2 min.
Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Zdjęcie: erVegan
Najnowsze
14.04.2021
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
14.04.2021
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
12.04.2021
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
12.04.2021
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
11.04.2021
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory. Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.
W daniu, które dzisiaj proponuję, połączymy niskokalorycznego kalafiora z aromatycznymi pomidorami malinowymi i pełną białka i zdrowych węglowodanów ciecierzycą. To danie nie tylko pyszne i proste do przygotowania, ale w sezonie bardzo tanie – główka kalafiora i kilka pomidorów malinowych są teraz tańsze niż kiedykolwiek. Taki posiłek możecie przygotować dosłownie w 20 minut – warzywa wystarczy włożyć do piekarnika, a po kilku chwilach wyciągacie blachę pełną sycącego jedzenia.
Zapiekany kalafior pod pomidorowym sosem z ciecierzycą
Zdjęcie: erVegan
Składniki na 2-3 porcje:
– 1 średnia główka kalafiora
– 5-6 średnich pomidorów malinowych
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry lub kuminu (kminu rzymskiego)
– kilka szczypt soli i świeżo mielonego pieprzu
– świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Kalafiora umyj i podziel go na mniejsze części, na pojedyncze kąski. Pomidory pokrój i wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i syropem klonowym zmiksuj ręcznym blenderem albo po prostu mocno ugnieć widelcem. Możesz zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków.
Piekarnik nagrzej do 220°C, a na blachę lub naczynie żaroodporne (najlepiej odrobinę natarte olejem) wyłóż kalafiora i rozsyp na nim równomiernie ciecierzycę. Wszystko zalej rozdrobnionymi pomidorami z czosnkiem i oliwą. Lekko wymieszaj, obsyp przyprawami i włóż do piekarnika.
Piecz całość, aż kalafior zacznie przypalać się z wierzchu, a pomidorowy sos odparuje i zgęstnieje. Posyp posiekaną pietruszką i podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub w świeżej sałatce.
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021