Przejdź do treści

Bezglutenowy omlet cesarski

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka bawiąca się zabawkami w pokoju
Pół miliona na dziecko. Wyniki raportu „Ile kosztuje dziecko w Polsce?”
para leży w łóżku z białą pościelą i rozmawia
Stres jest największym zabójcą libido
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!

Omlet cesarski wyróżnia przede wszystkim sposób podania: jest on bowiem w trakcie smażenia porwany na kawałki. Jeśli więc macie problem z obróceniem tradycyjnych omletów na drugą stronę, omlet cesarski będzie dla was idealnym rozwiązaniem – nie musicie się już przejmować, że placek popękał czy się porwał. Tradycyjnie Kaiserschmarrn podaje się z sosem śliwkowym lub jabłkowym, ale w sezonie warto go spróbować ze świeżymi owocami, np. truskawkami. Tym razem w wersji bezglutenowej!

Bezglutenowy omlet cesarski

bezglutenowy-omlet-cesarski-z-truskawkami-do-publikacji

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
– 1/2 szklanki mleka migdałowego
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżka zmielonego ksylitolu 
– truskawki

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy zmielone migdały, dodajemy żółtka, miód oraz mleko migdałowe, a także rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, ponownie delikatnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju kokosowego, wylewamy przygotowaną masę. Smażymy na wolnym ogniu około 2-3 minuty, po tym czasie przekręcamy omlet na drugą stronę (możemy go od razu pociąć na 2 lub 4 części, a gdy zacznie się już ścinać także z drugiej strony, porcjujemy go łopatką na małe kawałki). Wykładamy na talerz lub podajemy na patelni z pokrojonymi truskawkami, oprószony "cukrem pudrem" z ksylitolu.

 

Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Smoothie bowl ze śliwkami