
Witaminy
Witaminy to drobnocząsteczkowe organiczne składniki diety człowieka. Dzielą się na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zapotrzebowanie na nie jest jasno określone i zależne od płci, wieku, masy ciała, chorób i ogólnego stanu zdrowia.
Mechanizm działania witamin jest dość złożony. Ich nadmiar lub niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Choć dostarczane są wraz z pożywieniem, to nie wszystkie mają tendencje do gromadzenia się w tkankach. Osadzają się w nich jedynie te, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy z grupy B rozpuszczalne w wodzie są wydalane z moczem, dlatego istotne jest ich uzupełnianie zgodnie z zapotrzebowaniem.
Co to są witaminy?
Witaminy to organiczne składniki diety o drobnocząsteczkowej budowie. Ich odkrywcą był polski biochemik – Kazimierz Funk, który pierwszą w życiu witaminę wyodrębnił z otrąb ryżowych. Była to witamina B1, która swoją nazwę otrzymała w 1912 roku od łacińskich słów: vita (życie) i amine (związek azotowy). Nazwa jest nieco myląca, ponieważ witamina nie zawierała w swojej budowie ani azotu, ani grupy aminowej. Mimo że witaminy nie dostarczają organizmowi energii, to pełnią ważną rolę biokatalizatorów potrzebnych do procesów metabolicznych zachodzących w komórkach. Witaminy dzieli się na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i witaminy rozpuszczalne w wodzie.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mają tendencję do kumulowania się w organizmie. Odkładają się zwykle w tkance tłuszczowej i wątrobie, co chroni człowieka przed niedoborami. Przyswajalność tych witamin jest uwarunkowana ilością tłuszczu w codziennym pożywieniu. Niestety, ich nadmiar jest również szkodliwy dla zdrowia. Do grupy tej należą witaminy A, D, E i K. Witamina A jest odpowiedzialna za procesy starzenia się organizmu, wspomaga regenerację naskórka i zapobiega zakażeniom w obrębie skóry oraz dróg oddechowych. Dzienne zapotrzebowanie dla człowieka to 800–1000 mcg. Źródła witaminy A to podroby, sery, masło i jaja. Jej niedobór może powodować pogorszenie widzenia, choroby skóry oraz zwiększoną podatność na infekcje, natomiast nadmiar złe samopoczucie ogólne, bóle mięśni i stawów oraz skłonność do krwawień. Witamina D jest niezbędna do prawidłowej budowy kości, ma wpływ na skurcze mięśni i system nerwowy, a także reguluje wydzielanie insuliny. Występuje w formie witaminy D2 i witaminy D3, którą stosuje się jako witaminę dla dzieci w pierwszym roku życia, a także później. Niedobór witaminy D3 prowadzi do krzywicy u dzieci i zwiększa ryzyko osteoporozy u dorosłych. Jej naturalnym źródłem są ryby, żółtko jaj i przetwory mleczne. Dobowa suplementacja nie powinna przekroczyć 2000 IU u dorosłego i 600 IU u niemowlęcia. Poziom witaminy D3 w organizmie człowieka powinien być niższy niż 150 mg/ml. Wyższe stężenie oznacza ciężkie zatrucie określane jako przedawkowanie witaminy D3, które może prowadzić do odwapnienia kości i zębów.
Witamina E jest antyoksydantem o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzakrzepowym. Ma wpływ na funkcje rozrodcze u kobiet i mężczyzn. Jej podstawowym źródłem są produkty pochodzenia roślinnego. Nadmiar tej witaminy może powodować zmęczenie, a niedobór osłabienie wzroku, anemię, a nawet niepłodność. Jest ona jednym z głównych składników witamin dla kobiet oraz witamin dla mężczyzn. Witamina K jest niezbędna do wytwarzania protrombiny odpowiedzialnej za krzepliwość krwi. Można ją znaleźć w pożywieniu, zwłaszcza w warzywach zielonych. Jest częstym składnikiem witamin dla dzieci.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie mają tendencji do kumulowania się w tkankach, ponieważ są wydalane z moczem. Do grupy tych witamin zalicza się wszystkie witaminy z grupy B: tiaminę (wit. B1), ryboflawinę (wit. B2), kwas pantotenowy (wit. B5), witaminę B6, witaminę B12, biotynę (wit. H lub B7) oraz foliany (kwas foliowy), witaminę C i niacynę (wit. PP). Witaminy grupy B mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzą napięcie mięśniowe, oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Są składnikami preparatów zawierających witaminy dla seniorów oraz suplementów z witaminami dla sportowców. Ich niedobór, zwłaszcza niedobór witaminy B12, może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu nie tylko układu nerwowego, ale i pokarmowego. Na układ nerwowy ma wpływ także kwas foliowy. To podstawowa pozycja w składzie witamin dla kobiet w ciąży lub planujących potomstwo. Witamina C jest nazywana witaminą na odporność. Ma doskonałe właściwości antyoksydacyjne, zapobiega również infekcjom. Niektóre osoby stosują ją również jako środek spalający tłuszcz. Zażywając ją, należy jednak zachować ostrożność – przedawkowanie witaminy C działa przeczyszczająco. Witamin i minerałów nie można nadużywać. Najlepsze witaminy to te, które są dostosowane do płci, wieku i stanu zdrowia.
Najnowsze


