Przejdź do treści

Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Masz problem z obrzękami? Sprawdź poziom kortyzolu
Pierwsza miesiączka – co jeśli przychodzi za wcześnie?
„Rodzice dziwią się, że ich córki bawiące się jeszcze lalkami zaczynają miesiączkować”. Ginekolog o tym, co się dzieje, kiedy miesiączka przychodzi za wcześnie
Jak pomóc osobie, która ma wstrząs anafilaktyczny? Lek. Łukasz Durajski przedstawia zalecenia Polskiego Towarzystwa Alergologicznego
Jak pomóc osobie, która ma wstrząs anafilaktyczny? Lek. Łukasz Durajski przedstawia zalecenia Polskiego Towarzystwa Alergologicznego
Liczba zgonów z powodu COVID-19 na świecie przekroczyła 4 mln – podał Reuters
Liczba zgonów z powodu COVID-19 na świecie przekroczyła 4 mln – podał Reuters
Niemiecka szczepionka „Curevac” na COVID-19 nie spełniła oczekiwań. Dostawy setek milionów dawek pod znakiem zapytania

Puszczanie gazów dotyczy każdego. U zdrowego człowieka gazy są bezwonne. Jeśli ich zapach jest przykry czy wręcz nie do wytrzymania – coś jest nie tak. Z własnych gazów możesz się wiele dowiedzieć o kondycji organizmu!

Są niezastąpionym elementem każdej komedii slapstickowej, ale gazy, bąki czy też wiatry to tylko pozornie temat do niewybrednych żartów. Tak naprawdę są niczym wonny papierek lakmusowy, który informuje świat o twojej kondycji i stanie zdrowia. Musisz tylko nauczyć się je czytać. Pardon, wąchać…

Gaz, gaz, gaz… w jelitach

Zdrowy człowiek produkuje do 600 ml gazów na dobę (i umówmy się, to wcale nie jest dużo – mniej więcej tyle samo gazów produkuje… termit uznany za najbardziej wiatrotwórcze stworzenie na ziemi!). To skutek połykania powietrza podczas jedzenia i mówienia, a także produkt uboczny fermentacji jelitowej zachodzącej w naszym osobistym zbiorniku na bioodpady, czyli w jelicie grubym. Łykamy przede wszystkim azot i tlen, zamieszkujące nasze jelita bakterie produkują wodór (do 80 proc. składu gazów jelitowych), metan (ale tylko jedna trzecia ludzkości hoduje w sobie bakterie, które go wytwarzają) i dwutlenek węgla. Jak dotąd – wszystkie bezwonne. Niestety, dla nosów naszych i naszych sąsiadów bakterie jelitowe potrafią wytwarzać także siarkowodór i inne pochodne siarkowe. I to one właśnie są odpowiedzialne za zjadliwe wonie. Zapach wiatrów, jak elegancko określali gazy nasi dziadkowie, może towarzyszyć nam nawet kilkadziesiąt razy dziennie, bo zdrowy człowiek upuszcza je od kilkunastu do dwudziestu kilku razy na dobę. Odgłos, jaki wydajemy, puszczając wiatry, powstaje w wyniku drgań otworu odbytu i jest uzależniony od siły parcia gazów i napięcia mięśni zwieracza. Gazownicze szczyty przypadają zazwyczaj pięć godzin po obiedzie i pięć po kolacji. I bardzo dobrze, że tak się dzieje – gdybyśmy nie upuszczali, hm, pary, nasze jelita zostałyby po prostu rozerwane od środka!

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Flatulencja, czyli gazowa turbulencja

Niestety, niekiedy bakterie w jelitach dostają turbodoładowania i produkują gazy jak szalone. Ich nadmiar powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i ból, który mija, gdy, metaforycznie, odkręcimy kurek prywatnego gazociągu. Według lekarzy, nazywających ponadnormatywną produkcję gazów poetyckim mianem flatulencji, niektórzy mogą mieć dziedziczną skłonność do wytwarzania nadmiaru wiatrów. Zazwyczaj jednak bywa ona efektem błędów żywieniowych lub nadmiernego pośpiechu przy jedzeniu, połykania dużych kęsów i picia wody podczas posiłku (a także… żucia gumy, palenia papierosów i konwersacji podczas jedzenia – wszystko to sprzyja łykaniu dużych ilości powietrza). Uporczywe gazy mogą być też pierwszym zwiastunem zaburzeń trawienia i wchłaniania, m.in. niewydolności trzustki, nietolerancji glutenu, zapalenia jelit. Towarzyszą także problemom z woreczkiem żółciowym i wątrobą, niedokwasocie, zakażeniom pasożytami czy zespołowi jelita drażliwego. Jeśli kilka godzin po posiłkach męczą cię skurcze i masz silne gazy, wydalasz ich większą ilość niż dotąd, masz trudności w ich uwalnianiu albo przez dłuższy czas pachną wyjątkowo zjadliwie (nie tylko po kolacji z kalafiora czy fasolki), nie odkładaj wizyty u lekarza. W najlepszym wypadku wykluczy przyczyny chorobowe i zaleci zmianę diety.

