Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Syrop z rabarbaru

Syrop z rabarbaru
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Nareszcie jest! Rabarbar, na który czekamy całą zimę, bo kiedy ten produkt pojawia się na straganach oznacza jedno - lato nieśmiało wygląda zza rogu. Co powiecie na orzeźwiający gazowany napój z syropem z rabarbaru? Bez grama cukru!
Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Klasycznie przygotowuje się z niego kompot albo ciasto, sprawdza się również w wytrawnych daniach. My postanowiliśmy wykorzystać rabarbar w syropie z jabłkami. Będzie zaskakująco i orzeźwiająco. Ważne, że bez dodatku cukru i konserwantów. Świeża mięta i skórka z grejpfruta sprawią, że smak będzie jeszcze ciekawszy. Do pełni szczęścia potrzebujesz jeszcze, aby syrop był mocno schłodzony i podany z wodą gazowaną. Taki napój jest doskonałą alternatywą dla gotowych sklepowych, gazowanych napojów. Niestety takie produkty zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Możesz tego uniknąć, przygotowując naszą propozycję. Podczas sezonu na rabarbar warto go mrozić i cieszyć się jego smakiem przez całe lato. 
 
Naukowcy donoszą, że rabarbar wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, odkażające i oczyszczające. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Oznacza to, że z powodzeniem mogą po niego sięgać zarówno osoby będące na diecie odchudzającej i cukrzycy. Rabarbar to bogactwo witamin! Zawiera witaminy z grupy A, D, E, K, C i kwas foliowy. Oprócz tego dostarcza żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i poprawia procesy trawienne. Korzystnie wpływa na stan i wygląd włosów oraz paznokci. Warto wiedzieć, że osoby z niedoborem wapnia powinny uważać na częste spożywanie tego warzywa. Regularne sięganie po rabarbar może skutkować usuwaniem wapnia z organizmu.  
 
Składniki:
 
- 700 ml soku z jabłek (samodzielnie wyciskanego)
- garść mięty 
- 400 g rabarbaru
- 2 litry wody 
- porządna szczypta gałki muszkatołowej 
- skórka otarta z jednego grejpfruta 
 
Przygotowanie:
 

Zacznij od wyciśnięcia soku z jabłek. Sok przelej do rondla i odparuj ok. 500 ml wody z soku.

syrop-z-rabarbaru

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Rabarbar obierz i umyj,

syrop-z-rabarbaru-obieranieZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

pokrój w plastry,

syrop-z-rabarbaru-krojenieZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

wrzuć do garnka i zalej wodą.

syrop-z-rabarbaru-wodaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj, aż rabarbar się rozpadnie (to zajmie ok. 40-50 minut). Przecedź rabarbar a uzyskany syrop połącz z sokiem z jabłek. Dodaj gałkę, skórkę i miętę. Przelej do butelki. Podawaj z kostkami lodu i odrobiną wody gazowanej. Przechowuj w lodówce. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Lemoniada nie musi być nudna. Tym razem mamy dla was propozycję z nasionami chia. Choć są niewielkie,...
Lemoniada nie musi być nudna. Tym razem mamy dla was propozycję z nasionami chia. Choć są niewielkie, mają potężne pokłady błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych cennych związków. Idealnie na letnie upały!

Rabarbarowa owsianka

Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Kto nie pamięta… Ale, ale. Na kompocie kariera rabarbaru...
Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Kto nie pamięta… Ale, ale. Na kompocie kariera rabarbaru skończyć się nie powinna. Co powiecie na kokosową owsiankę z rabarbarem? Sezon na to warzywo trwa krótko - nie przegapcie go!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju...
Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!