Objawy niedoboru witaminy D widoczne na twojej skórze i włosach

Budzisz się zlana potem? Oto 8 możliwych przyczyn

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Czujesz, że „jedziesz na oparach”? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Niedobór witaminy C – mit o lewoskrętnej witaminie C, źródła suplementacji

Znasz ten sposób naszych babć na przeziębienie? Może zdziałać cuda! Przypominają go Lasy Państwowe

Nie masz pomysłu na prezent dla bliskiej osoby? W te święta mądrze zainwestuj… w jej odporność!

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz!

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

Jak szybko zapuścić paznokcie? Suplementacja, domowe mikstury i zabiegi pielęgnacyjne

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? „Promowanie ich jest szkodliwe społecznie” – podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Mężczyzna przyjmował 70-krotnie wyższą dawkę witaminy B6 niż zakładają zalecenia. 86-latek utracił zdolność chodzenia

Serum z witaminą C – działanie, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Witamina B6 pomoże w walce z depresją? Zaskakujące odkrycie naukowców

Ampułki do twarzy – właściwości i zastosowanie. Czym różnią się ampułki i serum do twarzy?

Przeciwutleniacze – zadanie i znaczenie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Kobieta przyjmowała witaminę D w formie preparatu dla koni. „Jesteś koniem – bierzesz dawki dla konia. Nie jesteś koniem – nie bierzesz końskich dawek” – apeluje ekspert

Ile ważna jest recepta? Czym różni się recepta papierowa od e-recepty?

Od 1 lipca na te badania skieruje cię lekarz rodzinny. Będzie można wykonać je bezpłatnie

Skóra gotowa na lato. Krem z filtrem to za mało!

Witamina E na twarz – jak działa witamina młodości i jak poznać, że mamy jej za mało?

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Niacynamid – właściwości i zastosowanie witaminy B3 w kosmetologii

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Białko S – rola w organizmie, badanie, interpretacja wyniku

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Popularna witamina D3 wycofana. To kolejna wadliwa seria w ciągu ostatnich tygodni

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Białko C – co to jest, konsekwencje niedoboru i metody diagnozy

Przyczyny i sposoby na suche usta. Jak leczyć zajady i kserostomię?

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Łykasz witaminę D? Wyjaśniamy, o jakiej porze dnia najlepiej ją przyjmować

Popularna witamina D3 wycofana z aptek. Powodem wady jakościowe

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Niedobór witaminy D czternastokrotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Najnowsze badanie naukowców

Suplementacja witaminą D3 i kwasami omega-3 może zapobiec chorobom autoimmunologicznym? Odpowiadają naukowcy

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Męczy cię sezonowe osłabienie? Lekarka radzi, jakie badania zrobić, by sprawdzić niedobory w organizmie

Przyjmowanie witaminy C wraz z lewotyroksyną wpływa korzystnie na choroby tarczycy? Wyjaśnia farmaceutka
