Przejdź do treści

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe
Mleko migdałowe ma wyczuwalną orzechową nutę, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie
Detoks? Naturalnie! Zobacz, jak zrobiła to Kasia Bem
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?

Z całą pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich… Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Na pierwszy ogień sprawdzamy dla was mleko migdałowe.

Mleko migdałowe jest dużo smaczniejsze niż mleko krowie. Jest produktem pierwszego wyboru dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na soję i będących na diecie bezglutenowej. To także znakomita alternatywa dla wegan i osób pozostających na diecie bezmlecznej. Możemy je kupić w sklepie lub zrobić sami. To dość proste.

2 kubki łuskanych migdałów należy dokładnie zmielić (tak, by przypominały mąkę), a następnie zalać 3 kubkami wrzącej wody i pozostawić do namoknięcia prze 15 minut (raz na jakiś czas mieszając). Teraz wystarczy już tylko odcedzić mleczko i zawiesinę. Tej ostatniej możemy użyć jako cudownie nawilżającego… peelingu do twarzy.

Plusy:
* Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny (krowie mleko ją zawiera) – ciężkostrawnego białka, które uznaje się za winne rozwoju chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet schizofrenii.
* Mleko migdałowe jest bardzo bogate w witaminę E – skuteczny przeciwutleniacz, który chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. A to właśnie one odpowiadają za zachodzące w organizmie procesy starzenia! Witamina E jako jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów może nas także ustrzec przed rakiem.
* Ma mnóstwo minerałów: mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń.
* Wbrew opiniom, że mleko migdałowe jest tłuste, jest to tłuszcz niegroźny: ze wszystkich zamienników krowiego mleka właśnie mleko migdałowe jest najbogatsze w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe (np. Omega-3): skuteczny oręż w walce z cholesterolem.
* Ma też mniej kalorii niż mleko krowie i inne „mleka” – jest wręcz polecane osobom walczącym z nadwagą.
* Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.

Minusy:

* Na mleko migdałowe powinny uważać osoby uczulone na orzechy.
* By cieszyć się z jego dobroczynnych właściwości, należałoby pić go bardzo dużo! O wiele szybciej zobaczymy efekty zdrowotne, regularnie jedząc zwykłe migdały.
* Cena mleka migdałowego w kartonie bywa zastraszająca – o wiele prościej zrobić je w domu!

Smak: doskonałe w smaku, słodkawe, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Czasem (szczególnie to domowej roboty) przypomina marcepan. Konsystencję, podobnie jak mleko krowie, ma aksamitną i zawiesistą.

Zastosowanie: mleko migdałowe pasuje do kawy, do płatków śniadaniowych, znakomicie nadaje się na śniadanie dla dzieci.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta ze zgagą

Zgaga – przyczyny powstawania. Oto 5 sytuacji gwarantujących palenie w przełyku

Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta

Refluks żołądkowo-przełykowy: jakie są objawy? Czego powinnaś unikać?

matka zmęczona dzieci

Jej deficyt może być przyczyną ciągłego zmęczenia. Poznaj 7 sygnałów niedoboru witaminy B12

Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

dyspepsja - ból nad brzuchem

Dyspepsja – charakterystyka schorzenia, przyczyny i objawy. Jak przebiega leczenie dyspepsji?

ból brzucha nerwica

Nerwica żołądka – jakie są objawy choroby?

Produkty, które można jeść przy wrzodach

Wrzody żołądka – dieta. Co wolno jeść, a czego unikać?

Matka podaje leki synowi choremu na zapalenie krtani

Zapalenie krtani – leczenie u dzieci i dorosłych. Domowe sposoby kuracji

Lekarka bada kobietę, która ma objawy zapalenia krtani

Zapalenie krtani – objawy ostrego i przewlekłego zapalenia krtani

Kobieta z refluksem żołądkowo-przełykowym uciska klatkę piersiową

Refluks żołądkowo-przełykowy ‒ leczenie choroby za pomocą diety i ziół

Kobieta z objawami refluksu

Refluks ‒ objawy choroby u dzieci i dorosłych. Diagnostyka i leczenie choroby refluksowej

Niemowlak z refluksem w ramionach matki

Refluks u niemowlaka – co to jest? Objawy i leczenie refluksu

Mężczyzna z refluksem trzyma opakowanie z jedzeniem dietetycznym

Refluks – dieta. Co można jeść, stosując dietę refluksową?

Mężczyzna trzyma się za brzuch, bo ma refluks żołądka

Refluks żołądka – objawy, przyczyny, leczenie. Zioła i leki na refluks żołądka

Masaż twarzy. Ćwiczenia na ujędrnienie, odmłodzenie i odprężenie

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

5 właściwości kwasu hialuronowego, które powinieneś znać

Ból gardła – to nie zawsze infekcja

Dlaczego nie warto się przejadać? (nie chodzi o kilogramy!)

Zgaga pali i piecze – co robić?

Smog. Jest się czego bać?

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?