Przejdź do treści

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ręce z pomidorami
Jak obniżyć ciśnienie? Podpowiada dietetyczka kliniczna z „Że Niby Fit”
Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?
Stosunek seksualny a błona dziewicza / istock
Błona dziewicza – czy po latach bez seksu może się samoistnie odtworzyć? Ginekolog tłumaczy
Krótka Instrukcja Obsługi Poronienia
Pomóż nam zrobić kolejny krok w stronę stworzenia Krótkiej Instrukcji Obsługi Poronienia
FemFund - złóż wniosek / Simon Maage, Unsplash
Ubiegaj się o feministyczny grant na działanie wspierające kobiety

Bez dwóch zdań Pan Rabarbar to gwiazdor na bazarku. Kto nie pamięta a dzieciństwa kompotu z rabarbaru z obowiązkowymi farfoclami? Odkrywamy to warzywo na nowo – co powiecie na pyszny rabarbarowy kisiel z nutką imbiru?

Rabarbar, czyli rzewień zwyczajny, to wieloletnia roślina ogrodowa. Jadalną jej część stanowią różowe łodygi zawierające w swoim składzie sporą porcję witamin: A, E, C, a także solidną dawkę błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu. Żeby nie było zbyt kolorowo, obecny jest w nich również kwas szczawiowy – to właśnie on odpowiada za ten kwaśny smak rabarbaru. Wiąże wapń, dlatego nadmiar szczawianów w organizmie może przyczyniać się do osłabienia naszych kości oraz zębów.

Warto pamiętać jednak, że te szkodliwe związki obecne są tylko w surowych łodygach, w ugotowanym lub pieczonym rabarbarze nie ma po nich śladu. Ostatnie odkrycie naukowców dotyczy właściwości antynowotworowych naszego wiosennego przysmaku. Już po 20 minutach pieczenia wzrasta w nim stężenie polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Zachęceni? To jeszcze ostatnia wskazówka: wybierając na targu rabarbar, zwróćcie uwagę na jego wygląd. Musi być sprężysty i twardy. Najsłodsze są różowe i czerwone łodygi, które kryją w sobie lekko malinowy smak.

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Kisiel rabarbarowy z nutką imbiru

kisiel rabarbarowy

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki:

– 200 g rabarbaru
– 400 ml wody
– 3 łyżki brązowego cukru
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 150 ml wody
– 4 plastry kandyzowanego imbiru
– kilka truskawek (do dekoracji)

Przygotowanie:

Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wrzucam go do rondelka, dodaję cukier i 400 ml wody. Gotuję do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać (ok. 8 minut). Następnie w szklance rozrabiam 150 ml wody wraz z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej, wlewam miksturę do pulpy rabarbarowej i gotuję kisiel na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty – do zgęstnienia. Na samym końcu kroję w kosteczkę kandyzowany imbir i wrzucam do rondelka, mieszam.

Gotowy kisiel przelewam do małych słoiczków/szklaneczek, dekoruję truskawkami i podaję na ciepło lub zimno. Smacznego!


Olga Kruszewska – z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

imbir

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?