Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pasta… bezjajeczna!

Pasta… bezjajeczna!
Zdjęcie: erVegan
Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma w niej jajek! To wszystko dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi. Sprawdź i przekonaj się sam, że weganie też mają czym świętować Wielkanoc!

Święta Wielkanocne to czas wszechobecnych jajek – tych gotowanych, zatapianych w naturalnych barwnikach, pieczonych w pasztetach, ale również w postaci klasycznej pasty na kanapki. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją bez ani jednego jajka! To zasługa czarnej soli, która poprzez zawartość związków siarki posiada charakterystyczny  jajeczny smak.  Pasta na bazie tofu i ciecierzycy będzie dodatkowo świetnym i zdrowym urozmaiceniem twojego jadłospisu!

Pasta bezjajeczna z tofu

 Zdjęcie: erVegan

Składniki:

- 1 kostka tofu 200 g
- ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub po prostu z puszki)
- 1 łyżeczka czarnej soli – kala namak (nie pomyl z himalajską)
- 1 spora łyżeczka musztardy Dijon
- około 3-4 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) – opcjonalnie
- odrobina wody
- kilka szczypt kurkumy (dla koloru)
- spory pęczek szczypiorku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

¾ kostki tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W małej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu.

Połączone składniki dodaj do tofu i ciecierzycy, miksując całość na w miarę gładką masę. Możesz zrobić to również blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja. Dodaj posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa – smacznego!

Powyższy przepis możesz również bez problemu wykonać w formie sałatki – zamiast miksować wszystkie składniki, posiekaj je nożem i dokładnie wymieszaj.


 

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ale pasztet!

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego,...
Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Pasztet z czarnej fasoli

Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny! Wypróbujcie...
Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny! Wypróbujcie przepis na rewelacyjny fasolowy pasztet. Przyda się na Wielkanoc!

Mazurek bez pieczenia

Coraz częściej słyszy się o diecie raw, zgodnie z którą jemy tylko produkty niepoddane obróbce termicznej....
Coraz częściej słyszy się o diecie raw, zgodnie z którą jemy tylko produkty niepoddane obróbce termicznej. Naturalne, surowe i organiczne. Świąteczny mazurek, który przygotujemy, inspirując się dietą raw i lekko ją podkręcając, to będzie superzdrowy finał wielkanocnego obiadu!

Tofurnik – sernik bez sera

Lubicie sernik? Jeśli przeszliście na dietę wegańską, a za nim tęsknicie, koniecznie wypróbujcie tofurnik....
Lubicie sernik? Jeśli przeszliście na dietę wegańską, a za nim tęsknicie, koniecznie wypróbujcie tofurnik. Taki sernik bez sera. Ten deser pokochają nie tylko weganie – to pewne!