Aleksandra Tchórzewska „Nie jedz niczego, co ma naklejkę Apeel”. Ten fake news krąży po sieci i uderza w firmę zapobiegającą marnowaniu żywności Polskie media społecznościowe obiegły wpisy ostrzegające przed spożywaniem owoców i warzyw pokrytych jadalną powłoką roślinną. Jeśli je zjemy, może nam grozić uszkodzenie oczu albo reakcje alergiczne skóry. To wszystko jest… 04.05.2023 3 min.
Ewa Wojciechowska „Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka To, z czym spożywamy leki, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jak zaznacza dietetyczka Paulina Ihnatowicz, niektóre połączenia środków farmakologicznych mogą być niezwykle groźne. Ekspertka podkreśla, że w szczególności… 19.04.2023 3 min.
Ewa Wojciechowska „Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości Amerykańska organizacja "Environmental Working Group" opublikowała listę owoców i warzyw, które najbardziej i najmniej chłoną pestycydy oraz inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Na listach "Czystej… 22.03.2023 3 min.
Aleksandra Tchórzewska „Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania Chcesz, aby warzywa jak najdłużej pozostawały świeże? Skorzystaj z patentu, którym dzieli się na swoim instagramowym profilu Jagna Niedzielska, propagatorka zero waste. Wystarczy kilka prostych zasad, żeby produkty długo… 13.02.2023 2 min.
Ewa Wojciechowska Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd "Przebadano 24 zakupione w supermarketach sałaty i w każdej z nich znalezione zostały bakterie e.coli i salmonella" - pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek. Chemiczka ostrzega, by zawsze myć zakupioną sałatę. Nawet… 10.02.2023 3 min.
Magdalena Bury Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia Usłyszałaś niedawno, że mandarynki są trujące? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako "Mama Chemik", uspokaja: "Nie! Mandarynki nie są trujące. Jedynie ich skórki mogą być złe dla naszego zdrowia. Zresztą… 12.12.2022 2 min.
Milena Marchewka Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować? 23.11.2022 5 min.
Katarzyna Karus-Wysocka Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek? Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! Bo jak tu nie kochać pomidorów? 31.10.2022 3 min.
Magdalena Bury Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret? Czosnek - o jego zaletach mówiono już w starożytności. W Egipcie spożywano go, by wzmacniał organizm. W Rzymie - by chronił skórę przed ukąszeniami. Z jego właściwości prozdrowotnych korzystali też Japończycy i Chińczycy,… 16.10.2022 3 min.
Magdalena Bury „Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje "Jak to jest? Wiecznie tylko słyszycie, że musicie jeść więcej warzyw i robicie to, po czym okazuje się, że czujecie się po nich fatalnie. W jelitach zaczyna się koncert, a brzuch powiększa się pięciokrotnie..." - pisze Ewa… 05.10.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot Jesień to czas, kiedy często dopada nas przeziębienie oraz różne inne infekcje. Właśnie teraz szczególne ważne jest, żebyśmy zadbali o odpowiednią dietę - taką, która dostarczy nam wielu witamin i składników odżywczych.… 04.10.2022 4 min.
Natalia Suchocka Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie 11.09.2022 5 min.
Magdalena Bury Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny Często kupujesz arbuza? Na pewno więc wiesz, że czasem jest on niedobry w smaku, wodnisty, mdły bądź przejrzały. Z pomocą przychodzi Agnieszka Pocztarska, która na swoim profilu na Instagramie dzieli się garścią porad… 04.08.2022 3 min.
Magdalena Bury Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji "Jedzenie sezonowych produktów pozwala nieco oszczędzić, a przy tym cieszyć się najlepszym smakiem owoców i warzyw, których nie musimy jeść mrożonych czy puszkowanych!" - piszą dietetycy, autorzy profilu @dietetykanienazarty na… 01.08.2022 6 min.