Jelitowa mieszanka wybuchowa

A jeśli już przy diecie jesteśmy, pora na sprawdzenie, co może być przyczyną zwiększonej ilości męczących cię gazów. Powodów może być kilka:

laktoza, a raczej jej nietolerancja. Laktoza, cukier znajdujący się w mleku, potrafi aż ośmiokrotnie zwiększyć ilość produkowanych przez nas gazów. Jeżeli brakuje ci laktazy, enzymu rozkładającego laktozę, możesz po wypiciu mleka czy zjedzeniu twarożku zamienić się w odrzutowiec.

– zaburzona flora jelitowa. Każdy z nas ma trochę inny skład osobowy bakterii bytujących w jelitach. Dlatego jedni trawią lepiej węglowodany, a inni mają problemy z przyswajaniem tłuszczów. Jeżeli masz za mało bakterii lub nie takie, jakich potrzebujesz, fermentacja w jelicie grubym może być wolniejsza, zaczną się procesy gnilne i powstanie więcej „zjadliwych” gazów.

– nadmiar oligosacharydów w diecie. Te cukry, znajdujące się m.in. w kapuście, kalafiorach, brukselce, fasoli, brokułach, grochu i soczewicy, mają wielką moc – ich obecność może powiększyć ilość wytwarzanych przez nas gazów nawet dwunastokrotnie (tak robi np. fasola). Także błonnik rozpuszczalny może zwiększyć ich produkcję – gdy wypijesz trzy szklanki soku jabłkowego dziennie, możesz puszczać aż cztery razy więcej wiatrów! Przyczyną kłopotów może być także nadmiar niestrawionej skrobi, za twoje zapędy gazownicze mogą być więc odpowiedzialne pszenica, owies, kukurydza i ziemniaki.

Jak wiadomo, temat jest nieco wstydliwy. Ale warto, choćby w zaciszu i odosobnieniu, nieco mu się przyjrzeć. W końcu – to kwestia zdrowia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zespół krótkiego jelita – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Rak brodawki Vatera – przyczyny, objawy, leczenie

Kasia Dziurska

Kasia Dziurska o SIBO: Nagle mój brzuch zaczął wyglądać, jakbym była w ciąży. Nie wiedziałam, o co chodzi [WIDEO]

Krwawienie z przewodu pokarmowego – przyczyny i leczenie

Badania genetyczne pokazały, dlaczego ludzie cierpią na hemoroidy

Badania genetyczne pokazały, dlaczego ludzie cierpią na hemoroidy

Szczęście rodzi się w… jelitach! Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak jest

W jaki sposób hormony wpływają na stan naszych jelit? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kobieta

„Nawet połowa chorujących na Hashimoto zmaga się z chorobami jelit” – alarmują autorki „Ogarnij Hashimoto”

Czy warto robić badania mikrobioty jelitowej? Odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy warto robić badania mikrobioty jelitowej? Odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Jak się kochać, gdy chore są jelita? Wielu problemom można zaradzić

Agata Młynarska / zdj. Andreas Szilagyi, MWMEDIA

„Nie chcę, żeby było po mnie widać chorobę” – mówi Agata Młynarska, która zmaga się z chorobą Leśniowskiego-Crohna

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

Jelito cienkie – długość, budowa, funkcje. Jak o nie dbać?

Drogi żółciowe – budowa, rola w organizmie, choroby

Jelito grube – budowa, funkcje w organizmie, choroby

Wypadanie odbytnicy – przyczyny, objawy, leczenie

Jesteś aktywna fizycznie? Twoje jelita też na tym korzystają

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Przetoka odbytu – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Najpopularniejsze

matka z dorosłą córką

„Przez całe życie była toksyczną osobą, w każdej roli: pracownika, koleżanki, siostry, córki. I toksyczną mamą” – opowiada 35-letnia Ada o swojej matce

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

żyły na nogach

Zapalenie żył – jakie objawy wskazują na stan zapalny w żyłach powierzchownych i głębokich?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm