Przejdź do treści

Kolba prosto z pieca

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

Dla zwolenników prostoty i nieskomplikowanych rozwiązań. Kolba kukurydzy, czosnek, klasyczny kurczak, szczypta papryki. Wystarczy wstawić do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość – reszta zrobi się sama! Idealne danie na długie jesienne wieczory.

Warto pamiętać, że kukurydza to świetne bezglutenowe źródło węglowodanów. Zawiera też całkiem sporo białka, witaminy z grupy B oraz witaminy D, E i K. Selen i beta-karoten zawarty w kukurydzy, powodują, że jest ona silnym antyoksydantem. Zajadajcie się nią śmiało!

Kurczak i kukurydza z piekarnika

przepis na kolbe prosto z pieca

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Składniki (porcja dla czterech osób):

– 8 podudzi z kurczaka ze skórą
– 1 duża kolba kukurydzy
– 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek na pół
– 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
– 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
– 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
– oliwa do natarcia mięsa

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy oliwą, nacieramy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posypujemy ziołami prowansalskimi. Ostawiamy mięso do lodówki na 2-3 godziny, żeby smaki się przegryzły.

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowane podudzia, pokrojoną na cztery części kolbę kukurydzy, przekrojoną główkę czosnku. Raz jeszcze skrapiamy oliwą, przykrywamy naczynie folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 1,5 godziny, po czym zdejmujemy folię i dopiekamy kurczaka przez kolejne 30-40 min, aż skórka będzie ładnie zarumieniona. Przed podaniem oprószamy słodką papryką i świeżo mielonym pieprzem.

 

Nat. Rusinowska – na świat patrzy przez szkło obiektywu. Chodzi z głową w chmurach, łapie ulotności, zachwyca się barwami, fakturami. Kocha stare kamienice i… stare samochody. Lubi odkrywać nowe miejsca. Dać się wciągnąć w wir wydarzeń, ludzi, kolorów, zapachów, smaków. D o ś w i a d c z a ć. Intensywnie, uważnie i świadomie. Tak w podróży, jak i we własnej kuchni. W życiu – podróżnik i niespokojna dusza; w papierach – psycholog; na co dzień – fotograf kulinarny, instruktor fitness i kocia mama 🙂

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz