Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bezglutenowy omlet cesarski

Bezglutenowy omlet cesarski
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!

Omlet cesarski wyróżnia przede wszystkim sposób podania: jest on bowiem w trakcie smażenia porwany na kawałki. Jeśli więc macie problem z obróceniem tradycyjnych omletów na drugą stronę, omlet cesarski będzie dla was idealnym rozwiązaniem - nie musicie się już przejmować, że placek popękał czy się porwał. Tradycyjnie Kaiserschmarrn podaje się z sosem śliwkowym lub jabłkowym, ale w sezonie warto go spróbować ze świeżymi owocami, np. truskawkami. Tym razem w wersji bezglutenowej!

Bezglutenowy omlet cesarski

bezglutenowy-omlet-cesarski-z-truskawkami-do-publikacji

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonego ksylitolu 
- truskawki

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy zmielone migdały, dodajemy żółtka, miód oraz mleko migdałowe, a także rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, ponownie delikatnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju kokosowego, wylewamy przygotowaną masę. Smażymy na wolnym ogniu około 2-3 minuty, po tym czasie przekręcamy omlet na drugą stronę (możemy go od razu pociąć na 2 lub 4 części, a gdy zacznie się już ścinać także z drugiej strony, porcjujemy go łopatką na małe kawałki). Wykładamy na talerz lub podajemy na patelni z pokrojonymi truskawkami, oprószony "cukrem pudrem" z ksylitolu.


 

Karolina Polkowska - miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Śniadanie mistrzów - omlet w wersji fit

Zastanawiasz się, co takiego zjeść na śniadanie, żeby było szybko, zdrowo i pożywnie? Przedstawiamy wam...
Zastanawiasz się, co takiego zjeść na śniadanie, żeby było szybko, zdrowo i pożywnie? Przedstawiamy wam śniadanie mistrzów: omlet!

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Czerwona, słodka, lśniąca, soczysta. Pojawia się znienacka, uzależnia i...
Czerwona, słodka, lśniąca, soczysta. Pojawia się znienacka, uzależnia i znika. Co roku ta sama historia. Czereśnie chrupiemy więc garściami albo... wrzucamy w omlet!