Aleksandra Tchórzewska Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką! Ma działanie przeciwzapalne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i poprawia pamięć. Zalet jagody kamczackiej jest jednak znacznie więcej! Owoc ten, zaliczany do tzw. kategorii superfood, ma tyle właściwości… 18.07.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher "Różnorodność i prostota - to hasło tego miesiąca. Te propozycje są tak smaczne, że nie potrzebują długiej obróbki termicznej" - pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wymienia, czym powinniśmy… 05.07.2022 3 min.
Ewa Wojciechowska Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości Niektórych warzyw czy owoców nie powinniśmy jeść razem. Czy w takim razie pomidor i ogórek to toksyczna para, jak wiele osób sądzi? Wyjaśniają to dietetyczki z portalu „Czytamy Etykiety” na swoim profilu na Instagramie. 30.05.2022 3 min.
Aleksandra Tchórzewska Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy Liczba chorych na cukrzycę dramatycznie rośnie. Szczególnie niebezpieczna jest cukrzyca typu 2. Czy jest szansa zatrzymać tę epidemię? Najnowsze badania udowadniają, że wiele zależy od tego, co mamy na talerzu. Jak się okazuje, w… 18.04.2022 4 min.
Joanna Mazur Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa Fanów wege przybywa. Jeśli zaliczasz się do tego grona lub planujesz dietetyczne nawrócenie, sprawdź, jak ominąć rafy, które spotkasz na swej nowej drodze odżywiania. 20.03.2022 7 min.
Aleksandra Tchórzewska Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki! W marcu, jak w garncu. A w naszym garnku, jak i na talerzu, może być w tym czasie smacznie i zdrowo. A to wszystko właśnie za sprawą marca, miesiąca obfitującego w pierwsze dary natury. 03.03.2022 2 min.
Małgorzata Buchkovska Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet Cytrusy oprócz tego, że pięknie pachną, są soczyste i potrafią przenieść nas do gorącej Sycylii, to jeszcze są zdrowe dla naszego organizmu. Z pewnością warto je mieć pod ręką, ponieważ dzięki nim możemy cieszyć się… 16.01.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot Często dietetycy i dietetyczki zachwalają niektóre warzywa i owoce ze względu na to, że zawierają antocyjany. Ale zastanawiałaś się, czym one są i dlaczego tyle się o nich mówi? Tłumaczy to Michał Kot, student dietetyki… 30.11.2021 2 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości? 25.11.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców? Stwierdzenie, że lepiej sięgać po naturalne źródła witamin i minerałów, jeśli chcemy być pewni, że nie napotkamy na problemy z ich wchłanianiem, pojawia się w sieci dosyć często: na grupach facebookowych czy forach… 20.09.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Sylwia Majcher, dla zdrowotności opłaca się inwestować w różnorodność kolorystyczną warzyw w diecie. I dodaje, że dysponują one paletą barw nie bez powodu. O czym nam mówi ich kolor? 16.08.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań Czy istnieje zależność pomiędzy dietą a zachorowalnością na endometriozę? Może się zdziwisz, ale są one ze sobą ściśle powiązane. "Styl życia ma ogromny wpływ na powstawanie i przebieg endometriozy" - podkreśla na… 19.07.2021 5 min.
Paulina Trofimiec Wydaje ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, a efektów nie widać? Sprawdź, co robisz nie tak Prowadzisz zdrowy styl życia, dbasz o to, co jesz, trenujesz? Świetnie! Pamiętaj jednak, że czasem drobny detal może sprawić, że twoje starania będą nieskuteczne. Sprawdź, co możesz robić nie tak. 10.07.2021 4 min.
Natalia Suchocka Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść Papaja to egzotyczny owoc, który w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ stanowi on bogactwo dobroczynnych składników odżywczych. Papaja obecnie rośnie głównie w Meksyku, Stanach… 16.06.2021 6 min.
Przemysław Ćwik Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe Przepraszam, czy te truskawki są pryskane? – dziś, zadając takie pytanie, można się raczej wygłupić, niż doinformować. Stosowanie pestycydów w uprawie roślin to obecnie standard. Warzywa i owoce różnią się jednak pod… 30.05.2021 5 min.
Kasia Bem Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty Kapusta głowa pusta?! O nie! To wyjątkowo krzywdzące stwierdzenie dla kapusty, która jest pełna witamin. A że jest kojarzona z mało wybrednymi, pospolitymi daniami? Cóż… Pora nadać jej nieco wyrafinowania i przyrządzić… 26.04.2021 5 min.
Magdalena Bury Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone? Co roku amerykańska agencja "Enviromental Working Group" publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”, w którym wymienia warzywa i owoce o największej zawartości substancji chemicznych. Tegoroczna lista jest już nam znana.… 08.04.2021 2 min.
Magdalena Bury Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad Warzywa i owoce są, tuż po pieczywie, najczęściej wyrzucanym jedzeniem. Na szczęście (w większości przypadków!) mrożenie pozwala ograniczyć marnowanie wielu produktów spożywczych. Jak to robić z głową? Pisze o tym Daria… 03.02.2021 2 min.
Barbara Dąbrowska-Górska Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne Dieta warzywna to niedoborowa półgłodówka. Efekty? Spadek wagi wynikający ze spalania mięśni oraz liczne skutki uboczne. Dlaczego nie warto jej stosować? 12.10.2020 5 min.
Ewa Wojciechowska Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów! Jesz banana, trzymając go za skórkę? W ten sam sposób podajesz go dziecku? To błąd. Przenosisz szkodliwe substancje do ust i na skórę 02.10.2020 4 min.
Marianna Fijewska-Kalinowska „Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm - Czarny czosnek jest smaczniejszy niż klasyczny i świetnie sprawdza się jako przyprawa. Ważne są też płyny zawierające dużo witaminy C, np. sok z dzikiej róży, czarnej porzeczki czy rokitnika, ale – co bardzo istotne – nie… 02.09.2020 13 min.
Kasia Bem Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy! Fasolka szparagowa doskonale czuje się w towarzystwie innych warzyw i dobrze znosi eksperymenty. Zrobimy ją dla was w trzech wersjach: z pomidorami, z sezamem i z parmezanem. 18.07.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami? Co łączy zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami? To, że te drugie psują się przez bliski kontakt z obumarłymi kwiatami. Dlaczego tak się dzieje? 15.07.2020 2 min.
Marta Koton-Czarnecka Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe? Na czym polega witarianizm, czy jedzenie surowych produktów ma właściwości lecznicze i na co należy uważać, komponując konkretne przepisy i jadłospis? 06.06.2020 5 min.
Magdalena Bury Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie? Marchewkę lubi chyba większość z nas. I bardzo dobrze! To warzywo skrywa w sobie wiele drogocennych składników. - Tylko marchewka zawiera wszystkie grupy karotenoidów takie jak: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę i… 13.01.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce! Jaki owoc i warzywo dzierżą palmę pierwszeństwa na liście tych, które poprawią stan skóry? Jak pisze kosmetolożka, urodowym związkiem idealnym jest gruszka i pietruszka. 07.01.2020 3 min.
Ewa Wojciechowska Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki” "Czy w dzisiejszych czasach pełnych chemii i substancji trujących są produkty nimi nieskażone?" pytają prowadzący bloga "Zielone koktajle" 22.10.2019 2 min.
Ewa Wojciechowska Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone? Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. 21.10.2019 3 min.
Magdalena Bury Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe 29.07.2019 6 min.
duet masz.talerz Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów Nareszcie jest! Rabarbar, na który czekamy całą zimę, bo kiedy ten produkt pojawia się na straganach oznacza jedno - lato nieśmiało wygląda zza rogu. Co powiecie na orzeźwiający gazowany napój z syropem z rabarbaru? Bez grama cukru! 19.05.2019 3 min.