Przejdź do treści

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Pascha kokosowo-miodowa
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym
Jakie błędy popełniamy, oddając mocz? Rozmowa z Agnieszką Cytowicz, fizjoterapeutką uroginekologiczną
Zespół złego wchłaniania/Getty Images
Zespół złego wchłaniania – z czego może wynikać? Jak go rozpoznać?
Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia
woda butelkowana
Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser wywodzący się zza wschodniej granicy. W niektórych regionach naszego kraju wręcz nieznany. Pod podniosłą nazwą kryje się jednak nic innego, jak rodzaj… sernika na zimno. Paschę przygotowuje się „na bogato” – dużo masła, tłustej śmietany, cukru, wanilii, bakalii. Co zrobić, by trochę ujarzmić ten dobrobyt?

 

Zacznijmy od składnika, który pozostaje w zgodzie z tradycją – od twarogu. Kupujecie jajka od szczęśliwych kurek, mięso ze sprawdzonej hodowli, warzywa prosto z targu? A zatem po dobrej jakości, tłusty twaróg także nie sięgajcie do sklepowej lodówki. Jeśli kusi was ser typu „light”, pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku, a odchudzony produkt ma niewiele wartości odżywczych i nie wspomaga przyswajania witamin i minerałów.

Wielkanoc w zdrowym wydaniu

Cukier. Z tego problemu można wybrnąć na wiele sposobów, tym razem proponujemy wam zaopatrzenie się w kremowany miód wielokwiatowy. Słodki, intensywny, ale przyjemny w smaku, zastąpi niemal dwa razy większą ilość cukru z tradycyjnego przepisu. „Kremowany” brzmi podejrzanie? Niepotrzebnie!

Kremowanie to po prostu wielokrotne mieszanie miodu, w trakcie którego nie traci on żadnych ze swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości. Nadal przynosi ulgę w astmie oskrzelowej czy katarze siennym, wzmacnia serce i naczynia, a także wątrobę. Zmianie ulegają wyłącznie właściwości fizyczne – taki miód nie ulega krystalizacji, a w temperaturze pokojowej zachowuje stan bardzo gęstego kremu kanapkowego, co pomoże w zachowaniu odpowiedniej konsystencji deseru.

Produkty z orzecha kokosowego to już stali goście w wielu domach. Są źródłami najzdrowszego tłuszczu, nadają deserowi przyjemny aromat i dodatkowe walory smakowe. A jeśli o smaku mowa, nie może zabraknąć słowa o bakaliach. Wybierzcie te niesiarkowane. Co prawda takie morele kolorem nieco bardziej przypominają jasne rodzynki, w smaku jednak przewyższają te z syntetycznymi konserwantami. Nerkowce dodadzą nutkę słodyczy, natomiast całości deseru dopełnią blanszowane migdały bez gorzkich skórek.

Pascha wielkanocna – wypróbuj ten przepis!

Składniki:

– 750 g tłustego białego sera w kostkach
– 6 żółtek
– 115 g miodu kremowanego wielokwiatowego
– 180 ml mleczka kokosowego bez dodatków
– 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– 80 g niesiarkowanych moreli
– 40 g nerkowców
– 40 g migdałów blanszowanych

Ser biały dokładnie odciskamy z wody. Dwukrotnie ucieramy w malakserze, ściągając w międzyczasie łopatką niezmielony ser ze ścianek urządzenia.

Żółtka ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, ponownie miksujemy. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy (jeśli podzieliło się na wodę i śmietankę, wystarczy na kilkanaście minut zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie). Masę przelewamy do rondelka i często mieszając, podgrzewamy (ale nie zagotowujemy), aż żółtka zgęstnieją. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do rozpuszczenia.

Laskę wanilii rozcinamy na całej długości. Nożem usuwamy ziarenka, dodajemy je do sera. Bakalie niezbyt drobno siekamy. Dodajemy do sera masę żółtkowo-kokosową. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji, łączymy z bakaliami.

Durszlak lub umieszczone na garnku sitko wykładamy równomiernie gazą. Przelewamy do niego masę, nakrywamy kolejnym kawałkiem gazy i przygniatamy talerzykiem z dodatkowym obciążeniem. Chowamy na noc do lodówki do stężenia.

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, super zorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Do stołu: z telefonem czy bez? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy

Do stołu: z telefonem czy bez? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Stwórz z dzieckiem pisankę! Podpowiadamy, jaką może zrobić trzylatek, pięciolatek i ośmiolatek

Stwórz z dzieckiem pisankę! Podpowiadamy, jaką może zrobić trzylatek, pięciolatek i ośmiolatek

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

kolorowe jajka

Farbowanie jajek – naturalne sposoby

Mazurek być musi!

Wielkanocny mazurek w wersji light. Sprawdź przepis!

Pielegniarka w kombinezonie ochronnym

Wielkanoc w cieniu zarazy. Poruszające słowa pielęgniarki

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami