Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Słodka alternatywa

Słodka alternatywa
Zdjęcie: Dorota Kamińska

Słodkości… Małe słabości, które zdarzają się nawet najlepszym i najbardziej wytrwałym w zdrowym odżywianiu albo na diecie. Jesienią i zimą dostarczają mi odrobiny słońca i dobrego humoru, o których brak tak łatwo przy nieprzyjemnej pogodzie. Drobne przyjemności takie jak kawa lub gorąca czekolada w towarzystwie sernika i najlepszej przyjaciółki albo ciasteczka, które zagryzam, otulając się ciepłym kocem i oglądając ulubiony film. Jesienią i zimą łatwo się zapominam: andrzejki, święta, sylwester, a pomiędzy nimi wiele domowych spotkań w towarzystwie przyjaciół… i waga w łazience zaczyna pokazywać dodatkowe kilogramy. W tym roku postanawiam podjąć wyzwanie: białe pieczywo i makarony zastępuję razowymi, a zamiast białego ryżu w moim jadłospisie pojawia się ryż naturalny oraz dziki, ciemnobrązowy. A słodkości? Bez nich jesień czy zima zbyt mocno dadzą mi się we znaki. Kalorie spalę na ściance do wspinaczki, łyżwach i snowboardzie, ale w zaciszu mojej kuchni przyjrzę się z bliska deserom, które można przygotować w zdrowszych, lecz wciąż smacznych i kolorowych wersjach.

Muffiny razowe z jabłkami

Kto z nas choć raz nie skusił się w domu, kawiarni czy na przyjęciu na urocze muffiny? Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Upieczone w zdrowszej wersji, na pszennej mące razowej, posłodzone miodem, pięknie pachną pieczonymi jabłkami i cynamonem. 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu rzepakowego
- 100 ml oleju
- 2 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w niewielką kostkę)
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu

Do przygotowania bez miksera. Na 12 szt. muffinów.

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy w misce. Jajka, olej, miód i mleko mieszamy w drugiej misce. Do suchych składników dodajemy jabłka, mieszamy łyżką, następnie dolewamy mokre składniki i mieszamy całość, aż wszystko się połączy.

Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżek do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub posmarowanych delikatnie olejem (masa powinna sięgać niewiele poniżej brzegu foremki - muffiny na mące razowej nie wyrastają tak mocno jak na zwykłej). Wstawiamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 25–30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Papilotki zdejmujemy dopiero tuż przed zjedzeniem.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Ewelindos zapytał(a) 3 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka alternatywa
Upiekłam dziś te muffiny, dodająć do nich garść orzechów, wyszyły na prawdę smaczne. Godne polecenie i błyskawiczne! :)
internautka odpowiedział(a) 3 stycznia 2013
Polecam ciastka owsiane, zdrowa i smaczna przekąska :).
astraja odpowiedział(a) 3 stycznia 2013
Polecam przestawienie się na zdrowe desery w ogóle! Mniejsze wyrzuty sumienia i lepsze sampoczucie niż po kawałku ciacha z kremem :) I do tego jeszcze jakieś pozytywne wartości odżywcze.. same plusy ;-)

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada, mężczyźni i kawa smakują lepiej w wersji luksusowej. Czekolada w wersji luksusowej, a więc...
Czekolada, mężczyźni i kawa smakują lepiej w wersji luksusowej. Czekolada w wersji luksusowej, a więc gorzka, z dużą zawartością kakao, jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.

Menu dla energii

Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze...
Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze eksperckie menu dla spowolnionych, snujących się mieszczuchów, szukających smacznego turbonapędu na cały dzień.

Deser bez cukru? Rewelacja!

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru,...
Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne....
Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne. Uwielbiam je, więc szukam sposobów na jego odchudzenie. No i mam: dodaję warzywa! Bingo!