Przejdź do treści

Bezglutenowy omlet cesarski

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!

Omlet cesarski wyróżnia przede wszystkim sposób podania: jest on bowiem w trakcie smażenia porwany na kawałki. Jeśli więc macie problem z obróceniem tradycyjnych omletów na drugą stronę, omlet cesarski będzie dla was idealnym rozwiązaniem – nie musicie się już przejmować, że placek popękał czy się porwał. Tradycyjnie Kaiserschmarrn podaje się z sosem śliwkowym lub jabłkowym, ale w sezonie warto go spróbować ze świeżymi owocami, np. truskawkami. Tym razem w wersji bezglutenowej!

Bezglutenowy omlet cesarski

bezglutenowy-omlet-cesarski-z-truskawkami-do-publikacji

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
– 1/2 szklanki mleka migdałowego
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżka zmielonego ksylitolu
– truskawki

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy zmielone migdały, dodajemy żółtka, miód oraz mleko migdałowe, a także rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, ponownie delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju kokosowego, wylewamy przygotowaną masę. Smażymy na wolnym ogniu około 2-3 minuty, po tym czasie przekręcamy omlet na drugą stronę (możemy go od razu pociąć na 2 lub 4 części, a gdy zacznie się już ścinać także z drugiej strony, porcjujemy go łopatką na małe kawałki). Wykładamy na talerz lub podajemy na patelni z pokrojonymi truskawkami, oprószony „cukrem pudrem” z ksylitolu.

 

Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!