata lub świeży jarmuż
- 1 łyżeczka majonezu (najlepiej domowego, bez dodatku cukru)
- odrobina oliwy
- sól, pieprz

Bakłażan powinien być jak największy, żeby dobrze spełniał funkcję bułki – bo właśnie w tej roli wystąpi. Ukrojone plastry nacieramy solą i skrapiamy oliwą z każdej strony. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z każdej strony, aż trochę się przypieką i zmiękną.

Z mięsa formujemy burgera o średnicy nieco większej niż plastry bakłażana (skurczy się podczas smażenia) i przyprawiamy pieprzem. Wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla i smażymy z każdej strony ok. 2 minut. Ściągamy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez mniej więcej 1 minutę.

Na plastrze bakłażana układamy mięso i pozostałe składniki w dowolnej kolejności, nakładamy majonez i przykrywamy drugim plastrem. Gotowego burgera możemy wzmocnić patyczkiem do szaszłyków. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Lunch dla wegan

Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne...
Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje!

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wakacje jeszcze się nie skończyły! Walizki spakowane? Pora przygotować coś na ząb na drogę, żeby nie...
Wakacje jeszcze się nie skończyły! Walizki spakowane? Pora przygotować coś na ząb na drogę, żeby nie skończyło się na hot dogu na stacji benzynowej. Oto nasz autorski podróżniczy lunch box. To, co w środku, świetnie wygląda i świetnie smakuje.

GALERIA: Kreatywnie w porze lunchu

Kolejny nudny lunch w pracy z niezmiennym od miesiąca menu? Fotograf Brock Davies musiał nudzić się podwójnie,...
Kolejny nudny lunch w pracy z niezmiennym od miesiąca menu? Fotograf Brock Davies musiał nudzić się podwójnie, skoro wyczarował z warzyw i przekąsek minimalistyczne obrazy z przymrużeniem oka komentujące rzeczywistość.

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Nowy raport WHO na temat rakotwórczych właściwości mięsa wywołał lekką...
Nowy raport WHO na temat rakotwórczych właściwości mięsa wywołał lekką panikę. Czy naprawdę powinniśmy się bać?