Przejdź do treści

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta żuje gumę do żucia
Zdarzyło ci się żuć gumę przed zabiegiem? O tym, czy jest to bezpieczne, mówi anestezjolog
Unsplash.com
Łykasz lewotyroksynę na niedoczynność tarczycy, a potem pijesz kawę? To niezbyt zdrowe połączenie
„Podnieść piersi? Ale dla kogo? Mi się podoba i tylko to się liczy” – pisze piosenkarka Tanerélle na Twitterze
loto
Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów
Pexels.com
Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Kalafior to warzywo proste w obsłudze i hojne, gdy chodzi o wartości odżywcze. Gotowany czy surowy smakuje świetnie, ale my przerobimy go na steki i zapakujemy w burgery. Spróbuj sama! 

Cennymi składnikami kalafiora i jego kolegów brokułów są sulforafan i glukofaranina, które mają nie tylko właściwości przeciwnowotworowe, ale również mogą mieć działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. 100 g kalafiora dostarcza organizmowi tylko 27 kcal, więc będzie to warzywo idealne dla osób dbających o linię, a jedna porcja (200 g) pokrywa niemal 100% zapotrzebowania na witaminę C!

Latem na straganach królują kalafiory. Zarówno te białe, fioletowe czy żółte i zielone. Wypróbujcie przepis na kalafiorowe burgery – idealne na letni lunch, sprawdzą się w wersji piknikowej czy jako imprezowa zakąska. Smacznego!

Stek-burgery z salsą z zielonej papryki

Zdjęcie: erVegan

Składniki (na kilka stek-burgerów):

– 1 kalafior
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– mieszanka przyprawowa:
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kuminu
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina soli oraz pieprzu
– kilka ulubionych bułek
– najprostszy sos hamburgerowy na bazie domowego majonezu i ketchupu (w proporcji 1:1)
– kilka garści świeżej rukoli bądź ulubionej sałaty
– 2 pomidory
– 1 duża biała cebula
– 1 czerwona papryka
– 2 zielone papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– odrobina soku z cytryny

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj salsę: paprykę i ½ pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z kuminem i sokiem z cytryny w misce blendera z ostrzami typu „S”. Następnie lekko zmiksuj salsę na najniższych obrotach, tak tylko, by puściła sok. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i odstaw.
  2. Przygotuj steki z kalafiora: obierz go z liści i pokrój całego na grube (ok. 2 cm) plastry, a części, które poodpadają, zużyj np. do kremu z kalafiora, bądź do gotowania bulionu.
  3. Pokrojone plastry kalafiora możesz lekko podgotować na parze, lecz nie jest to koniecznie i od razu możesz natrzeć je oliwą i mieszanką przyprawową. Następnie podsmaż je krótko (wystarczą nawet 3 minuty) na rozgrzanej patelni, aż lekko się zezłocą i zarumienią.
  4. Kolejno wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok. 15 minut, aż zmiękną. Jeśli używasz żeliwnej patelni, możesz je piec na patelni, jeśli nie – rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu podziel je na mniejsze części wielkością zbliżone do średnicy bułek.
  5. Następnie podpiecz bułki, pokrój w plastry pomidora, czerwoną paprykę oraz cebulkę w krążki oraz swoje ulubione dodatki. Burgery składaj w następującej kolejności: dolna połowa bułki, sos, cebula, stek z kalafiora, pomidor, salsa paprykowa, papryka czerwona i na to wszystko druga część bułki z sosem. Smacznego!

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

„Przez uwarunkowania kulturowe, społeczne i religijne kobiety zgwałcone przez męża często nie wiedzą, że są ofiarami przestępstwa” – mówią Kamila Ferenc i Adam Kuczyński z Fundacji Przeciw Kulturze Gwałtu

„Fizjoterapeuci wykonują wspaniałą pracę. Ale zarabiają 1800 zł na rękę i żeby zarobić godnie, pracują po 12 godzin przez 7 dni w tygodniu” – mówi fizjoterapeutka Sandra Osipiuk

„Tak zwane „środowisko” feministyczne niesłusznie upatruje w nas konkurencję. A feminizm w Polsce potrzebuje pluralizmu” – mówią Agata Maciejewska i Kasia von Alexandrowitsch, założycielki „Dziewuchy Dziewuchom”

Zainteresują cię również:

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Jak ekstrakt z zielonej herbaty wpływa na metabolizm?

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Fot: Unsplash

Czym (i dla kogo) jest NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna? Dietetyczka wyjaśnia

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najczęstsze błędy żywieniowe wg trenerki Kasi Bigos

cellulit

„Kilogramy łatwiej jest zredukować niż cellulit. Czasem schudnięcie nie wystarcza”. O tym, co łączy cellulit i dobre samopoczucie, mówi endokrynolog

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy