Przejdź do treści

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Muffiny z jabłkami
Muffiny z jabłkami. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nagietek lekarski - właściwości i zastosowanie w medycynie
Nagietek lekarski – właściwości i zastosowanie w medycynie
Ból sutków - kiedy występuje i jakie są jego przyczyny?
Ból sutków – kiedy występuje i jakie są jego przyczyny?
Maseczka - kobieta szyje na maszynie
„Maseczki. Proszę się częstować”. Akcja mieszkanki Otwocka podbiła internet
Kobiety w maseczkach - kronawirus
Powstanie aplikacja, która pomoże kontrolować rozprzestrzenianie się koronawirusa. Pracuje nad nią Ministerstwo Cyfryzacji
młoda kobieta
„Seks nie powinien boleć! Chyba, że tego chcesz” – mówi Katarzyna Koczułap

Słodkości… Małe słabości, które zdarzają się nawet najlepszym i najbardziej wytrwałym w zdrowym odżywianiu albo na diecie. Jesienią dostarczają odrobiny słońca i dobrego humoru, o których brak tak łatwo przy nieprzyjemnej pogodzie.

Drobne przyjemności takie jak kawa lub gorąca czekolada w towarzystwie sernika i najlepszej przyjaciółki albo ciasteczka, które zagryzam, otulając się ciepłym kocem i oglądając ulubiony film. Jesienią i zimą łatwo się zapominam: andrzejki, święta, sylwester, a pomiędzy nimi wiele domowych spotkań w towarzystwie przyjaciół… i waga w łazience zaczyna pokazywać dodatkowe kilogramy. Białe pieczywo i makarony zastępuję razowymi, a zamiast białego ryżu w moim jadłospisie pojawia się ryż naturalny oraz dziki, ciemnobrązowy. A słodkości? Bez nich jesień czy zima zbyt mocno dadzą mi się we znaki. Kalorie spalę na ściance do wspinaczki, łyżwach i snowboardzie, ale w zaciszu mojej kuchni przyjrzę się z bliska deserom, które można przygotować w zdrowszych, lecz wciąż smacznych i kolorowych wersjach.

Muffiny razowe z jabłkami

Muffiny razowe z jabłkami

Muffiny razowe z jabłkami. Zdj: Dorota Kamińska

Muffiny razowe z jabłkami

Kto z nas choć raz nie skusił się w domu, kawiarni czy na przyjęciu na urocze muffiny? Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Upieczone w zdrowszej wersji, na pszennej mące razowej, posłodzone miodem, pięknie pachną pieczonymi jabłkami i cynamonem.

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
– 2/3 szklanki mleka
– 1/2 szklanki miodu rzepakowego
– 100 ml oleju
– 2 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w niewielką kostkę)
– 2 jajka
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do przygotowania bez miksera. Na 12 szt. muffinów.

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy w misce. Jajka, olej, miód i mleko mieszamy w drugiej misce. Do suchych składników dodajemy jabłka, mieszamy łyżką, następnie dolewamy mokre składniki i mieszamy całość, aż wszystko się połączy.

Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżek do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub posmarowanych delikatnie olejem (masa powinna sięgać niewiele poniżej brzegu foremki – muffiny na mące razowej nie wyrastają tak mocno jak na zwykłej). Wstawiamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 25–30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Papilotki zdejmujemy dopiero tuż przed zjedzeniem.

Ryż naturalny z melonem

Słodka alternatywa

Zdjęcie: Dorota Kamińska

Biały ryż warto zastąpić naturalnym lub dzikim – ciemnobrązowym. Są zdrowsze i zapewniają dłuższe uczucie sytości. Podobnie jak biały ryż, jego ciemniejszych braci można łączyć i z wytrawnymi, i ze słodkimi składnikami. W wersji z owocami będzie wyśmienitym deserem lub słodką kolacją.

Składniki (dla 4 osób):

– 400 g ryżu naturalnego lub dzikiego
– 80 g blanszowanych migdałów posiekanych w słupki lub 4 łyżki sezamu
– 250 ml mleka kokosowego
– 4 łyżki miodu (opcjonalnie)
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 melon lub 2 mango (obrane, wypestkowane, pokrojone w półksiężyce), albo 2–3 jabłka, pokrojone w półksiężyce
winogrona do dekoracji
– świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy sezam lub migdały, aż delikatnie się zrumienią. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

Mleko kokosowe podgrzewamy w małym rondlu z miodem, dokładnie mieszając.

Do ugotowanego ryżu dodajemy stopniowo mleko kokosowe, spulchniając całość widelcem. Układamy dekoracyjnie melona lub mango albo jabłka na talerzu, obok formujemy kopiec z ryżu. Posypujemy ryż prażonymi migdałami lub sezamem i dekorujemy winogronami i miętą.

Lody z kiwi

Słodka alternatywa

Zdjęcie: Dorota Kamińska

Chociaż królują latem, również jesienią i zimą zdarza mi się sięgnąć po lody. Do ich przygotowania wykorzystuję owoce, które są łatwo dostępne przez cały rok: banany, brzoskwinie albo… kiwi. To prawdziwa witaminowa bomba! Moje lody z kiwi to jedna z prostszych receptur: miksuję obrane owoce w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego i miodu lub brązowego cukru. Po 2 godzinach mrożenia są gotowe.

Składniki (na 1/2 l lodów):

– 5 sztuk kiwi
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 2–4 łyżki miodu rzepakowego lub brązowego cukru, albo ½–1 łyżka syropu z agawy

Obrane kiwi i pozostałe składniki miksujemy na gładką masę w blenderze. Przekładamy do pudełka, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki. Co 30–45 minut wyjmujemy pudełko i mieszamy masę łyżką, zapobiegając w ten sposób ewentualnej krystalizacji masy.

Dorota Kamińska to idealne połączenie kury domowej i podróżniczki, która nie może usiedzieć długo w jednym miejscu. Latem biega, zimą jeździ na desce i łyżwach, a od niedawna stawia pierwsze kroki na ściance do wspinaczki. Marzy o podróży dookoła świata i spróbowaniu potraw regionalnych w każdym zakątku, który wtedy odwiedzi. Lubi dobre jedzenie i ceni kolorową kuchnię o różnorodnych składnikach. Odkrywa na nowo dania kuchni polskiej i prezentuje swoim czytelnikom przepisy z filmami kulinarnymi na www.pozytywnakuchnia.pl.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Szukasz pomysłu na walentynkowy deser? Zrób galaretkę z granatem!

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości