Przejdź do treści

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Faszerowane bataty
Przepis na bataty faszerowane. Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Bataty faszerowane królują ostatnio na zagranicznych i polskich blogach kulinarnych. Coraz popularniejsze słodkie ziemniaki goszczą także na naszych stołach – w przeróżnych odsłonach. Nadziewane bataty można upiec i wyjadać słodki, pyszny miąższ łyżeczką. My proponujemy przepis na słodkie ziemniaki w wersji z fasolą i pomidorami. Aromatyczna wersja batatów faszerowanych przyprawionych imbirem, cynamonem i ziołami na pewno przypadnie wam do gustu!

Właściwości zdrowotne batatów faszerowanych

Bataty są szczególnie cenne jako warzywo wspomagające odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy A, a dokładniej jej prowitaminy – beta-karotenu, pomogą w walce z przeziębieniem, wzmacniając układ immunologiczny.

Nadziewane bataty z naszego przepisu wypełniamy bogatą w białko i błonnik fasolą oraz pomidorami – fantastycznym źródłem likopenu będącego silnym przeciwutleniaczem. Bataty faszerowane wzbogacimy także różnorodnością innych warzyw – marchewką, cebulą, selerem naciowym. Całość przyprawimy nutą imbiru i cynamonu.

Jak zrobić faszerowane bataty?

Faszerowane bataty z gęstym, pomidorowym gulaszem z czerwoną fasolą idealnie rozgrzeją nas w jesienne lub zimowe wieczory. Niech dodatek masła orzechowego i szczypty cynamonu – choć zaskakujący – was skusi, bo będzie pysznie!

Jak zrobić bataty nadziewane z naszego przepisu? Najpierw bataty pieczemy w piekarniku. W międzyczasie przygotowujemy gulasz, w garnku podsmażając, a następnie dusząc warzywa. Upieczone bataty nadziewamy przyprawionym farszem.

Dokładny przepis krok po kroku na bataty faszerowane znajdziesz poniżej.

Zobacz także

Przepis na bataty faszerowane

Zdjęcie: erVegan

Składniki:

  •  3-4 średniej wielkości bataty
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub 1½ szklanki ugotowanej
  • 1 puszka krojonych pomidorów dobrej jakości (w sezonie kilka sztuk świeżych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • kilka pieczarek lub ulubionych warzyw, np. cukinia, bakłażan
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki śmietanki owsianej
  • awokado do podania
  • świeże zioła: pietruszka, kolendra, rozmaryn

Przygotowanie: 

Bataty umyj i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach, robiąc małe dziurki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą miękkie. W zależności od wielkości ziemniaka czas wynosi zwykle od 30 do 55 minut.

W międzyczasie przygotuj pomidorowy gulasz: w średnim garnku o grubym dnie podsmaż na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Kolejno dodaj pokrojone pieczarki i ulubione warzywa wraz z drobno pokrojoną marchewką.

Czerwoną fasolę odcedź i porządnie przepłucz z zalewy i przełóż do garnka. Całość duś przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj. Dodaj masło orzechowe i przyprawy. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody i duś przez kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw na koniec solą i pieprzem.

Upieczone bataty przekrój na pół, jednak nie do końca, uważając, aby nie rozpadły się na dwie części. Do środka każdego batata przełóż kilka łyżek gorącego gulaszu, dodaj pokrojone w kostkę awokado oraz posiekane zioła. Na sam koniec dodaj kilka kleksów owsianej śmietanki.

Bataty faszerowane gotowe – smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?