Przejdź do treści

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

kiszona czerwona kapusta
Kisimy czerwoną kapustę! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tomek Kaczor - World Press Photo
Zdjęcie 15-latki, która wybudziła się z katatonii spowodowanej syndromem rezygnacji, nominowane do World Press Photo. Jego autorem jest Polak!
Kobieta kupuje mięso w sklepie
Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli
Noworodek w szpitalu
Pobranie krwi u noworodka. Jak wygląda? Skąd się pobiera? Wyjaśnia położna
Spermidyna w jabłkach / istock
Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?
Magdalena Mikołajczyk
Ból karku to coraz częstszy problem. Fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk mówi, jak wykonać automasaż

Restauratorzy, blogerzy, miłośnicy jedzenia od kilku lat zapowiadają wielką modę na kiszonki. Trend na domową fermentację warzyw, ziaren i owoców dopiero się rozkręca. Nie wyłamuj się! Zrób kiszonki! Na pierwszy ogień proponujemy zakisić czerwoną kapustę.

Trudno powiedzieć, kiedy dokładnie zaczął się szał na kiszonki. Wraz z popularnością kuchni koreańskiej cały świat pokochał ostrą kiszoną kapustę kimchi. W księgarniach pojawiają się nowe opasłe „Biblie” z przepisami na domowe eksperymenty z fermentowaniem. Nikogo już nie dziwią domowej produkcji cydry, chleby na zakwasie, kiszone warzywa.

U mnie w domu już od paru pokoleń robimy kiszoną kapustę. Pamiętam, jak dziadek angażował pół domu we wspólną produkcję. Obowiązkowo z marchewką. Obowiązkowo całą beczkę! Wielka dębowa beczka służyła w domu ponad 50 lat. Teraz obowiązek kiszenia kapusty przejął tato, ale zamienił wielką beczkę na nieco mniejszą, ale równie praktyczną kamionkę.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to bogactwo! Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, P. To źródło soli mineralnych, żelaza, magnez oraz sporo potasu. Sok z kiszonej kapusty pozytywnie wpływa na odporność organizmu, gasi pragnienie, uzupełnia elektrolity, pobudza soki trawienne. Działa leczniczo na układ trawienny, szczególnie na wątrobę. Oczyszcza organizm z toksyn.

Młode pokolenia również interesują się kiszeniem warzyw. Oczywiście wprowadzając swój twist. Mnie kiszenie czerwonej kapusty zainteresowało głównie ze względu na jej piękny różowy kolor. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do azjatyckich potraw oraz tradycyjnych polskich posiłków. Nada się nawet do polskiego bigosu! Oczywiście najsmaczniejsza i najzdrowsza jest świeża, śmiało zabieraj ją w pudełku do pracy lub szkoły.

Kiszona czerwona kapusta

przepis na kiszona czerwona kapuste

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę / Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 2 kg czerwonej kapusty
– 2 łyżki soli do przetworów niejodowanej (sprawia, że warzywa zachowują swoją strukturę i są chrupkie)
– 2 łyżeczki kminku (można pominąć)
– 2 liście laurowe
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 ziarenka jałowca

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj nożem lub przy pomocy szatkownicy. Przenieś do dużej miski. Posyp solą i dodaj zioła. Mieszaj przez jakiś czas, by kapusta wymieszała się z solą i powoli puszczała soki. Pozostaw w misce na kilka godzin. Kapusta powinna puścić sok.

Następie przenieś kapustę do wyparzonego i suchego słoika lub kamionki. Dobrze ugnieć i dociśnij. Kapustę powinien przykryć sok. Słoik zakręć, a kamionkę przykryj talerzykiem i najlepiej dociśnij kamieniem lub czymś ciężkim. Sprawdza się specjalna kamionka do kiszenia z ciężką pokrywą. Kapusta kisi się około 14 dni. Wtedy bez dostępu do tlenu zachodzi proces głównej fermentacji. Po upływnie dwóch tygodni kapusta jest gotowa do jedzenia. Możesz przełożyć ją do mniejszych słoiczków i trzymać w lodówce.

Kiedy przygotowujemy kapustę kiszoną ze zwiększonych proporcji, po dwóch tygodniach należy „przebić” kapustę wcześniej przygotowanym, czystym patykiem. Przekuwa się kapustę w kilku miejscach do dna, by upuścić gazy fermentacyjne powstałe w beczce. Kapustę ugniata się i znowu zakrywa talerzykiem z obciążeniem. Najważniejszy w kiszeniu jest sok. Zawsze powinno być go na tyle dużo, by lekko przykrywał kapustę.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Kiszona kapusta

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?